Кілька будинків виключать з переліку історичної спадщини Кременчука

16.11.2016, 08:30 Переглядів: 4 269

Ансамбль будинків у Крюкові та ряд будинків біля ПК «КрАЗ» рекомендують зняти з переліку історико-архітектурної спадщини міста

У Кременчуці хочуть зняти з переліку історичної спадщини частину будинків, розташованих на проспекті Свободи та вулиці Приходька. Таку рекомендацію кременчужани надішлють консультативній раді Полтавської облради. 


Близько години комісія з питань архітектури вирішувала долю будинків на вул. Приходька, які побудовані у стилі класицизму.

За словами краєзнавця Алли Лушакової, будинки побудовані у післявоєнний період та є авторським проектом, тому їх не можна позбавляти статусу пам'ятки архітектури. На її думку, зараз виник конфлікт між збереженням історичних пам'яток та практичними потребами та можливостями.

- У Кременчуці майже не залишилося історичної архітектури. У роки Другої світової війни 97% забудови були знищені. Те, що свідчить про поважний вік нашого міста - 450 років. Пам'ятки архітектури показують, яким було місто до війни, як почалася відбудова у після воєнний період. Великими підприємствами міста будувалися містечка. Той ансамбль будинків, який ми обговорювали (будинки по вул. Приходька, на фото - ред.) був побудований згідно з початковим планом. В основі лежать принципи класицизму, а головне розміри приміщення співвідносяться до розмірів людини. Це приклад архітектури містобудування. Не як окремих будівель, а цілого комплексу, - додала Алла Лушакова.

Заступник мера Дмитро Кравченко зазначив, що пам'ятки архітектури не підлягають ремонту, лише реставрації:

- Якщо житловий будинок є пам'яткою архітектури, то ремонт даху та заміну вікон погоджують у Полтаві. Згідно з законодавством, такі будинки не підлягають капітальному ремонту, а лише реставрації. На жаль, ні у Кременчуці, ні на Полтавщині таких спеціалістів немає.

За його словами, щоб не втратити історичні будівлі, їх необхідно виключити зі списку пам'яток архітектури.

Зараз спеціалісти працюють над створенням списку будинків, які необхідно вилучити зі списку пам'яток архітектури. Управлінню архітектури та культури доручили розробити список будинків, які є пам'ятками архітектури та процедуру надання дозволів кременчужан вносити зміни у фасади будинків (заміна вікон, утеплення, розміщення реклами).

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх