Примусова благодійність

7.09.2012, 12:09 Переглядів: 5 179

Примусова благодійністьЧому в одних медзакладах аналізи платні, а в інших – безкоштовні?

Чи платитимете ви за аналізи своїх дітей, що проходять обов'язковий медогляд у школу, виявляється, залежить від того, у якому районі міста ви живете. Тому що одні поліклініки міста знаходять гроші на реактиви для аналізів, інші – ні.

 

Перед 1, 5 та 9 класом школярі мають пройти поглиблений медичний огляд. Такий самий медогдяд проходять і діти, коли їх переводять у підлітковий кабінет. Поки прем'єр-міністр Азаров планує розглянути можливість проходження медогляду на базі шкіл, батьки із дітьми товпляться в чергах до вузьких спеціалістів, а лікарі працюють «на знос».

 

Крім проходження вузьких фахівців, діти повинні здати щонайменше два аналізи – загальний сечі та загальний крові. І якщо раніше поліклініки обходились скаріфікатором чи двома гривнями «благодійного внеску», коли здаєш аналіз, то зараз у деяких лікарнях міста таке «задоволення» коштує значно дорожче.

 

1. ЦРЛ: аналізи – 15 гривень

До редакції звернувся кременчужанин Сергій Григорович. Він разом із сім'єю живе в районі пивзаводу – територіально родина «приписана» до Центральної районної лікарні.

 

– Моя донька, 11-класниця, пішла на медогляд до ЦРЛ, – розповідає Сергій Григорович. – У тому числі треба було здати аналізи. Донька дзвонить і каже: тато, приїдь, бо у мене немає грошей на аналізи. Вони платними стали. Приходжу – дійсно, вивіска на дверях: «Аналіз сечі – 5 гривень, крові – 10 гривень».

 

Сергій Григорович розповідає, що його із донькою направили до каси, там видали бланк заяви, в якому він мав вписати свої дані та внести добровільні пожертвування «для... розвитку матеріально-технічної бази Кременчуцької ЦРЛ».

 

– Я пішов до кабінету головлікаря, питаю в секретаря: «Покажіть мені номер наказу, на підставі якого вам дозволено в мене брати певні суми за аналізи?», – говорить Сергій Григорович. – Мене відіслали до завполіклініки. Її на місці не було. Чекати та з'ясовувати в мене часу не вистачило, в доньки – теж. Тому я чемно заплатив 15 гривень...

 

Ця ситуація чоловіка обурила. На його думку, це – нахабство. Він вважає, що благодійний внесок – це не фіксована сума, а така, яку хоче чи може заплатити людина.

 

Коментар

Марія Ігнатчук, головлікар Центральної районної лікарні Кременчука:

– У нас немає встановленого тарифу на загальні аналізи. Встановлені тарифи у нас є лише для пацієнтів, які територіально не належать до нашого медзакладу. Перелік платних робіт та послуг нам затверджує управляння цін облдержадміністрації. Ми маємо право їх надавати на основі госпрозрахунку.

 

Якщо б була встановлена сума для наших пацієнтів, то це б вже не був благодійний внесок. Так, ми звертаємось до людей проханням допомогти, але примусу немає. Добре, коли люди розуміють, що аналізи не робляться святою водою. На кожен внесок ми видаємо квитанцію, а людина пише заяву.

 

2. Друга міськлікарня: аналізи – 16 гривень

Цими ж днями моїй дитині також потрібно було пройти медогляд до школи. Цікавості заради пішла з сином здавати загальні аналізи. У кабінеті, де беруть кров, одразу заявили: ідіть платіть, потім прийдете.

 

У касі даю направлення, касир мені чітко каже:

 

– 10 гривень – кров, 6 гривень – сеча.

 

– А ми аналіз сечі вже віднесли і не платили, – кажу я.

 

– Несіть назад направлення, я поставлю штампик, що ви заплатили, – говорить дівчина.

 

– А якщо я не заплачу, аналізи не зроблять? – питаю.

 

– Зроблять, тільки не видадуть, поки не заплатите...

 

Жодної розмови про добровільність внеску. Касир дала бланк заяви, а коли я віддала гроші, мені видали квитанцію. Отака собі примусова «благодійність»...

 

Коментар

Головлікар Другої міськлікарні перебуває у відпустці, тому прокоментувати ситуацію не зміг. А виконуючий обовязки керівника Іван Шульц в останній момент попрохав надіслати йому інформаційний запит. Запит ми надіслали, тож відповідь обов'язково надрукуємо пізніше.

 

3. Дитяча поліклініка №1, №2 та №3: аналізи – безкоштовні

Скільки ж «коштують» аналізи в інших дитячих поліклініках Кременчука? Розпитала знайомих з інших районів міста. Кажуть – все безкоштовно. Щоправда іноді прохають купити скарифікатор. Якось не віриться. Тому для чистоти експерименту дзвоню по всіх інших дитячих поліклініках. В реєстратурі кажу: «Моїй дитині 10 років, їй потрібен медичний огляд до школи. Скільки грошей потрібно дати з собою на аналізи?» У всіх трьох поліклініках відповіли: грошей не потрібно...

 

Коментар

У головлікаря міської дитячої лікарні Миколи Пересипа (дитячі поліклініки №№ 1 та 2 підпорядковані цьому медзакладу) ми запитали: де ж лікарня бере гроші на безкоштовні аналізи?

– Нам виділяють достатню суму з бюджету на проведення аналізів. Для дітей, які проходять медогляд, потрібні загальний аналіз сечі та крові. Вони недорогі, лікарня може забезпечити їх проведення без благодійних внесків.

 

Примусова благодійністьПримусова благодійність

 

Замість P.S.

Чому ж у Кременчуці такі різні ціни? Чим відрізняється технологія проведення аналізів у лабораторіях лікарень? І невже – таке різне фінансування? Якою, зрештою, є економічна складова проведення загальних аналізів крові та сечі, тобто звідки «такса» у 15 та 16 гривень?

 

Ці питання ми хотіли поставити начальнику відділу охорони здоров'я Валерію Литвиненку. Однак з п'ятниці і до вечора вівторка 15 хвилин для журналістів він, на жаль, не знайшов. Сподіваємось, згодом Валерій Литвиненко таки відповість на ці запитання.

 

У той же час нагадаємо кременчужанам, що 49 статтю Конституції ніхто не скасовував.

 

*Стаття 49. «Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно...»

 

А благодійність, якщо вірити словникам, це добровільна та безкорислива пожертва, яка не передбачає жодних примусів...

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх