Кременчужане требуют уволить министра Авакова и Генпрокурора Луценко

12.03.2018, 18:42 Переглядів: 7 933

 

Если вы за – можно подписать резолюцию

 Кременчугские активисты, несколько участников АТО и три депутата Кременчугского горсовета требуют уволить министра внутренних дел Авакова, генпрокрора Луценко и командующего Нацгвардией генерал-полковника Аллерова.


Основания для их увольнения – силовой разгон и демонтаж палаточного лагеря протестующих под Верховной Радой в Киеве 3-го марта.



 





 


Также инициативная групп кременчужан требует от президента Порошенко обеспечить контроль за расследованием законности действий сотрудников Нацполиции и Нацгвардии при разгоне палаточного лагеря протестующих 3-го марта.


Это заявление, а также проект соответствующей резолюции, инициативная группа озвучила в понедельник, 12-го марта на пресс-конференции.


  Инициировала пресс-конференцию кременчугская парторганизация партии «Рух Нових Сил». К акции присоединились три депутата Кременчугского горсовета – Оксана Пиддубная, Анна Павленко и Сергей Костроминов. Анна Павленко и Сергей Костроминов – участники Революции достоинства, активисты Майдана.

Также в президиуме сидел лидер кременчугской парторганизации «Свободы» Константин Красовский.



  Участники пресс-конференции выразили возмущение действиями полицейских и нацгвардейцев во время разгона лагеря протестующих под Верховной Радой. Напомним, 3-го марта в палаточный лагерь в сопровождении полицейских и нацгвардейцев прибыли следователи проводить следственные действия по двум уголовным делам – по попытке захвата дворца «Октябрьский» и по столкновениям 27-го февраля.


Здесь можно посмотреть фоторепортаж «Украинской правды» о событиях 3-го марта.

Здесь же пост министра Авакова о событиях 3-го марта.



По версии полиции, люди, находившиеся в палаточном лагере, оказали сопротивление полицейским. В результате полиция задержала, поставила на колени в снег, и доставила в райотделы столицы 111 участников протестов. А сам лагерь был разрушен.



Участников кременчугского мероприятия возмутило то, как полицейские проводили задержание – в частности, то, что задержанных ставили на колени в снег.



Вот что по этому поводу сказала депутат горсовета Оксана Пиддубная:



 



То, что мы увидели 3-го марта под Верховной Радой, я могу сравнить только с Иловайском – когда наших солдат, участников АТО, враг, агрессор российский, поставил на колени. А сейчас украинская власть делает то же самое с людьми, которые защищали Украину от агрессора, с участниками АТО! Ставить их на колени – это недопустимо, и вдвойне недопустимо, когда это делает власть, которая стала властью благодаря Майдану! Это что, возвращение времен Януковича?!


Координатор кременчугской парторганизации «Руху Нових Сил», ветеран АТО Николай Кравченко сказал следующее:



 



– У нас відбулося повернення часів Янека, тільки ще гірше все, бо Янукович був недалекий, а ці діють із тонким розрахунком, знають, де і коли нищити усіх неугодних. Якщо не дати їм відсіч, вони взагалі на голову залізуть. У нас у Кременчуці те саме вже відбувається – дивіться, Харченка заламали, побили, на сесії людей вже вільно не пускають, вони невдовзі сесії проводитимуть самі для себе, буде не міськрада, а закритий клуб.


По поводу оружия, найденого, по версии полиции, в лагере протестующих, Николай Кравченко ответил:


Це – сміх і гріх. Я бачив ту фотографію з гранатою, кинутою чи, скоріше, підкинутою, у сніг. На мою думку, це – учбова граната Ф1, їх фарбують у чорний колір, щоб не плутали з бойовими. Щодо зброї у мене великі сумніви. Того дня – 3-го березня – я у таборі не був, але ми чотири місяці туди їздили, тривалий час там перебували і можу мати власне враження. Не виникало там проблем зі зброєю, а якби вона там була, то вигулькнула б ще раніше. Кілька разів, було таке – приходила до табору поліція – казали, що мають інформацію про зброю у таборі. Їх вели, вони перевіряли намети, щодо яких були підозри, і йшли собі. Більше того, я скажу, що й сильних сутичок не було, бо було бажання домовитися. А тут, мабуть, вже інша команда надійшла – придушити і розігнати. Так вони і діяли – людей недарма принизили публічно, це щоб іншим стало лячно.


Кременчугские активисты считают, что украинская власть, разогнав протестующих под Верховной Радой, посягнула на базовые права человека, в том числе, и на право на мирный протест. Поэтому они подготовили текст резолюции-обращения и предлагают всем желающим её подписать.



–Звернення може підписати кожен громадянин за адресою вул. м. Борищака (колишня Цюрюпи), б. 18 кімната 5, у робочі дні з 10.00 до 17.00, – сообщают активисты.


Подписи будут собирать с 12 по 16 марта включительно. Ниже – текст резолюции.



Звернення


Вранці 3 березня 2018 року в м. Києві біля Верховної Ради України співробітники правоохоронних органів розігнали учасників мирного зібрання та демонтували наметове містечко. Внаслідок дій правоохоронців отримали ушкодження 13 мітингувальників,111 осіб було доправлено до райвідділів поліції, також постраждали три журналісти з різних видань.



Поліцейські ставили людей на коліна, принижуючи їхню гідність, та навмисно завдавали тілесні ушкодження, зокрема удари в голову.


Щоб унеможливити ідентифікацію виконавців злочинного наказу, керівництво правоохоронних органів дозволило своїм співробітникам бути без жетонів, ідентифікаторів на шоломах та у балаклавах.


Право на мирне зібрання гарантоване ст.39 Конституції України, ст.11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Відповідно до ч.2 ст.39 Конституції України, підстава для обмеження щодо його реалізації може встановлюватися виключно судом, відповідно до закону.


Відповідно до Закону України «Про національну поліцію» Розділ II «Принципів Діяльності Поліції» – пунктом 1 ст. 6. «Верховенство права» передбачено, що поліція у своїй діяльності керується принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. У ст. 7. вказаного Закону визначено:

«1. Під час виконання своїх завдань поліція забезпечує дотримання прав і свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, і сприяє їх реалізації.


2. Обмеження прав і свобод людини допускається виключно на підставах та в порядку, визначених Конституцією і законами України, за нагальної необхідності і в обсязі, необхідному для виконання завдань поліції.


3. Здійснення заходів, що обмежують права та свободи людини, має бути негайно припинене, якщо мета застосування таких заходів досягнута або немає необхідності подальшого їх застосування.


4. Поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання.

У разі виявлення таких дій кожен поліцейський зобов’язаний негайно вжити всіх можливих заходів щодо їх припинення та обов’язково доповісти безпосередньому керівництву про факти катування та наміри їх застосування. У разі приховування фактів катування або інших видів неналежного поводження поліцейськими керівник органу протягом доби з моменту отримання відомостей про такі факти зобов’язаний ініціювати проведення службового розслідування та притягнення винних до відповідальності.»



Ми, що нижче підписуємося, рішуче засуджуємо дії правоохоронних органів щодо розгону, затримання і побиття громадян України, які перебували на законному мирному мітингу та демонтаж наметового містечка!


Враховуючи вищевикладене, – вимагаємо:


Від гаранта Конституції України Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія – забезпечити належне розслідування правомірності дій співробітників Національної поліції, Національної гвардії, прокуратури, суддів причетних до цього інциденту. Прозоро, публічно, професійно! Притягнути винних осіб до відповідальності.


Терміново звільнити Міністра Внутрішніх Справ України Арсена Авакова, Генерального Прокурора України Юрія Луценка, Командувача Національної гвардії України генерал-лейтенанта Аллерова Ю.В.

Міністру юстиції – забезпечити безкоштовний юридичний захист та відновлення порушених прав постраждалих мітингувальників.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх