Генеральне прибирання

2.03.2006, 17:03 Переглядів: 4 666
Вже за кілька днів – з 6 березня – починається Великий піст. Він передбачає певні обмеження у споживанні продуктів тваринного походження. Останнім часом, все більше людей намагаються дотримуватись посту. Хтось робить це усвідомлено, хтось використовує цей час для того, аби схуднути та очистити свій організм.

– Зінаїдо Михайлівно, чи корисний піст для організму?
– Так, я вважаю, що корисний. Можна скористатися днями посту для очищення організму. Взагалі, зміна харчування покращує роботу шлунка, тому корисно влаштовувати собі розвантажувальні дні. Взимку ми споживаємо багато калорійної їжі, тож в організмі утворюється багато шлаків. Більше за все від них потерпає шлунково-кишковий тракт. Коли ми змінюємо свій раціон, то даємо відпочинок клітинам, які відповідають за травлення.
– Що вживати під час посту, аби організм отримував всі необхідні вітаміни?
– Необхідні вітаміни можна отримати з салатів та зелені. Вітамін молодості Е, що  дає тонус організму та підвищує потенцію у чоловіків, міститься у грецьких горішках, пророщених злаках, та в олії. На вітамін В багата гречана каша, до того ж від неї швидше худнуть. Для покращення роботи серця добре їсти курагу та родзинки, що містять калій. Продовжити життя нирок можна, вживаючи один раз на день потовчені зерна абрикос. Вуглеводи ми отримаємо з круп – вівсяної, пшеничної, перлової, манної та з рису. І обов’язково потрібно пити соки – березовий, морквяний, томатний, якщо він не протипоказаний, та інші. Але ті, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту, мають розводити сік водою.
– Що вживати, аби якнайкраще очистити свій організм?
– Корисно їсти овочі та фрукти, в яких є речовина пектин. Найбільший вміст цієї речовини в яблуках. Вона абсорбує всі шлаки та виводить їх з організму, добре очищає печінку та кишечник. Крім того, яблука мають протионкологічну дію. Ще порекомендую їсти буряк. Він не лише регулює випорожнення та налагоджує роботу кишечника, але й чистить язик. А язик – це дзеркало шлунково-кишкового тракту. Серед засобів, що очищують кишечник, можу назвати червоний перець, часник, хрін. Часникового запаху можна уникнути, якщо після вживання з’їсти корінь петрушки. Варто зранку “промивати” кишечник – тобто випивати по склянці води. Якщо ви страждаєте на запори, то у воду додайте оливкову, кукурудзяну або звичайну олію. А щоб ваш організм взагалі не потребував очищення, їжте вранці вівсяну кашу. Така натуральна чистка омолоджує організм.
– Чи можна обійтися без першої страви – супів, борщів?
– Ні, перші страви обов’язково мають бути у раціоні. На заході другі страви дуже популярні, але там люди п’ють багато напоїв, соків. А для нас корисним є звичайний український борщ. Але засмажувати його не раджу, особливо тим, хто страждає на холецистит або панкреатит. Борщ містить багато овочів, він регулює моторику кишечника та є добрим жовчогінним засобом. Його можна їсти і три дні. А от супи мають бути свіжими, тому що підшлункова залоза не любить застарілих продуктів.
– Чим можна замінити у раціоні білки?
– Білок необхідний для здорового організму, він відновлює підшлункову залозу та нирки. Частково він міститься у квасолі, грибах, горосі. Якщо зовсім не вживати м’ясного, то потрібно переходити на рибу. Вона містить багато мікроелементів та фосфору. Особливо корисна морська риба, вона менш жирна, ніж річкова, але дає відчуття насичення. Можна перейти на рибні супи, фрикадельки. Але рибні консерви вживати не варто.
– Чи варто під час посту дотримуватися певного режиму харчування?
– У кожного має бути свій режим харчування, свій внутрішній годинник. Загального режиму вживання їжі немає. Загалом, шлунок через 3,5 години порожніє.
– Чи всім можна поститися?
– Для того, щоб витримати піст, потрібно мати здоров’я. Хворим на шлунково-кишковий тракт та тим, у кого знижений гемоглобін, краще не постувати. А от тим, хто страждає він надлишкової ваги, він піде на користь. Дітям дотримуватися посту увесь строк не бажано, бо вони ростуть і витрачають багато енергії. Краще не обмежувати їх організм у м’ясі та молочних продуктах. Літнім людям строго постувати також не бажано. Якщо ж вони обмежують себе в їжі, то мають вживати молочні продукти, що містять кальцій.
– Як впливає піст на самопочуття людини?
– Коли організм позбавляється шлаків, то, відповідно, очищуються і мозкові клітини, знижується рівень холестерину. Тому людина краще себе почуває, з’являється ясність у голові. Не дарма кажуть, що займатися розумовою діяльністю краще не на повний шлунок.
– Чи потрібно спеціально готувати організм до посту?
– Ні, я вважаю, що особливої підготовки не потрібно. А от з посту на звичайний режим харчування треба переходити поступово, щоб організм звик до скоромної їжі. Інакше можуть загостритися приховані захворювання або постраждає підшлункова залоза.

Як правильно постити

Якщо ви вирішили строго дотримуватись посту, то маєте знати, як це правильно робити. Що можна їсти під час посту за церковними канонами «ТелеграфЪ” запитав у священика Свято-Миколаївської церкви, отця Юрія.
– Отче Юрію, скільки триває піст?
– Великий піст починається за сім тижнів до святої Пасхи. Цього року він розпочнеться 6 березня і закінчиться 23 квітня. Загалом  піст разом із Страстною седмицею триває 48 днів.
– Як правильно поститися за християнськими канонами?
– Християнин в цей час має відмовитися від продуктів тваринного походження: м’яса, птиці, яєць, молока. Особливо строго потрібно притримуватися посту у Страсну (останню) седмицю посту (останній тиждень – Ред.). В чистий понеділок прийнято цілий день не їсти. Протягом усього посту в понеділок, середу та п’ятницю треба їсти холодну, а у вівторок та четвер – гарячу їжу без масла. Це можуть бути овочі, крупи чи гриби. В суботу та неділю дозволяється вживати олію та трохи виноградного вина, якщо це необхідно для здоров’я. Рибу можна їсти лише два рази за весь піст: у Благовіщення Пресвятої Богородиці та у Вербну неділю. У суботу перед Вербною неділею дозволено їсти рибну ікру. А от у п’ятницю Страсної седмиці потрібно голодувати аж до виносу плащаниці.
– Якщо віруючий за станом здоров’я не може притримуватися посту, чи вважається це гріхом?
– Ні, якщо він прийде до церкви та отримає благословіння на послаблення посту. Не притримуватися посту можуть вагітні та ті, хто знаходиться у дорозі.
Отець Юрій додає, що піст це не просто утримання від їжі,  але  й шлях до Бога. «Піст це й обмеження  від розваг, нечистих помислів, гріховних дій та боротьба зі своїми страстями».



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх