У Кременчуці пройшов Марш Слави до річниці народження Романа Шухевича

1.07.2018, 19:32 Переглядів: 8 523

   

Кременчужани пройшлися вулицею Соборною

Кременчужани під червоно-чорними стягами відначили 111 річницю народження генерал-хорунжого Української повстанської армії Романа Шухевича. 


Хлопці несли плакат зі словами маршу українських націоналістів:


Зродились ми великої години,
З пожеж війни і з полум'я вогнів,
Плекав нас біль по втраті України,
Кормив нас гнів і злість на ворогів.
І ось ідем у бою життєвому
Міцні, тверді, незломні мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець, той здобуває світ.



Понад півсотні присутніх пройшлися вулицею Соборною та вигукували гасла: "Одна велика соборна Україна". "Слава Україні!" та співали "Воїни світла". 



Більше фото та відео очікуйте на нашому сайті найближчим часом:) 

Фото: Олександр Попенко

Роман Шухевич народився 30 червня 1907 року у Львові. Головнокомандувач УПА генерал Роман Шухевич. Його життя, сповнене боротьби з поневолювачами, тривало лише 43 роки. Загинув 5 березня 1950 р. у підпільній хаті у с. Білогорща біля Львова під час бою з московськими окупантами.


Із початком війни у 1939 р. в Україні створено цілком нову політичну ситуацію, що вимагало нових форм боротьби за державну незалежність. Весною 1941 р. Проводові ОУН вдалось домовитися з верховним німецьким командуванням про вишкіл української військової частини (Український Легіон). Р.Шухевич добровільно погодився очолити один із підрозділів з розрахунком, що у майбутньому Легіон може стати базою для формування української армії. Після проголошення 30 червня 1941 року Акта відновлення Української держави весь Провід ОУН було арештовано німецькою владою. Роману Шухевичу вдалося уникнути ув’язнення.У 1943 р. на ІІІ Надзвичайному Великому Зборі ОУН його одноголосно було обрано Головою Бюро ОУН і призначено головним командиром УПА.


З метою об’єднання й консолідації всіх національно-державницьких сил українського народу в боротьбі за державну незалежність України в липні 1944 р. з ініціативи ОУН і УПА та особисто Романа Шухевича, скликано Великі Збори, на які прибули представники діючих в Україні політичних організацій та середовищ, в результаті нарад створено Українську Головну Визвольну Раду. Виконавчим органом УГВР став Генеральний Секретаріат, Головою якого обрано Романа Шухевича-Лозовського. Його також затверджено на посаді Секретаря Військових справ і Головним Командувачем УПА.




Автор: Альона Душенко Фото: Олександр Попенко Відео: Олександр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх