Які медичні довідки знадобляться вашій дитині до 1 вересня

15.08.2019, 08:08 Переглядів: 6 759 Коментарів: 4

 

Міністерство охорони здоров'я розповідає, що треба підготувати до нового навчального року

Перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд та отримати певні довідки, про це інформує Міністерство охорони здоров'я України. Після огляду педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій зазначить групу для занять фізичною культурою. Крім того, якщо дитина одержала нові щеплення, треба буде оновити карту профілактичних щеплень (довідка форми №063/о).


Які довідки знадобляться вашій дитині для відвідування школи


1. Довідка форми №086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду»


Цю довідку педіатр чи сімейний лікар видасть після огляду дитини. За необхідності він може направити дитину на вакцинацію, базові аналізи чи до вузьких спеціалістів.


У довідці для школи лікар зазначить:

  • прізвище та ім’я дитини, дату її народження і стать;
  • місце проживання, телефони батьків;
  • найменування загальноосвітнього навчального закладу, клас;
  • дату проведення обов’язкового медичного профілактичного огляду (а також дату попереднього профогляду і рекомендовану дату наступного);
  • висновок про стан здоров’я дитини (якщо школяр має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків, у цій довідці можуть зробити відповідний запис);
  • групу для занять фізичною культурою;
  • рекомендації.


2. Довідка форми №063/о «Карта профілактичних щеплень»


Ця довідка містить інформацію про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам шкіл ознайомитись з наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини.


Важливо: якщо дитина була вакцинована вчасно за календарем профілактичних щеплень, то з 7 до 14 років їй не проводитимуть вакцинацію чи ревакцинацію. Відповідно, дані у карті профілактичних щеплень не оновлюються і довідку брати не потрібно.


Водночас, у школі можуть попросити принести довідку про щеплення, якщо у навчальному закладі немає таких даних про дитину (наприклад, ви перейшли у нову школу). Також довідка буде необхідна, якщо вашій дитині робили щеплення – планові чи пропущені.



Чи потрібна для школи медична карта (форма №026/о)


А от медична карта дитини (форма №026/о), яку раніше вимагали заклади освіти, більше не потрібна – дані про стан здоров’я дитини не можуть бути відкритими і зберігатись поза межами медзакладу. Цю форму МОЗ України скасувало у березні 2018 року.


Право на медичну таємницю гарантує ст. 39-1 Закону України «Основи Законодавства України про охорону здоров’я». Згідно законодавства, пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Забороняється вимагати та надавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта.


Тож дані про стан здоров’я дитини можуть міститися виключно у «Історії розвитку дитини № ___» (Форма №112/о) – медичній картці, яка зберігається у медзакладі.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

938
15 серпня 2019 10:37

мені "сподобалось" формулювання, що якщо є якісь відхилення, то відразу в спецгрупу по фіз-рі.

Астегматизм - знач спецгруппа і довідка Руф"є не потрібна


1 0
302
15 серпня 2019 11:47

АстИгматизм


0 1
938
15 серпня 2019 12:06

Цитата: LYuSIYa

АстИгматизм

не варте уваги


2 0
302
15 серпня 2019 13:21

Кому як. Одна неправильна літера міняє діагноз. Наслідки... Не дай Боже...


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх