Кінець поліклінік: у Кременчуці почалася медична реформа

5.04.2013, 11:35 Переглядів: 5 701

Кінець поліклінік: у Кременчуці почалася медична реформа
Медична реформа, про яку так багато говорили і яку випробовують на собі кияни та мешканці трьох областей, докотилася і до нас. Вже в червні в місті створять центри первинної медико-санітарної допомоги, а поліклініки відділять від лікарень. Незручностей кременчужанам поки що не обіцяють. Втім, це лише перший етап медичної реформи.

Кінець поліклінік: у Кременчуці почалася медична реформа

 

 

У Кременчуці, як і в інших містах та областях України, стартує медична реформа. Першим етапом стане створення в місті центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Міську владу зобов'язує відкрити такі центри План національних дій, підписаний Президентом України.

- До 1 червня ми зобов'язані створити в місті центри первинної медико-санітарної допомоги як окремі юридичні особи, - каже заступник міського голови Віктор Калашник.
До речі, рішення про їх створення приймуть депутати міської ради вже наприкінці квітня. Таким чином поліклініки та лікарні «житимуть» окремо один від одного із власним головним лікарем.

Зараз головні лікарі займаються «розподілом» майна, грошей та кадрів.

- Я дав завдання головним лікарям зробити розподільчий баланс, - говорить Віктор Калашник. - Потрібно «розділити» лікарів, гроші, техніку.

Наступного року влада займатиметься оснащенням перш за все центрів первинної допомоги, адже з 2014 року міські лікарні у міста «відберуть». Вони перейдуть в управління та підпорядкування області та фінансуватимуться з обласного бюджету.

Що передбачає реформа?

 

Хто не пам'ятає, створення центрів ПМСД - це перший етап медичної реформи. Наступний етап передбачає створення госпітальних округів. Очевидно, центром госпітального округу стане Кременчук, до нас приєднають для обслуговування кілька сусідніх районів.
З планами розробників медреформи, в центрах ПМСД займатимуться перш за все профілактикою, диспансерним наглядом, прийматимуть аналізи, ставитимуть діагнози, лікуватимуть "найбільш поширені хвороби, а також травми, отруєння, патологічні стани" і вирішуватимуть, чи потрібна пацієнту спеціалізована допомога або направлення до лікарні.

В ідеалі за допомогою медреформи лікарі мають стати ближчими до людей — родина матиме «свого» сімейного лікаря, якого можна буде обирати. Такий собі «Айболить» повинен слідкувати, аби родина вчасно зробила флюорографію, кардіограму та первірила кров на цукор. Сімейний лікар, на думку реформаторів, повинен також впоратись і з «простими» хворобами різних органів та надати вчасну меддопомогу. До лікарні звертатись — або в екстрених випадках, або на планове лікування. Проте це все — ідеальна модель, яка потребує іншого, ніж є фінансування. Наразі ж є дуже очевидні проблеми.

 

З гінеколога — в терапевти?

Поки щодо достеменно невідомо, що буде зі звичними жіночими консультаціями, районною лікарнею та спеціалізованими диспансерами. Але точно відомо, що в місті катастрофічно не вистачає сімейних лікарів, які б могли забезпечити повноцінну роботу центрів первинної допомоги.

У Кременчуці штат лікарів укомплектований на 73%. У медустановах міста для лікарів передбачено 965 ставок, фактично працює 698 чоловік. При цьому найгірша ситуація — з сімейними лікарями. Штат недоукомплектований на 40%. Якщо дослухатись рекомендацій високих чиновників, то місто повинно врахувати досвід пілотних регіонів, де медреформа вже триває. А там, як відомо, на сімейних лікарів вчать вузьких спеціалістів. Тобто умовно гінекологи чи травматологи стають терапевтами. Зрозуміло, що ця ідея не буде до вподоби ані лікарям, ані пацієнтам. Втім, реформа тільки починається, тож будемо сподіватись, що вона таки покращить, а не погіршить медобслуговування в Кременчуці.


Куди бігти по допомогу?

Центри первинної медико-санітарної допомоги планують створити:

на базі 1-ї поліклініки (центр Кременчука),

на базі 2-ї поліклініки (Крюків),

третій центр буде складатися з декількох філій - на базі 3-й і 4-й поліклінік, і Автозаводській (якою буде центральним — визначаються).

Таким чином географічно для людей нічого не зміниться. Люди поки що ходитимуть до тих поліклінік, до яких звикли. *

Автор: minchuk
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх