Серцево-судинна система страждає від погоди

16.03.2006, 18:03 Переглядів: 11 441
Весна – це не лише пора кохання та квітів. Це ще й час головного болю, інфарктів та проблем із серцево-судинною системою. Бо саме цієї пори року найбільш нестабільною є погода, а коливання атмосферного тиску, стверджують лікарі, безпосередньо впливає на наше самопочуття.

Природні явища змушують страждати мільйони людей на Землі. На думку вчених, до змін погоди чутлива кожна третя людина. Найчастіше самопочуття погіршується при різких перепадах температури і атмосферного тиску. Тоді ми відчуваємо головний біль, тахікардію, підвищується або падає тиск. Наскільки небезпечними є погодні коливання для серцево-судинної системи людини і як вберегти себе? Із такими запитаннями ми звернулись до завідувача кардіологічного відділення третьої міськлікарні Олега Хотька.

– Олеже Григоровичу, чи дійсно навесні загострюються серцево-судинні хвороби?
– Так, у перехідні періоди захворювання серцево-судинної системи дійсно загострюються. Це пов’язано із зміною атмосферного тиску. У людей із ішемічною хворобою серця приступи стенокардії стають частішими, збільшується кількість інфарктів міокарду, виникають погрозливі ознаки гіпертонічної хвороби, відбувається порушення мозкового кровообігу.
– Яка погода найбільш небезпечна для серця та судин?
– Найнебезпечніший період настає тоді, коли атмосферний тиск знижується. Частіше за все, це похмурі, дощові дні. Вони настають або навесні, або восени. Зима та літо у цьому відношенні більш стабільні.
– Чому під час перепаду тиску, ми почуваємось гірше?
– Серце – це насос у нашому організмі. На його роботу впливають і зовнішні фактори. Через те, що зовнішній тиск знижується, серцю доводиться робити більший викид крові, тому підвищується тиск.
– Хто частіше потерпає від захворювань серцево-судинної системи?
– Як правило, у молодому віці на ці захворювання страждають чоловіки. Жінки мають гормональний захист, тому поки вони здатні народжувати, доти вони менше скаржаться на серцеві хвороби. Але після того, як у жінки настає клімакс, показники обох статей урівнюються
– Який вік критичний для захворювань серця та судин?
– Взагалі-то, ішемічна хвороба у чоловіків має розвиватися після 50-60 років, а в жінок – після 40-60 років. Але зараз серцево-судинні захворювання значно помолодшали. Протягом року у нас траплялись випадки, коли хворому було і до 30 років. За даними американських учених, коли розтинали вбитих солдат, атеросклеротичні бляшки знаходили і в хлопців 18–20 років. А от у людей похилого віку кількість інфарктів, в принципі,  зменшується.
– Як вчасно розпізнати хворобу?
– Люди не зовсім обізнані із симптомами серцево-судинних захворювань. Часто трапляється, що до нас поступає людина, яка серцевий напад прийняла за бронхіт, радикуліт або якусь іншу хворобу.
Одна з головних ознак ішемічної хвороби – пронизливий біль у грудній клітині, який з’являється після фізичного навантаження. Люди часто вважають, що боляче повинно бути у лівій половині грудної клітини. Але, частіше за все, біль з’являється за грудиною. Однією з ознак початку стенокардії є – пекучий біль, який виникає під час ходьби: ви зупинились, кілька хвилин постояли, і біль пройшла.
– Різкий перепад температур небезпечний для серця?
– Різко переходити із теплого приміщення в холодне тим, хто має проблеми з серцевою діяльністю, небезпечно, тому що одразу виникає спазм судин. Холод викликає спазм, а спазм – недостатність живлення серця.
– Чи можна стовідсотково вберегтися від інфаркту?
– Ні, ні від чого стовідсотково вберегтися неможливо. Можна жити і не знати, що у тебе проблеми із серцем. Наприклад, іноді футболісти помирали від серцевого нападу прямо на полі. Це стається через те, що під час великого фізичного навантаження судини не можуть доставляти необхідні речовини до певної ділянки серця.

Як вберегти чоловіка

Серцево-судинні напади чоловіки мужньо прийняли на себе. Тому від серцевих хвороб вони потерпають більше, ніж представниці прекрасної статі. Отже, жінкам нічого не залишається, як  берегти своїх чоловіків, аби вони змогли прислужитися якнайдовше. Рекомендації, як це краще зробити, „Телеграфу”  дали лікарі третьої міськлікарні.
– Якщо ви не бажаєте, щоб  ваш чоловік був схильний до серцево-судинних захворювань, слідкуйте за його вагою: ожиріння та гіпертонія – це пов’язані поняття, а гіпертонія дає зелене світло хворобам серця та судин.
– Якщо ви займаєтесь регулярним «пілінгом», тобто пиляєте свого коханого за те, чого він чогось не зробив вдома або кудись із вами не сходив, ви на правильному шляху! Лікарі кажуть, що помірні фізичні навантаження, прогулянки, басейн та спортмайданчики підуть лише на користь. Щоправда, «пиляти» треба обережно, аби ненароком не пошкодити дорогоцінні нервові клітини коханого.
– Гіпертоніки, що вже знають свій діагноз та ліки, які необхідно приймати, мають посилити терапію. Кількість рідини та солі у їжі їм краще зменшити.
– Серце полюбляє продукти, багаті на калій. Олег Хотько каже, що цей елемент можна знайти в абрикосах та томатах.
– Не давайте чоловіку курити. Нікотин негативно впливає на судини. І якщо у здорової людини починається спазм судин, то на хвору нікотин впливає ще більш згубно.
– Надмірне вживання алкоголю, звичайно ж, шкодить здоров’ю. Втім, головний кардіолог третьої міськлікарні каже, що, за даними всесвітньої організації охорони здоров’я, щодня можна вживати 30 грамів 96% спирту в перерахунку на будь-який алкоголь.
– Стрес. Від стресових ситуацій, поки ми належимо до цивілізації, нікуди не подітися. У людини, що хворіє на атеросклероз, нервовий струс може стати безпосередньою причиною виникнення інфаркту або інсульту.
– Олег Хотько каже, що той, хто вживає аспірин, зменшує вірогідність гострого інфаркту, бо він розріджує кров та попереджує утворення тромбів, небезпечних для серцево-судинної системи. Краще за все, вживати його ввечері, від 75 до 325 міліграм. В аптеці можна придбати «аспікард» – так званий, кардіологічний аспірин.

Що робити аби вас не „діставала” погода

Коли настає пора дощів, сірих та похмурих днів, багато хто скаржиться на погане самопочуття та головний біль. Особливо від цього потерпають люди із високою метеочутливістю. Поради, що робити аби погодні зміни вас не діставали, дає завідувач терапевтичного відділення третьої міськлікарні Ірина Божик.
– Якщо ви себе погано почуваєте, знизьте фізичне та психо-емоційне навантаження.
– Якщо є така можливість, відпочиньте.
– Якщо ви постійно лікуєтесь і у вас раніше виникали проблеми із судинами, приймайте прописані ліки.
– Вживайте вітамінізовану їжу, цитрусові.
– Придбайте полівітаміни, але обов’язково проконсультуйтесь із лікарем, які краще обрати.
– Займайтесь зміцненням свого організму, загартовуйтесь, частіше бувайте на свіжому повітрі.
– Можна вживати шоколад, він заспокоює нервову систему, а от з кавою будьте обережнішими, бо доб’єтесь ефекту навпаки.
– Якщо ви відчуваєте дратівливість, прийміть заспокійливе, наприклад, валер’янку.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх