«Я завжди чекаю найгіршого!»

10.12.2009, 09:45 Переглядів: 2 554
Серед нас живуть люди, які цілком щиро бояться, що саме їм зменшать зарплату або звільнять..
Фото: Дмитрий Бабец

Саме у їхньому під’їзді вибухне газ, саме вони захворіють на поросячий грип і загинуть, а туристичний автобус, на якому вони тікатимуть від грипу, перевернеться та звалиться у провалля. Звідки така тривожність?

Страх реальності

Тривожні люди намагаються убезпечити себе від усіх існуючих та неіснуючих загроз. Вони відмовляються від близьких стосунків, щоб не страждати у випадку розриву. Не роблять нічого, аби знайти достойну роботу, щоб не потерпати від почуття безпорадності у разі провалу. «Така поведінка свідчить про глибинний страх перед життям,» – вважає психотерапевт Костянтин Ягнюк. Людина боїться реалізувати свої плани, щоб не провалити їх, – але така поведінка дає лише тимчасове відчуття безпеки. Потім приходить почуття провини через те, що життя минає, а ти живеш лише наполовину.

Винуваті без провини

Люди, які завжди очікують найгіршого, переконані, що вони неспроможні заслужити ліпше. Така реакція свідчить про несвідоме відчуття провини. «Його відчуває не дорослий, а дитина, яка живе у кожному з нас,» – вважає французький психоаналітик Мусса Набаті. Якщо дитині свого часу нанесли моральну або фізичну травму, образили, або ж вона була свідком переживань батьків (їхнього розлучення, алкоголізму, скандалів, втрати роботи), дитина почувається винною та відповідальною за те, що сталося. Вона виростає з думкою, що за щастя завжди доводиться платити болем та стражданням. Такий дитячий досвід викривлює сприйняття життя і провокує нові неприємності. Для такої людини будь-які тривожні повідомлення у ЗМІ лише посилюють переконання: «Усе погане, що сьогодні сталося з іншими, завтра трапиться зі мною!»

Що робити?

Вивчить власні жахи

Щоб звільнитися від постійного очікування неприємностей, треба розібратися, чого ви боїтесь насправді? Імовірно, що за вашою тривожністю ховаються більш глибокі страхи або болісні дитячі відчуття. Дуже важливо побачити справжню причину власних страхів та тривожності. Це дозволить змінити ставлення до них.

Ототожнення

Надмірний страх перед різними катастрофами може свідчити про вашу спроможність ототожнювати себе з іншими людьми, які дійсно постраждали. Знайдіть час і запишіть кілька разів поспіль свої страхи. Проаналізуйте, що конкретно вас лякає. А потім вигадайте щасливий фінал страшної історії. І обов’язково скажіть собі, що все, що ви зробили, допоможе саме вам, а не жертвам, з якими ви себе ототожнюєте.

Psychologies



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх