Пригоди штрафу за парковку

21.09.2012, 15:55 Переглядів: 5 742

Пригоди штрафу за парковку

На прикладі кременчуцького водія можна зрозуміти, чому виписаний державтоінспекторами штраф краще сплатити в п'ятнадцятиденний строк, а не копирсатися в законах. Вже більше півроку чоловік шукає правди в різних інстанціях. Виявляється, знайти її можна тільки в суді, але і там правда буває різною...

Фото: sanekua.ru


45-річний кременчужанин Юрій опинився в звичній для багатьох водіїв ситуації: інспектор ДАІ виписав йому штраф, бо «ВАЗ» зупинився на вул. Леніна в забороненому місці. Порушив – віддай 255 гривень. У самій постанові ДАІ зазначена норма статті 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КупАП): якщо не сплатити протягом 15 днів, документ буде направлений до виконавчої служби – у порядку примусового виконання з порушника стягнуть подвійний розмір штрафу. Два тижні минули, державний виконавець отримав документи від ДАІ та відкрив виконавче провадження, за яким з пана Юрія належало стягнути 510 грн – подвійну суму (її вказали в документах працівники ДАІ). За Законом «Про виконавче провадження», державний виконавець надав боржнику термін для добровільної сплати боргу. Той ним скористався – в останній день сплатив 255 грн, на які його спочатку оштрафували. І тут почалися жорсткі непорозуміння... У Юрія – своя логіка, у держвиконавців – встановлений порядок.

 

Думка пана Юрія (із нею важко не погодитися)

 

Згідно статті 308 КУпАП, у разі несплати штрафу в п'ятнадцятиденний термін, постанова «надсилається для примусового виконання» до відділу ДВС. Саме надсилається, а не починається процедура примусового виконання постанови.

 

Згідно з частиною 2 статті 25 Закону України «Про виконавче провадження», примусове виконання (зі стягненням подвійного штрафу, виконавчого збору та інших витрат) розпочинається після того, як з моменту відкриття виконавчого провадження спливає термін (до 7 днів), в який боржнику надається можливість самостійно виконати рішення. Думаючи таким чином, пан Юрій із чистою совістю сплатив свої 255 грн.

 

Держвиконавці логіку не сприйняли

Юлія Тітова, що на той час керувала Автозаводським відділом ДВС, пояснила «Телеграфу», що її підлеглі все зробили вірно, проведена перевірка це підтвердила. За її словами, пан Юрій мав сплатити гроші в п'ятнадцятиденний термін. До того ж сума 510 грн була вказана в документах ДАІ, що надійшли для відкриття виконавчого провадження, а змінювати її виконавці не можуть.

 

У пошуках правди


Ми звернулися до Полтавського облуправління юстиції, щоб нам роз'яснили, як правильно трактувати закони і хто правий. Обласні чиновники за місяць відповіли, що кременчуцькі виконавці все зробили вірно. Як правильно трактувати розбіжності, не пояснили – лише процитували закони.

 

Ми звернулися до Міністерства юстиції України. Де-де, а тут точно повинні знати! В установі відповіли, що не мають повноважень консультувати громадян з цього приводу, порадили звернутися до адвоката... Наостанок також навели цитати з законів, не даючи відповідь на запитання.

 

Коментар юриста


Як порадили в Мін'юсті, ми звернулися до адвоката. На думку Руслана Ульянова, логіка пана Юрія та автора цього матеріалу є хибною.

 

– У юристів можуть бути які завгодно теоретичні погляди, але з практичної точки зору буде важити саме та судова практика, яка склалась на поточний момент. На сьогодні практика застосування зазначених норм законодавства має протиріччя. Але якщо в постанові буде прямо написано, що в разі несплати штрафу протягом 15 днів сума подвоюється, то не буде майже ніяких шансів оскаржити таке подвоєння, крім випадку неотримання копії постанови. Як мені відомо, суди зараз в більшості пишуть, що в разі несплати протягом 15 днів стягненню підлягає подвійний розмір штрафу. Але все залежить від кожного індивідуального випадку.

 

 

Пригоди штрафу за парковку

Автор: konstantinov
Теги: штраф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх