У Кременчуці нарешті запрацює архітектурно-будівельний контроль (ДАБІ)

28.03.2018, 08:03 Переглядів: 4 333

Столичні урядовці надали міському підрозділу необхідні повноваження

Із 21 березня 2018 року у рамках децентралізації були передані повноваження з Державної архітектурно-будівельної інспекції України на здійснення державного архітектурно-будівельного контролю до Кременчука.


Основним завданням Управління ДАБК є здійснення відповідно до закону державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій у сфері містобудівної діяльності.


Що робить управління ДАБК

  1. Надає, отримує документи, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, відмовляє у видачі таких документів, анулює їх, скасовує їх реєстрацію;
  2. приймає в експлуатацію закінчені будівництвом об’єкти (видає сертифікати, реєструє декларації про готовність об’єкта до експлуатації та повертає такі декларації на доопрацювання для усунення виявлених недоліків);
  3. подає Держархбудінспекції інформацію, необхідну для внесення даних до єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів;

Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється на об’єктах будівництва у порядку проведення планових та позапланових перевірок.


Посадові особи Управління ДАБК під час перевірки мають право:

  1. безперешкодного доступу до місць будівництва об’єктів та до об’єктів, що підлягають обов’язковому обстеженню;
  2. складати протоколи про вчинення правопорушень, акти перевірок та накладати штрафи відповідно до закону;
  3. у разі виявлення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил, містобудівних умов та обмежень, затвердженого проекту або будівельного паспорта забудови земельної ділянки видавати обов’язкові для виконання приписи щодо:
    а) усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил;
    б) зупинення підготовчих та будівельних робіт;
  4. проводити перевірку відповідності виконання підготовчих та будівельних робіт вимогам будівельних норм, стандартів і правил, затвердженим проектним вимогам, рішенням, технічним умовам, своєчасності та якості проведення передбачених нормативно-технічною і проектною документацією зйомки, замірів, випробувань, а також ведення журналів робіт, наявності у передбачених законодавством випадках паспортів, актів та протоколів випробувань, сертифікатів та іншої документації;
  5. проводити перевірку відповідності будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, що використовуються під час будівництва об’єктів, вимогам стандартів, норм і правил згідно із законодавством;
  6. залучати до проведення перевірок представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, експертних та громадських організацій (за погодженням з їх керівниками), фахівців галузевих науково-дослідних та науково-технічних організацій;
  7. одержувати в установленому законодавством порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, фізичних осіб інформацію та документи, необхідні для здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.
  8. вимагати у випадках, визначених законодавством, вибіркового розкриття окремих конструктивних елементів будинків і споруд, проведення зйомки і замірів, додаткових лабораторних та інших випробувань будівельних матеріалів, виробів і конструкцій;
  9. забороняти за вмотивованим письмовим рішенням експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, не прийнятих в експлуатацію.
    Управління ДАБК здійснює усі вище перелічені дії відносно об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними (СС1) та середніми (СС2) наслідками, розташованих у межах м. Кременчука.

До значних наслідків (СС3) державний архітектурно-будівельний контроль на яких здійснюється ДАБІ України відносяться такі об’єкти:

  • пам’ятки культурної спадщини, визначені відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини";
  • об’єкти підвищеної небезпеки, ідентифіковані відповідно до Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки";
  • житлові, громадські або багатофункціональні будівлі заввишки понад 100 метрів та/або з рівнем можливої небезпеки для здоров’я і життя людей понад 400 осіб, які постійно перебувають на об’єкті;
  • об’єкти, які підлягають оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля".

Усі інші об’єкти відносяться до класу наслідків СС-1 та СС-2.


Віднесення об’єкта до певного класу наслідків здійснюється проектною організацією за погодженням із замовником будівництва.


Для отримання права на виконання будівельних робіт необхідно:

  • Отримати документ  право власності чи користування земельною ділянкою.
  • Отримати вихідні дані (містобудівні умови та обмеження, технічні умови тощо), для індивідуальних житлових будинків до 300 кв. м. – будівельний паспорт на забудову (Управління містобудування та архітектури).
  • Розробити проектну документацію
  • Провести експертизу проекту у разі необхідності ( щодо об’єктів класу наслідків СС-2 та ін.)
  • Затвердити проектну документацію.
  • Повідомити Управління ДАБК про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів будівництва СС-1, та щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта шляхом подачі Повідомлення про початок виконанн будівельних робіт або отримати дозвіл на виконання будівельних робіт щодо об’єктів СС-2.
  • Після виконання будівельних робіт здати об’єкт в експлуатацію шляхом подачі декларації про готовність об’єкта до експлуатації для  СС-1 або отримати сертифікат про готовність об’єкта до експлуатації для СС-2.
  • Зареєструвати право власності на об’єкт містобудування.

Повідомлення про початок виконання підготовчих або будівельних робіт подаються безпосередньо в Управління ДАБК.


Заява на видачу дозволу на виконання будівельних робіт, заява на видачу сертифіката про готовність об’єкта до експлуатації а також Декларації про готовність об’єкта до експлуатації подаються через ЦНАП.


Реєстрація повідомлення, дозволу та декларації здійснюється на безкоштовній основі.


За видачу сертифіката передбачена плата у розмірі 4,6 прожиткового мінімуму для працездатних осіб яка зараховується до місцевого бюджету.


Відтепер суб’єктам містобудування (замовникам будівництва) немає необхідності їздити до обласного центру або столиці для отримання права на виконання будівельних робіт або ввести об’єкт в експлуатацію.


Управління ДАБК має на меті допомагати громадянам, малому та середньому бізнесу, інвесторам надавати адміністративні послуги у сфері будівництва та попереджати порушенню містобудівного законодавства.


Контактні дані Управління ДАБК

Управління державного архітектурно-будівельного контролю є підрозділом виконкому Кременчуціької міської ради


В.о.начальника: Тарасова Юлія Вікторівна


Прийом громадян:
Начальник управління: п’ятниця з 10.00 до 12.00,

Головні спеціалісти: вівторок з 10.00 до 12.00, з 14.00 до 16.00, четвер з 10.00 до 12.00, з 14.00 до 16.00


Адреса: 39600, м. Кременчук, площа Перемоги, 2, каб.120


Електронна пошта: 41250664@mail.gov.ua


Телефон: (0536) 70-02-16

Автор: solod
Теги: Кременчук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх