Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

5.08.2016, 15:05 Переглядів: 6 189

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

«Місто із запахом кави та шоколаду», «Місто серед дощів», «Серце Галицької землі», «Маленький Париж», «Український Лондон», «Культурна столиця Європи», «Місто Лева» - це все імена та епітети справжнього галицького міста та туристичної перлини України – Львова. «ТелеграфЪ» провів у Львові вихідні та підготував для кременчужан список причин їхати або не їхати до Львова. Зважуйте!

Столиця Західної України Львів - найцікавіше місто на пострадянському просторі, стверджує путівник Lonely Planet. Щороку Львів відвідує понад мільйон туристів. «ТелеграфЪ» не став винятком і провів незабутній вікенд у Львові, а для своїх читачів ми підготували по 6 причин відвідати місто Лева, або не робити цього.

 

Це місто має славне європейське минуле, і може стояти поруч з такими "зірками" Європи, як Прага чи Краків. Колись Львів входив до складу Австро-Угорської імперії -  місто буквально просякло історією та ароматом кави.

 

Чому варто провести вікенд у Львові?

1. Бомбезна архітектура

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

У Львові 2500 архітектурних пам'яток України. Площа Ринок і центр міста  знаходяться у списку світової спадщини ЮНЕСКО. Прогулятися романтичними вуличками старого міста – те що треба для твоєї половинки і друзів.

 

2. Панорама міста з "Високого замку" або з Ратуші. Тут можна зробити чарівні селфі : )

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Оглядовий майданчик знаходиться на висоті 413 метрів над рівнем моря. Це штучний курган, насипаний в 1869 – 1900 роках польською громадою міста на честь 300-річчя Люблінської унії. Крім цього, Замкова гора або гора «Високий Замок» являє собою комплекс пам'яток: парк «Високий Замок», заснований в 1835 році; городище давньоруського міста Львова (пам'ятка археології національного значення); грот і скульптури левів (пам'ятки архітектури національного значення), і залишки Високого замку, який був побудований в XIII ст. під керівництвом галицько-волинського князя Лева на Замковій горі.

 

3. Пиво

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

«Хто львівське пиво п'є, сто років проживе» - кажуть львів’яни про напій. Про пиво у Львові складено безліч легенд та байок, які живуть серед поціновувачів цього напою століттями. Пиво у Львові варять ще з 1533 року. І до сьогодні львів’яни не припиняють пишатися і щоденно насолоджуватися цим чудовим напоєм у численних кнайпах, де часто варять і своє, оригінальне пиво.

 

Також, саме у Львові створено перший в Україні Музей пива, де знаходиться виставка давніх пивних пляшок, старовинні пивні кухлі, що походять з різних країн Європи, бочки для перевезення пива, книги з рецептами ХІХ століття, детально висвітлюються легендарні традиції виготовлення бурштинового напою на Львівській пивоварні. Також у музеї скуштувати різноманітні сорти цього напою, зварені у Львівській пивоварні.

 

4. Віденські кавові традиції, кращий шоколад та пляцок

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Львів - кавова столиця всієї Східної Європи. Кількість кав'ярень тут величезна, і всі заклади - прекрасні. Львів неохоче пробув у складі СРСР тільки 50 років. А взагалі це місто Габсбургів, тому віденські традиції кав'ярень тут шанують досі. Для любителів кави кращий час для відвідин Львова - вересень, коли тут проходить тематичний фестиваль.

Ніде в Європі, за винятком хіба що Вени, ви не знайдете такої великої кількості яскравих і чудових кав'ярень, як тут. Історія кави по-львівськи розпочалася ще за австрійської доби кінця 18 століття, коли у місті почали де-не-де з’являтись цукерні та кав’ярні. Там заможні мешканці міста могли скуштувати і насолодитися цим чорним напоєм та приєднатись до ритуалу з історією понад 500 років.

 

Історія шоколаду у Львові розпочалася ще в часи Середньовіччя, і тепер, разом з пивом і кавою, він є одним з головних гастрономічних скарбів, що приваблює гостей міста давніми традиціями смаку. Ще в XIX столітті шоколад зі Львова експортувався до всієї Європи.

 

Пляцки - найбільш знатні та найбільш популярні львів'янами смаколики. Кожна львівська господиня вміє приготувати неймовірний сирник, а штруделі кожна ґаздиня вдосконалює на свій смак, додаючи неймовірні соуси за власними рецептурами й передаючи їх з покоління в покоління. Зараз усілякі пляцки є невід'ємною частиною галицької гастрономічної культури, тому їх варто спробувати.

 

5. Затишні концептуальні кафешки міста

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Уже не перший рік концептуальні ресторани Львова стали яскравою туристичною візитівкою міста. Тільки тут можна, наприклад, посидіти в автомобілі на даху будинку або відчути себе галицьким партизаном чи бути відшматованим офіціанткою. Тут ресторани - це не частина липкого пострадянського пейзажу. Львів - місто, де можна повечеряти зі стилем. Місцеві ресторани годують не тільки шлунок, але й розум.

 

Концептуальні заклади Львова асоціюються переважно з мережею ресторанів Локаль «!ФЕСТ» («Мазох-кафе», «Дім Легенд», «Під Золотою Розою» та інші). Але в місті є багато цікавих тематичних ресторанів і поза локалівською «імперією». Якщо «Криївкою» вас вже не здивувати, то слід відвідати: фото кафе «Фіксаж», Cat Cafe, фан-бар «Банка», «Сало» або «Ресторацію Бачевських». Львів має кафе на будь який смак.

 

6. Ефектні собори

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Тут є і готичні арки Латинського собору, і містика Вірменського кафедрального собору, і купол в стилі рококо Домініканського собору, і каплиця боїмів. Немає жодного іншого міста в Україні, в якому було б так багато церков.

 

Чим Львів може засмутити туриста?

 

1. Неперевершена львівська архітектура закінчується межами старого міста

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Спальні райони Львова нічим не відрізняються від більшості пострадянських міст – такі ж похмурі панельні багатоповерхівки. Щоправда, люди привітніші:)

 

2. Вартість житла зростає у вихідні

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Попри те, що у Львові досить легко знайти житло, яке б відповідало вашим смакам і вимогам, слід бути готовим до того, що віддати за нього доведеться різну сумі, в залежності від дня тижня. Приміром однокімнатна квартира з ремонтом, не далеко від центра міста у будні обійдеться Вам у 350 гривень, але на вікенд її ціна зросте до 500 грн/доба. Крім того, зазвичай помешкання не здають на людну добу, мінімум – на дві.

 

3. Дуже мало смітників

Нещодавно кременчужани просили мера встановити у місті смітники через кожні 50 метрів. Так от львів’янам таке і не сниться – смітник у місті днем з вогнем не відшукаєш, хоч у центрі, хоч поза ним. Доводиться усе сміття носити з собою у руках.

 

4. Можна отримати цеглою по голові

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Багато старих будинків у аварійному стані.  Ось такі оголошення можна зустріти на будинках, гуляючи містом.

 

5. Бруківка

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Кременчужанам буде незвично їхати автівкою по бруківці, та й для того, щоб гуляти нею на підборах необхідна неабияка майстерність. Щоправда бруківка надає місту романтичності та неповторності.

 

6. Дорожній рух

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

 

Правила дорожнього руху у Львові, безперечно, є, але щоб у них розібратися, треба, мабуть, народитися львів’янином. На перший погляд здається, що на дорогах міста панує хаос. Чого варта хоча б звична для містян паркова по центру дороги, а не на узбіччі. Крім того, у місті легко заблукати, пропустивши один поворот Ви ризикуєте кружляти по району зо пів години у пошуку необхідної адреси.

 

Варто чи не варто їхати до Львова – вирішувати Вам, але навіть усі перераховані мінуси, роблять Львів по-своєму чарівним і неповторним. Відвідавши це місто вперше Ви не зможете його забути.

 

P.S від гравця в покемонів:
Центр Львова буквально кишить фанатами гри Pokemon GO. І не дивно, адже для них тут рибне місце. Сидячі на площі Ринок біля pokestop*(синій квадратик на картинці) з приманювачем (рожеві штуки навколо покестопа) за півгодини мені вдалося спіймати більше 20! штук. Причому різноманітних. У Кременчуці для цього потрібно лазити містом годин зо 3-4. Окрім того покестопів тут незлічити. І Львівські кафешки активно користуються любов’ю молоді до цієї гри.
 
Працює усе так: кав’ярня купляє приманювач, гравець бачить його на карті і йде туди, бо там буде реально багато покемонів. Стояти півгодини на вулиці не прикольно, тому б не замовити філіжанку кави? За добу, яку ми були у Львові, мені вдалося піднятися з 7 до 10 рівня у грі, наловити з сотню покемонів, у тому числі таких, яких в мене не було до цього.
 
Але тих, хто не грає усе це може дратувати. Ну уявіть: десятки людей бродять вулицями у пошуках покемонів, не дивлячись по сторонах, та постійно врізаються у тебе...

Pokestop – штука у якій треба збирати усіляки ніштяки.
Приманювач – на нього біжать покемони. Встановлюють на покестопах.

 

Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова
Пиво, кава та селфі: топ-6 причин їхати або не їхати до Львова

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх