Хвороби у відпустку не ходять

6.07.2007, 18:07 Переглядів: 3 759
Улітку всім хочеться відпочивати „на повну котушку”. Але лікарі радять бути обережними, щоб не зіпсувати собі відпустки чи канікули. Яких саме хвороб слід остерігатися літом, з‘ясовував „ТелеграфЪ»..
Мал. Дмитра БАБЦЯ

Справи сердечні
Улітку збільшується кількість викликів „швидкої допомоги” до хворих на гіпертонію (людей, що страждають на підвищений тиск). За інформацією Миколи Жижонкова, начмеда станції швидкої допомоги, влітку звертаються до сорока „сердечників” на добу. Це набагато більше, ніж у інші пори року. Спека і задуха провокують гіпертонічні кризи. «Від гіпертонії більше страждають жінки. Також на головні болі, пов’язані із перепадом артеріального тиску, страждають люди, у яких були черепно-мозкові травми: на них дуже діють перепади температури повітря», - ділиться своїми спостереженнями Микола Жижонков.
Від перепадів артеріального тиску потерпають і гіпотоніки (люди, у яких зазвичай понижений тиск), але їм серйозна небезпека не загрожує. Гіпертонія ж – це небезпека інфаркту. Отже, якщо тиск у людини „зашкалює” і перевищує показники 140 на 90, то це – привід для серйозного лікування. І ніякий город чи дача не можуть бути приводом, аби чекати.

Олег Хотько, завідувач кардіологічного відділення 3-ї міськлікарні, радить гіпертонікам контролювати свій стан.
- Перегрівання провокує загострення гіпертонічної хвороби. Тому таким хворим я не раджу засмагати на пляжі. Слід уникати великих фізичних, нервових навантажень і різко обмежити вживання солі. Сіль „любить” воду – солону їжу ми запиваємо більшою кількістю рідини. А в спекотну погоду людина й так більше п‘є. Додаткова кількість рідини в організмі  - це збільшення об‘єму крові. Серце ж, як насос, працює з додатковим навантаженням. Звідси й ризик гіпертонічного кризу. Також не рекомендую вживати тваринні жири – з тієї самої причини, що й сіль. Зрозуміло, що обмеження стосується і алкоголю.
Для того, щоб запобігати підвищенню тиску, хворим на гіпертонічну хворобу лікар підбирає препарати, що допомагають утримувати тиск у нормі. У спеконту пору року доза препарату збільшується. Якщо це зробити вчасно, ускладнень не настає.
Відпочивати гіпертонікам слід, уникаючи спеки. Водні процедури показані – але не тоді, коли палить сонце, а ввечері. Загалом же гіпертонікам не бажано різко змінювати кліматичні умови, наприклад, їхати відпочивати у гори, бо це теж може призвести до підвищення тиску.

„Діарея кожен день”
Телереклама препарату, що лікує кишкові розлади, нагадує справжній фільм жахів. Проте ми на власні очі бачимо, як він перетворюється на реальність. Згадаймо масові отруєння на весіллях у Західній Україні, повальну госпіталізацію працівників птахофабрики у Каневі з діагнозом „сальмонельоз”...
Збудників гострих кишкових інфекцій – море, і всі вони, як і ми, люблять літо. Адже висока температура повітря, води та грунту сприяє розмноженню хвороботворних мікробів. От і виходить, що кишкові інфекції прямо-таки кишать улітку.
І хоча в цьому році, порівняно з таким же періодом у році минулому, ситуація трохи краща, все ж гострі кишкові інфекції стійко утримують лідерство серед інших інфекційних хвороб і в Україні, і в нашому місті. (Якщо не враховувати гострі респіраторні інфекції, пік яких спостерігається взимку.) Такі дані наводить завідувач епідеміологічного відділу міської санепідстанції Надія Кривошеєва. У минулому році 364 кременчужан перехворіли на гострі кишкові інфекції, при цьому слід враховувати, що до статистики потрапляють лише ті, хто звертається за медичною допомогою. А скільки таких, хто лікується вдома?
Більшість кишкових розладів кременчужан, за даними досліджень, спричинена ентеробактеріями – тобто збудниками, що „живуть” в неякісних (або брудних) продуктах. Зокрема, до ентеробактерій належить сальмонела (збудник часто буває у курячих яйцях, що й виявлено при масовому отруєнні людей в їдальні канівської птахофабрики), кишкова паличка, яку, до речі, можна «підхопити» не лише з немитими овочами та фруктами, а й у брудній воді. Ось чому санітарні лікарі не радять купатися на «диких» пляжах і роблять аналізи води у місцях масового відпочинку людей: визначають індекс ЛКП (лактозопозитивної кишкової палички). Ковток забрудненої води при пірнанні може стати причиною кишкового розладу.
До речі, діти більше хворіють на кишкові розлади, ніж дорослі. «У 80% випадків кишкова інфекція у дітей буває «супутником» респіраторної вірусної інфекції або інфекційних хвороб, - розповідає начмед дитячої лікарні Валентина Бондар. – Наразі в двох дітей, що лікуються у стаціонарі, ми підозрюємо ротавірус і робимо відповідні лабораторні дослідження. Підступність цієї хвороби в тому, що її можна прийняти за звичайне гостре респіраторне захворювання, Спостерігається насморк, кашель, підвищення температури. Насправді ж збудником є кишкова інфекція – ротавірус» підхопити його теж можна через брудні руки, продукти та воду, як і решту ГКІ.

Що ж виходить? Купуючи дані продукти, у кожному пятому-шостому випадку ми ризикуємо підхопити кишкові розлади! Аби убезпечитися, лікарі радять не купувати їжу на стихійних ринках, звертати увагу на термін реалізації та умови зберігання; удома – дотримуватися технології приготування і не готувати їжу на тиждень наперед улітку.

От, паразити…
Існує декілька побутових міфів щодо комарів, кліщів та гельмінтів (глистів). «ТелеграфЪ» розвінчує їх за допомогою лікаря-паразитолога міської СЕС Надії Тоциної.
Міф перший. Малярійних комарів у нашій місцевості немає. Брехня. У нашій смузі спокійнісінько живуть різновиди цих комах, які здатні перености малярію. Потрібна лише заражена кров людини. На щастя, далеко по таку кров наші комарі не літають, але можуть розповсюдити хворобу, якщо хтось із людей привезе її із туристично-заробітчанських мандрів. Тож крем-репелент проти комарів, кліщів та інших комах не завадить.
У минулому році кременчужанин «завіз» малярію з Гвінеї. Також в області реєструвалися випадки привозної малярії з Росії. Тож лікарі радять заробітчанам і туристам робити щеплення проти малярії. Особливо актуально це  щодо країн зі спекотним кліматом: Туреччини, Єгипту, Об’єднаних Арабських Еміратів, країн Африки.
Міф другий. Кліщі небезпечні лише у травні та червні. Не зовсім так. Пік активності їх дійсно припадає на ці місяці. Але за умови спекотної вологої погоди (як зараз) кілщі можуть бути активними все літо. Тож «зливатися з природою» і розгулювати в лісі голяка лікарі не радять. Варто, навпаки, максимально захисти тіло одягом. Запалення та крововилив від укусу – річ неприємна. Тим більше, що кліщ може триматися на тілі людини до 10 днів.
Кліщі переносять різні паразитарні та інфекційні хвороби. Серед них – кліщовий енцефаліт, бореліоз (або хвороба Лайма, характеризується ураженням різних систем організму: серцево-судинної, нервової, опорно-рухомого апарату, при цьому збудник – борелія може «сидіти» в організмі роками). Випадки бореліозу реєструвалися в Лубенському районі Полтавщини.
Кліщового енцефаліту (хвороба, що вражає нервову систему) останнім часом на Полтавщині не було. Проте він  реєструвався в Криму, Вінницькій області, на Волині. Лікарі радять ретельно оглядати тіло після прогуянок по лісах. Щоб видалити кліща, слід змастити місце покусу жиром, ефіром або камфорною олією. Якщо паразит вас не полишає, зверніться до хірургічного кабінету.
Міф третій. Глистів ми підхоплюємо від собак і котів. Правильно лише частково, зауважує Надія Тоцина. Лише деякі види паразитів, при цьому – не настільки розповсюджених у людей – спільні і для тварин, і для двоногих. А найбільш розповсюджені в людей – остриці, аскариди, власоглави – якраз суто людські паразити. Підхопити їх можна із землі – з погано вимитою городиною або з брудною водою. І, звичайно ж, - із брудних рук. Собаки та коти можуть принести вам «людських» паразитів на шерсті -  із землі.
Сучасна наука радить проводити профілактику не лише котам і собакам, а й собі: раз на півріччя приймати протигельмінтні препарати. Які саме – варто проконсультуватися з лікарем. Є й народні рецепти: гарбузове насіння або його відвар. Для приготування відвару насіння гарбуза дрібнять неочищеним, заливають водою в пропорції 1:2 і випарюють на водяній бані протягом двох годин. Після проціджування відвар п’ють натщесерце . Доза для дітей до 5 років – 100г, 5-7 років – 200 г, до 10 років – 300 г, дорослим – 500 г. Через дві години після прийому слід випити проносний засіб.
І наостанок – не міф. У тих, хто пропускає чарчину-другу алкоголю (особливо горілки чи коньячку) ризик підчепити глисти набагато менший, підтверджує лікар. Але пам’ятайте – без фанатизму!



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх