Державні поліклініки «набивають» клієнтів для приватних лікарень

27.09.2007, 18:09 Переглядів: 5 372
У поліклініках і лікарнях системи Мінздраву немає обладнання. Нішу необхідних обстежень заповнюють приватні клініки. У державних клініках уже направляють туди на лікування. Для лікарів це робота за сумісництвом.

Вагітні жінки – категорія особлива. Практично лікар оглядає два живі організми.
Сучасні методи діагностики пішли далеко, і тепер ультразвукове обстеження (УЗО) стало буденною річчю. Вагітним призначають, як мінімум, три звичайні обстеження в різних строках, а за показаннями – більш складні ультразвукові обстеження. Особлива увага  до здоров’я вагтних  спричинена цілком зрозумілою річчю: профілактикою ускладень і смертності матерів та новонароджених (Нагадаємо, пік смертності  дітей до року - 16 випадків - припав на перше півріччя цього року, це вдвічі білше, ніж торік). Окрім УЗО, за показаннями, призначають низку аналізів.  І тут починаються питання:  де пройти необхідне обстеження, і, врешті-решт, скільки це коштує?

Розповідає вагітна Аня (з етичних міркувань ім’я змінено):

- Мені призначили обстеження допплер ЕХО КГ – щоб перевірити серце дитини. Дали телефони лікарні в Крюкові, сказали, що там обстеження безплатне, і  направлення до «Арніки» - на платне обстеження. Але виявилося, що в Крюкові не працює апарат, довелося записуватися в «Арніку». Вартість обстеження – 80 гривень.  Звичайне УЗО в пологовому будинку – 20 гривень (благодійний внесок), три необхідних обстеження 60 гривень. Моя знайома з Полтави дуже подивувалася з приводу наших благодійних внесків, бо в них УЗО взагалі можна безплатно пройти…Ще мені потрібно було зробити аналізи на ТОРЧ-інфекцію. «Безплатних» пробірок дають усього десять. На них претендують і ті, хто лікується на стаціонарі в пологовому будинку. І виходить, що з жінок, яким ці аналізи призначають в консультаціях, можуть потрапити на безплатний прийом буквально дві-три. Тому чергу займають з п’яти ранку або платять. Потім мені призачили аналізи на гормони - дали направлення до приватної лабораторії на вулиці Павлова. Три аналізи – 90 гривень.

Безплатний апарат УЗО не працює вже два місяці
Перевіряю розповідь Ані. Телефоную до жіночої консультації 2-ї міськлікарні і запитую, як записатися на безплатний допплер. Жінка, яка представилася лікарем, відповідає, що апарат УЗО вже два місяці як не працює. Та й обстеження, про яке я запитую, у 2-й міськлікарні не роблять. Мені радять звернутися до клініки «Арніка», де  працює той самий фахівець УЗО, що й у кабінеті 2-ї міськлікарні – Світлана Литвиненко.
Згодом мені телефонує завідувачка жіночою консультацією Оксана Савицька і  уточнює:  допплер-приставка в їхньому апараті є,  але обстеження, яким я цікавлюся – лише в «Арніці» або у Полтаві…

СЛОВНИК
Допплер ЕХО КГ – поглиблене ультразвукове обстеження серця плоду
Допплерометрія – обстеження кровотоку у плаценті, маточній артерії, артерії пуповини

В поліклініках працюють на «Арніку» та інших

Це направленння до приватної клініки видали Ані в жіночій консультації міста.
Свого часу Міністерство охорони здоров’я категорично  заборонило виписувати рецепти на бланках конкретних аптек, бо це був певний механізм отримання лікарями бонусів від тих самих аптек. Медикам заборонено й торгувати БАДами на робочих місцях. Зате видача направлень до приватних клінік процвітає. Офіційно законом вона дійсно не заборонена. Але хто сказав, що на направленнях «куди треба» не можна заробляти бонуси, так само, як і на рецептах? «Вважаю, що лікар має право давати усні рекомендації, але не виписувати їх на бланках приватних клінік, хоча я особисто таких направлень не бачив,»
- коментує ситуацію в.о. начальника міського відділу охорони здоров’я Анатолій Штирба. Світлана Литвиненко, яка за сумісництвом працює в «Арніці», підтвердила, що клініка рекламує себе за допомогою бланків, і це не заборонено МОЗ.  Що думає з приводу реклами у поліклініках приватних лікарень Валерій Литвиненко, начальник міського відділу охорони здоров’я, ми не дізналися – посадовець у відпустці.

Коментар обласного акушера-гінеколога Анни Шкоденко:
- В Кременчуці повинен бути введений штатний розпис і посади лікарів, які б забезпечували безкоштовне обстеження УЗО для всіх вагітних. Жінки не повинні бігати по приватних клініках! Є рішення колегії апаратної наради при перевірці стану профілактики малюкової смертності, де дане доручення начальнику міського відділу охорони здоров’я Валерію Литвиненку щодо організації такої служби й забезпечення її апаратами УЗО. Це питання піднімається вже два роки.
Пані Шкоденко повідомила, що в Полтаві спеціальна служба УЗО існує, і фахівців там вісім – тобто вдвічі більше, ніж у нашому місті, при приблизно однаковій кількості вагітних. І обстеження – дійсно безплатні. Аона вважає, що Кременчук може забезпеити й безплатні допплер-обстеження.

Коментар головного акушера-гінеколога міста, головного лікаря пологового будинку Ярослава Прокопчука:
- Ми провели тендер на закупівлю нового переносного апарата УЗО. Заплатили за ремонт апарата у другій міськлікарні. Буде два апарати – у лікарні і в пологовому будинку. Але поки що треба зачекати. Апарат у пологовому будинку буде десь за місяць. За тиждень, а може й раніше, відремонтують апарат у другій міськлікарні.
- Чи буде платним обстеження допплер ЕХО КГ?
- Обладнання придбане на бюджетні кошти, і тому обстеження буде безплатним.
- Але вагітна показувала мені квитанцію, що свідчить: вона сплатила 20 гривень благодійний внесок.
- Так це ж вона платить не за допплер, а взагалі за УЗО. А знаєте, скільки гелю потрібно? А скільки на нього виділили? Гель купити треба, обробити приміщення – теж. А допплер ми робитимемо безкоштовно… Нехай ті, хто вам скаржиться, до мене прийдуть…

Світлана Литвиненко, міський спеціаліст УЗО:
- У другій міськлікарні я працюю як лікар кабінету ультразвукової діагностики. Міський спеціаліст УЗО – це робота на громадських засадах. Допплер ЕХО КГ роблю лише в умовах «Арніки», бо там є спеціальний датчик, кардіолог і спеціально навчена медична сестра. У другій міськлікарні немає кардіолога і проводити це обстеженння, коли ти працюєш три години на день  (півставки лікаря УЗО – прим.) – недоцільно. За наказом обласного відділу охорони здоров’я, який не відмінено, ці обстеження вважаються другим рівнем складності (порівняно зі звичайним УЗО), і ми маємо направляти вагітних до Полтави. Тому навіть допплерометрію, яку я роблю у 2-й міськлікарні, я не зобов’язана робити. І фахівці, які роблять звичайне УЗО, не володіють методиками допплер-обстежень
- Виходить, такі обстеження нереально пройти в Кременчуці?
- А це не потрібно місту. Ми – периферія. Це рівень обласної лікарні.
- В Полтаві піднімають питання про створеня спеціальної служби УЗО в Кременчуці. Вона буде створена?
- Для цього потрібно три апарати УЗО. Є спеціальні вимоги для приміщення. На даний же час у міському пологовому будинку лише один застарілий апарат. На жаль, область дала завдання, але не допомогла коштами…Завдяки депутатам, з міського бюджету виділили гроші на переносний УЗО. Якщо виділять кошти ще на один – тоді можна буде вести мову про відділення.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх