11 земельних питань сесії міськради підготовлені з порушеннями, наголошують кременчуцькі антикорупціонери

24.03.2018, 12:02 Переглядів: 1 936

Порушується Закон України «Про доступ до публічної інформації». Крім того, масово порушуються права громадян

Представники ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» проаналізували земельні проекти рішень Кременчуцької міської ради, які виноситимуться на розгляд 29 березня. Про результати розповіли 22 березня на прес-конференції. Уже виявили 11 порушень законодавства, і це ще не межа, наголошує юрист організації Олена Марискіна. Річ у тім, що проекти рішень весь час доповнюються новими пунктами, а відтак не витримується норма Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка вимагає оприлюднення проекту рішення за 20 робочих днів до його ухвалення.


Тобто міська рада розміщує основу рішення (в основному, при цьому термін оприлюднення не порушується), а потім «нанизує» на неї нові пункти, які мали б бути окремими проектами рішень. А це, в свою чергу, дає грунт для численних маніпуляцій.


До речі, про одну з таких маніпуляцій нещодавно й писав «ТелеграфЪ»: саме у такий спосіб, за допомогою доповнення до проекту рішення, депутати в останній момент «протягнули» рішення про земельний сервітут на дегазацію Деївського сміттєзвалища, яким скористалося ТОВ «КЛІАР ЕНЕРДЖІ КРЕМЕНЧУК».


Ось один з прикладів чергової сесії, що  відбудеться 29 березня. Так, на момент оприлюднення (10.01.18 р.) питання № 118 «Про передачу земельних ділянок у власність громадянам в м. Кременчуці» складалося з 35 пунктів. Та після внесення доповнень, термін оприлюднення яких не вказаний, рішення складається зі 101 пункту. Крім того, на сайті відсутня кінцева редакція проекту рішення, наголошують активісти. І так – з низкою земельних питань.


Метод боротьби з цими порушеннями – скарги до Уповноваженого з прав людини. До речі, як зазначає Оксана Гуйда, керівник ГО «Кременчуцький антикорупційний центр», скаргу на подібні порушення при оприлюдненні рішень обласної ради зараз уже розглядає Уповноважений – відкрите провадження. Аналогічну скаргу активісти спрямують і щодо проектів рішень міськради.


Порушуються і права громадян, які звертаються за розглядом земельних питань, бо тепер сесії проводяться раз на три місяці. А відтак, закон передбачає, що їхні звернення мають бути розглянуті протягом місяця.


Представники ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» радять громадянам, чиї права порушені, звертатися до суду для їх захисту.

Порушується і норма п. 5 ст. 46  Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», яким передбачено проведення сесії з земельних питань не рідше одного разу на місяць.


«Кременчуцький антикорупційний центр» вважає, що рішення міського голови по скликанню сесій ради один раз на квартал не тільки порушує вимоги чинного законодавства, а й створює додаткові корупційні ризики, та обумовлене турботою про власний рейтинг», - зазначено в прес-релізі ГО.


До речі, 23 березня депутатська комісія з питань законності й регламенту розглянула скаргу депутата Оксани Піддубної з приводу порушень закону при скликанні сесії. Комісія так і не побачила явних порушень.




Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх