Вернувшийся: Юрий Жоган об СБУ, ФСБ, Белановском ГОКе и 9 месяцах в РФ

3.03.2016, 10:00 Переглядів: 6 457

Активист вернулся в Кременчуг и рассказал о 9 месяцах, проведенных в Москве, и о том, что больше не может быть активистом

2 березня кременчужанин Юрій Жоган, відомий своїми активними виступами проти будівництва Біланівського ГЗК, участю в Майдані, а також тим, що спалив свій паспорт РФ після вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова, зустрівся з пресою в приміщенні телекомпанії «Візит».

 

Полное выступление Юрия Жогана

 

Він розповів журналістам про те, що, на його думку, стало причиною заборони СБУ його в’їзду до України, про 9 місяців, проведених в Москві, про відмову кременчуцьких адвокатів представляти його в суді, про втому від політики, російський паспорт та українське громадянство.

 

 

Серед причин, що послугували підставою для заборони в’їзду Жогана до України Юрій називає: активні виступи проти будівництва Біланівського ГЗК, виступи на підтримку директора Кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександра Мельника, звернення до Януковича і Пшонки, судові позови проти голови Дмитрівської сільської ради та інші...

 

 

- … В мене були звернення до Януковича і Пшонки, ось вони є, і це одна із причин, тому що ті активісти, що були на «Майдані» і потім пішли до Межигір’я сказали, що я був там в списках осіб, які небезпеку представляли якусь для України.

 

Пряма мова

 

- Зараз я буду казати тільки правду, що я знаю, відчуваю, те й казатиму. Тобто, поклавши руку на серце, кажу: «Я говоритиму правду». До речі, раджу політикам і місцевим теж так починати і казати правду.

 

- «Майдан» звичайно зробив деякі внески в мою долю і, докорінно, треба сказати… Сталося так, що від мене відмовився син, змінив прізвище, зовсім. Я з ним у Москві так і не зустрівся, хоча жили поруч. І в мене є тут ще один син, в Кременчуці, 30 років йому. І я хотів би знайти його…

 

- Ви знаєте, що ми ж готували позов по Біланівському ГЗК… Цей позов я відправив особисто. Вже тоді я знав, що за мною слідкують. Ми не встигали зустрітися і я подав позов, розписався в ньому замість активістки… Я розказую в чому я винен перед державою Україна – якщо я скоював якісь злочини, то, будь ласка, готовий понести за це відповідальність.

 

- Обшук у мене стався 20 листопада, а 21 почався Майдан.

 

- Згодом ця активістка забрала позов і правильно зробила. Тому що це нереально, боротися простому громадянину проти олігархів.

 

- Часто дуже мені дорікають наші активісти, що я постійно мелькаю на телебаченні, та ну це моя особиста справа…

 

- Досі не знаю, хто намалював (про пляму на лобі у Януковича - ред.). Я клянусь, що я не малював. Я не причетний абсолютно до цієї справи.

 

 

 

- Для того, щоб людину видворити з країни, потрібні аргументи, а я таких аргументів не побачив. Я перед Україною абсолютно чистий. Те, що я порушив, ось я узяв – у мене є два порушення правил дорожнього руху і зробив підпис замість активістки.

 

- І, чесно скажу, я цим займатись не буду (про Біланівський ГЗК - ред.), в Кременчуці достатньо юристів кваліфікованих, якщо хтось з них матиме бажання – хай займається, а Жогана вже не спасуть…

 

- Я не відмовляюся від боротьби, я просто фізично зараз не зможу цього зробити, бо влада мене вкрай вже придавила, пройшлась катком… Я викарабкався і ще не став на ноги, зараз треба думати про інше… я, може, зараз прийду додому, а в мене там вже черговий обшук. Як я зараз полізу, мене остаточно доб’ють.

 

- Я вам скажу так: адвокати тут – зрадники всі, тільки за свою шкуру турбуються, а людині, яка без грошей тут робити нічого. В Кременчуці не знайшлося жодного адвоката, що погодися би захищати мої інтереси в суді.

 

- Я не знаю причини, чесно вам скажу. Що, звичайно, мене ображає, знаєте, що людина – патріот України, а її отак здають.

 

- Один раз мене ФСБ допитало, на кордоні… І думаєте їх цікавило, чим я тут займаюсь? Вони питали про офіцера, який мене відправив до них, як він виглядав, чи мав татуювання, зріст, вагу… Ось що мене питали.

 

- Цікавило ФСБ: хто мене? що мене? чого мене? Я збрехав, звичайно, сказав, що політикою не цікавлюся, я екологією цікавлюсь. Екологія, це, кажу, від бога, а політика – від лукавого.  

 

- Я приїхав, і за три години, буквально, батько помер. Я приїхав в 9 вечора, а о 6 ранку він помер.

 

- Нічого не помінялося, що при Януковичі, що при нинішньому президентові.

 

- Бачите, до чого оце доводять людей незламної волі? А що робити простим людям? Дайте мені час, в мене ще є плани! Я хочу по Біланівському ГЗК завершити. Я якщо за якусь справу берусь, то треба її до кінця довести.

 

- Я збирався оголосити голодування. Потрібне воно перед Адміністрацією Президента, який іде європейським шляхом розвитку? І хто голодуватиме, громадянин Росії? Звичайно вони його прибрали.

 

- Нам з російськими демократами робити нічого, вони вважають нас там окупантами, що хочуть відібрати свободу у кримчан, котрі проголосили незалежність. І Донбас, там же Новоросія, а ми фашисти і хочемо відібрати в них незалежність.

 

- Нємцов – єдина людина в Росії, яку я поважаю.

 

- Вони нам заздрять, звичайно, що от ми змогли, але, при цьому, про те, що там Крим віддати назад не говорять.

 

- Всі наші інтернет-сторінки, що пишуть щось правдиве про Україну блокують в Росії. Вони тільки свою пропаганду дозволяють, ток-шоу їхні.

 

- Крім моєї жінки я нікому не потрібен, от вона мене і витягла.

 

- Я вже їхав і боявся, чи мені лишитись в Росії… Ніхто, наче, мене не чіпає… Я вже не знаю хто я, патріот чи не патріот.

 

- В політику я не полізу принципово – це не моє. Міг би, але тепер будь-хто може тикнути мене пальцем, що я агент ФСБ.

 

- Будь хто, від Малецького, який мене в бік штовхав, коли сидів собі отам в секретаріаті. Отак, це мер у вас «з-під тишка», то людина, що вилізла «з-під тишка»… Ну, народ, що вибрали то вибрали…

 

- Образливо, що патріоти не змогли об’єднатися і нічого зробити. Зараз що там за «криси» одні сидять там (на сесії), я якщо піду туди, то тільки з табличкою «Щуряча отрута».

 

- Якщо Путін стане бомбити, то наше місто, я вам скажу, буде одним з перших, тому що у нас дамба тут. Якщо тактична ядерна зброя піде, то у нас тут багато чого буде… Путін, він дурник, чесно, а його ж там бояться всі.

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх