Посмішка – страшна… сила: як забезпечити безхмарну старість своїм зубам

8.03.2007, 19:03 Переглядів: 3 033
Ой боюся, боюся я цього стоматолога! Сниться він мені уночі у кошмарних снах. І вдень перед очима мерехтить ота страшнюча машина, а у вухах стоїть нескінченне та дратуюче стоматологічне «дзижчання». А ще частіше у снах я бачу себе десь так через років двадцять привабливою жіночкою, котра посміхається, а там… – ой, матінко! – замість зубів – суцільна дірка…
Так що ж все-таки страшніше? Відвідати «ката»-стоматолога, чи поступово втратити зуби? Тонесенький голосок здорового глузду десь там далеко всередині підказує мені, що напевне все-таки останнє. Проте не такий страшний той стоматолог, як його малюють.

Зуби формуються у дитини вже в утробі матері
Спеціалісти кажуть, що формування зубів у плода починається вже з п’яти тижнів вагітності. У цей період закладаються зачатки молочних зубів і їх стійкість до карієсу. У 12 тижнів настає друга фаза – формування внутрішніх органів та систем організму. Порушення цього процесу може негативно вплинути на стан молочних зубів. Для третьої фази (п’ятий місяць) характерне формування зачатків постійних зубів і розташування їх у щелепі. Головне значення при цьому має генетична спадковість.
– Коли формується скелет дитини в утробі матері, придбання кальцію, фтору та усіх мікроелементів відбувається саме з кісток та зубів матері. Ось чому відбувається  враження зубів у жінок, коли вони носять дитину і особливо, коли годують, – каже Людмила Щербіна, головний лікар Кременчуцької міської стоматологічної поліклініки №2.
На стан зубів дитини негативно впливають хвороби, недостатність мікроелементів в організмі матері та ліки, які вона приймає, несприятлива екологія та навіть годування груддю, якщо мама погано харчується. А  якщо мати, чи людина, з якою вона проживає, палить, то однозначно дитина матиме проблеми із зубами.

За молочними потрібно доглядати як за постійними
Що ж після народження дитини? У неї ріжуться молочні зубки. З ними дитя не розлучається аж до шести-семи років.
– Зміна дитячих зубів зазвичай починається з шести років. Випадають спочатку нижні різці, потім верхні і так далі, – розповідає стоматолог Олександр Мудрий. – Усі зуби змінюються до 14 років. Але те, що зубки молочні все одно замінять постійні, не означає, що вони не можуть «хворіти», і що їх не треба доглядати. Малечу потрібно водити до стоматолога двічі на рік. Діти з дитсадків та шкіл систематично проходять профілактичний огляд. Лікарі зазвичай передають відомості про пацієнтів учителям, а ті вже батькам.
Дуже важливо, щоб діти приходили до стоматолога не тоді, коли вже болить, а значно раніше. Лікар має встановити контакт із малюком. Від моменту першого спілкування з лікарем залежить подальше ставлення малюка до стану своїх зубів. Стрес, що його зазнає дитина під час першого відвідування стоматологічного кабінету, дуже часто стає причиною страху лікування зубів, який залишається на все життя.

Коментар фахівця: Як навчити дитину не боятися стоматолога
Крістіна Петриченко, психолог:
Краще, щоб до лікаря дитина йшла не з мамою чи татом, а з іншою близькою людиною. Це може бути бабуся чи дідусь, або ж друг сім’ї, який користується у дитяти авторитетом. Тобто ті люди, яким ваша доця чи син не зможе вчинити істерику. Силою примушувати дитину йти до стоматолога не потрібно. Краще пообіцяйте їй купити щось після цього. Це може бути що завгодно. Наприклад, нова зубна красива щітка, паста чи скляночка для них. Можна запропонувати дитині гру – почистити зуби медведикам та лялькам. А самі, тим часом, розкажіть їй казку про те, як зуби псуються, коли за ними не доглядають. Але потрібно робити це так, щоб дитині було цікаво і вона засвоїла урок.

Період зміни зубів – найвідповідальніший для дитини
Вітаміни, мінерали, білки та вуглеводи сприяють нормальному розвитку дитячих зубів. Недостатність кальцію – вагома причина їх неправильного формування. А в період зміни зубів якраз така небезпека існує, адже у дітей вони дуже часто чуттєві та рідкі.
– Необхідно обов’язково застосовувати комплексні препарати та їжу, яка містить кальцій – салати, шпинат тощо, – говорить Олександр Мудрий.

Найбільш поширені проблеми із зубами
За словами пана Мудрого, проблеми із зубами можуть виникнути через умови проживання. У деяких регіонах – питна вода з підвищеним вмістом фтору. Від цього виникає флюроз (наліт на зубах). Недостатня кількість фтору також впливає негативно на зуби. Може виникнути малогенез – недосконалий розвиток зубної емалі. Зуби можуть почуватися погано й через переїзд з однієї місцевості до іншої. Адже склад води змінюється. І це відображається на розвитку зубів.
– На сьогоднішній день у Полтавській області 75 відсотків населення має ортодонтичні враження зубів (викривлення). Причини – несприятливі умови проживання, недостача фтору у воді, – коментує Людмила Щербіна. – Це сигнал для дитячих стоматологів. Вони повинні приділити увагу регулярній профілактиці, огляду як молочних, так і постійних зубів своїх маленьких пацієнтів.
– Вживання солодкого у великій кількості, а особливо цукерок та шоколадок, сприяє розвитку мікроорганізмів, котрі виділяють кислоту і руйнують емаль зубів, – зазначає пан Мудрий. – Краще вживати солодке у рідкому вигляді: пити натуральні соки, чай.

Як чистити зуби та чи можна це зробити жувальною гумкою?
Ви звикли чистити зуби одразу після того, як прокинулись? А от і дарма.Стоматологи рекомендують робити це після сніданку. Вони кажуть, що «дотрапезне» чищення нічого не дасть, адже після нього ви все одно «назбираєте» у зубах шматки м’яса, сиру, ковбаси та іншої «бактеріальної смакоти», яку їстимете зранку.  
– Обов’язково чистіть зуби після прийому їжі, – рекомендує Олександр Мудрий. – І ні в якому разі не використовуйте замість щітки та зубної пасти жувальну гумку. У рекламі так усе просто – пожував, і зуби стали білими. То все омана. Ніколи гумка не виконувала роль «доглядальниці» зубів.
Також стоматологи рекомендують після кожного прийому їжі полоскати ротову порожнину, а проміжки між зубами чистити зубною ниткою. Для полоскання можна використовувати і спеціальні еліксири – вони непогано борються з бактеріями. Пасти краще купувати в аптеках.

Якщо у зубі дірка
У коридорах поліклінік зазвичай сидять люди з вимученими виразами облич і хусточками біля набухлих щік. Тому що більшість з нас іде до стоматологічних поліклінік лише тоді, коли зубний біль вже несила терпіти.
– Коли в зубі вже є дірки, їх ще можна вилікувати. Проте лікування – це не швидкий процес, – говорить пані Щербіна. – Потрібно боротися за те, щоб зуби були здорові.
Зараз дуже багато нововведень у стоматології, які дають можливість ефективно і безболісно лікувати пацієнтів. Є хороші матеріали, котрі використовуються при лікуванні, реставрації, пломбуванні зубів. Ми маємо усі можливості робити «голлівудські посмішки». Тому не потрібно боятися відвідувати стоматологічні заклади. Щоправда, головне – знайти гарного спеціаліста, котрий уміло зможе скористатися новими методиками.

Щоб не «надули» з пломбою
1. Перевірте, щоб у чеці позначили тип встановленої пломби. Детальний опис виконаних робіт може знаходитися і в амбулаторній карті, яка також є документом.
2. Запам’ятайте, який зуб вам лікували, і що при цьому говорив лікар. За всю інформацію, котра надходить від працівників, клініка несе відповідальність. Не зайвим було б перед тим, як погоджуватися на ту чи іншу послугу, проявити надмірну зацікавленість. Попросіть показати вам матеріали для різних пломб: гелі, сухі суміші і детально розповісти про технології.
3. Звертаючись наступного разу до стоматолога, попрохайте перевірити встановлену пломбу та визначити, з якого вона матеріалу. Якщо відповідь не співпадає зі словами попереднього майстра, то знайдіть старий чек і вимагайте назад сплачені гроші.

Видалення – і що далі?
– Якщо лікар направляє пацієнта на видалення зуба, це вже серйозне питання. Адже видалення з часом позначається на скроне-суглобному відростку, відбувається порушення прикусу, – роз’яснює пані Щербіна.
Імплантати, протези, коронки, вкладки, вініри – їх установлюють саме після видалення зуба. Проте, що саме вам потрібно, повідомить ваш стоматолог. Головне – знайти професіонала. Зверніться до друзів та знайомих. Можливо, вони порадять вам гарного фахівця – це краще, ніж ставити досліди на власних зубах у стоматологів-дилетантів.

Порада здоровим
 – Зараз я часто стикаюся з такою патологією, про яку у жодній книзі не написано. Абсолютно здоровий зуб, а зсередини нагниває. Тому, навіть якщо ваші зуби добре почуваються, не забувайте відвідувати хоча б один раз на рік стоматолога, котрому ви довіряєте. Адже патологію можна й не побачити одразу, – радить Людмила Щербіна.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх