Під керівництвом кременчуцького тренера Жан Беленюк завоював срібло Олімпіади

16.08.2016, 11:30 Переглядів: 6 944

Жан Беленюк став віце-чемпіоном в Бразилії

24-річний киянин руандійського походження Жан Беленюк завоював срібло на Олімпійських іграх. Одним з тренерів українця є кременчужанин Олег Сазонов.

 

 

Жан Беленюк з Олегом Сазоновим

 

Борець греко-римського стилю Жан Беленюк приносить у скриньку України срібну нагороду Олімпійських ігор-2016. На шляху до «золотого» фіналу, у ваговій категорії до 85 кг, Жан здобув впевнені перемоги над суперниками з Єгипту, Болгарії та Білорусії. У фіналі українець поступився супернику з Росії Давіду Чакветадзе – 2:9.

 

Жан непогано провів першу трихвилинку. Беленюк не дозволив Чакветадзе провести прийом, стоячи в партері, а потім сам скористався подібною перевагою і заробив два очки. Однак у другому періоді Жан отримав кілька штрафних балів. Давіду вдалося набрати очки за проведені прийоми й довести фінал до своєї перемоги. У декількох епізодах судді винесли досить спірні рішення на користь росіянина.

 

 

Жан Беленюк зазначив прес-службі Національного олімпійського комітету України, що і на нашій вулиці буде свято:

 

- Я здобув олімпійську медаль. Медаль є медаль. Я йшов до неї дуже довго. Якщо виходиш на олімпійський килим потрібно видавати усе, щоб перемогти. У другому періоді сутичка пішла не за моїм сценарієм й, на жаль, мені не вдалося переломити хід поєдинку. Щоб вигравати у таких умовах, треба бути не просто сильнішим – а на дві голови сильнішим за суперника. Це непросто, але у будь-якому випадку ми не здаємося, працюємо та віримо, що буде і на нашій вулиці свято.

 

 

Сайту xsport Жан зазначив, що неприємно закінчувати турнір поразкою, але медаль є медаль:

 

- Моє правило таке: якщо вже ти виходиш у фінал, то треба видавати все, на що здатний, щоб виграти. Але мені не пощастило, - зазначив Жан.

 

- Як ви оціните суддівство у другому періоді?

 

- У Росії дуже потужна федерація, судді прихильніші до російських борців. Вони мене занадто довго тримали в партері. Перший партер я відстояв бездоганно. А вдруге я так зрозумів, що мене будуть тримати в партері до тих пір, поки Давид не виконає прийом. Він цей прийом непогано робить з усіма наслідками, що випливають. Плюс я його там ще за ногу зачепив.

Мене дуже довго тримали, практично весь період. Такого не повинно бути. Якби йому два бали дали, то при рахунку 2:2 ще можна боротися. А за рахунку 7:2 мені потрібно його розкривати, а він досить чутливий хлопець. Одним словом, сутичка в другому періоді пішла не за моїм сценарієм, і переломити хід поєдинку у мене не вийшло.

 

- Хіба це спорт, коли все вирішується не за спортивним принципом?

 

- Таке було, є і буде. Люди цінують олімпійські медалі, країни цінують олімпійські медалі, вкладають гроші в спорт на всіх рівнях - у спортсменів, в базу і в те, щоб на змаганнях їх добре і чесно судили. Ну як чесно ... Віддавали їм перевагу перед іншими спортсменами. А нам потрібно бути сильніше на голову, щоб безперечно у всіх вигравати. У Росії й умови кращі, і все інше. Але ми не здаємося і продовжуємо працювати. Сподіваємося, що буде свято і на нашій вулиці.

 

- Ви програли Чакветадзе вже втретє поспіль?

 

- Так і є. Я у нього два рази виграв, але це було по молоді, тоді була зовсім інша ситуація. І він тоді виступав за Грузію, а з тих пір, як перейшов до Росії, я його не можу обіграти.

 

 

У фіналі, на думку деяких журналістів та експертів, українця засудили, і ще перед початком поєдинку був визначений переможець.

 

Журналіст та волонтер Андрій Боєчко у себе на сторінці в фейсбук зазначив:

- Лише сліпі перед фіналом не знали, що перемогу вже віддано...І ці сліпі - це федерація боротьби й НОК України..Я дивився фінал Жана Беленюка з російським грузином по болгарському телеканалу БНТ 1. Потім переглянув звіти й коментарі німців та арабів.

Перше, що вразило болгарського коментатора - чому на килимі людина з грузинським прізвищем і суддя - грузин? Хіба може один спортсмен виграти у суперника і судді? Німці показали, як Беленюка постійно ставили в партер. Арабський експерт в студії каналу Be in sport, колишній борець, також звернув на це увагу.

 

З 5 до 18 років я займався класичною боротьбою, майстер спорту. Скажу так - партер надзвичайно виснажує. Забирає сили й волю. Коли тебе тричі поспіль ставлять на коліна - виграти неможливо... Випереджаючи вашу реакцію - а що могли зробити представники України - відповім, - коли цього дня в жіночому водному марафоні у француженки відібрали срібло (ніби-то за порушення) - Франція не заткнулася, а пішла "воювати". І хоча медалі вже було вручено - (Нідерланди, Італія, Бразилія) - французи свою перемогу не віддали й добилися правди - повернули срібло.

За дві години МОК розглянув і задовольнив апеляцію Франції! В даному випадку в фіналі Жана НОК України мав ще до поєдинку вимагати змінити суддю. Сподіваюся, всі би зрозуміли. Чому так не зробили - одному Бубці відомо...Чому не подали апеляцію на сам результат - також запитайте у НОК. (Згадайте, як засуджували наших боксерів у Лондоні, а наші чиновники лише "жували соплі"). Впевнений, якщо б на килим вийшов не росіянин - ці апеляції були б зроблені.

 

Я пишаюся цією перемогою Жана Беленюка. Для мене він не призер, а чемпіон Олімпіади в Ріо. Для мене, але не для федерації й НОК України. Шкода, що всі ми, суспільство, не можемо подати такий протест. До речі, схожа ситуація сталася і в фіналі боксерського турніру, де перемогу просто "подарували" росіянину Тіщенку, забравши у казаха... Чи подавали апеляцію казахи - не знаю. Але і там нічого не буде - бо міжнародні федерації боротьби й боксу давно "під впливом" русо спортсмено - обліко морале. Вітаю Жана з перемогою! Він перший в історії чорношкірий українець (якщо не помиляюся), який приніс своїй державі й своєму народу олімпійську медаль! І нехай його засудили, але не зламали. Бо він українець!

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Національний олімпійський комітет України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх