Нові методи лікування переломів

18.06.2009, 10:35 Переглядів: 35 064
Вони дозволяють пацієнту вже через тиждень–два після травми сідати за кермо.
Травматолог-ортопед третьої міськлікарні Юрій КОСЕНКО розповідає випредактору «Телеграфа» Олегу БУЛАШЕВУ про те, як наука дозволяє лікувати переломи за допомогою методу остеосинтезу.

Тепер, аби зростити переламані кістки, хворому не обов’язково накладати гіпс. Лікарі вживляють у кістку спеціальний сталевий стрижень, який дозволяє ставити людину на ноги вже через чотири-п’ять днів після хірургічного втручання. Як це робиться і скільки коштує, з’ясовував «ТелеграфЪ».

Відома фраза «послизнувся, упав, прокинувся – гіпс» тільки в кінокомедії викликає посмішку. У реальному ж житті перелом – це серйозна проблема, часто – дуже тривала. Багато років поспіль традиційне лікування перелому кінцівок передбачало лише скелетне витягування протягом двох місяців, а після нього – гіпсову пов’язку ще місяці на три-чотири. При цьому кінцівка не мала піддаватися жодним навантаженням. Унаслідок такого «повного спокою» траплялися атрофування м’язів, а на їх відновлення було потрібно чимало часу. Повне навантаження дозволялося лише через п’ять-шість, а то і 12 місяців.

Однак сьогодні перелом можна вилікувати і без гіпсу. Такі операції в Кременчуці роблять травматологи центральної районної та третьої міської лікарень. Як розповів нам травматолог-ортопед третьої міськлікарні Юрій КОСЕНКО, наразі наука дозволяє лікувати переломи за допомогою методу блокуючого інтрамедулярного і блокованого накісткового остеосинтезу. За цими розумним і малозрозумілими словами ховається вельми проста операція. Пацієнту не накладають гіпс, а вживляють у кістку спеціальний стрижень, що дозволяє, як стверджують лікарі, ставити людину на ноги вже за чотири-п’ять днів після хірургічного втручання. Пацієнт повертається додому, термін зростання перелому скорочується у півтора-два рази. Правда, робота хворого не повинна бути пов’язана із надмірними фізичними навантаженнями на прооперовану кінцівку.

Як це робиться і скільки коштує

Фіксатор (імплантат, сталевий стрижень або накістково блокована пластина) розташовується у кістково-мозковому каналі чи на кістці. Додатково його фіксують двома-трьома гвинтами у різних площинах (завдяки цьому можна фіксувати навіть малі фрагменти кісток, наприклад при складних уламкових переломах). Аби ввести стрижень, достатньо невеликого розрізу, гвинти ж уводять через проколи. Це забезпечує подвійний ефект – косметичний (для пацієнта) й економічний (для лікарні та хворого). Метод остеосинтезу можна застосовувати для пацієнтів будь-якого віку, починаючи з 15-16 років. Щоправда, дітям такі втручання дозволені за певними показаннями, дорослим – без обмежень.

Тривалість операції (за умови, що лікар досконало володіє методикою) – від 30-ти хвилин до півтори години – залежно від місця та складності перелому. Вилучають стрижень через півтора-два роки. Увесь цей час людина здатна повноцінно рухати пошкодженою кінцівкою завдяки особливій структурі фіксаторів. Принцип такий: при навантаженні на травмовану руку чи ногу гвинти вільно ковзають в овальних отворах стрижня, зафіксовані ж кістки при цьому залишаються нерухомими і успішно зростаються. А так звані пластини жорстко фіксують уламки, при цьому не викликають тисук на кістку і не порушують у ній кровообіг.

Бліц

«ТелеграфЪ»: Чи можливі ускладнення при проведенні операцій із остеосинтезу?

Юрій Косенко: Ускладнення бувають, але дуже рідко. Кількість незрощень – 3-5% , гнійних ускладнень – 2-4%. Буває, що стрижні ламаються. Але це зазвичай трапляється через надмірні навантаження, які ми забороняємо робити пацієнту.

«ТелеграфЪ»: Скільки коштує така операція?

Юрій Косенко: Вона не з дешевих. Вартість тільки одних пластин коливається від п’яти до 12-ти тисяч гривень. Ще близько тисячі обходиться сама операція.

На цих фото – рентген хворого, який внаслідок ДТП отримав закритий багатооскольчатий перелом двох кісток ноги. Через сім діб йому було зроблено операцію з остеосинтезу. Порівняйте рентген до операції (зліва) зі знімком після остеосинтезу металевим стрижнем (справа).



 
Автор: bulashev
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх