Осіння інфекція

10.11.2005, 17:11 Переглядів: 2 421
Захворюваність на гостру респіраторно-вірусну інфекцію (ГРВІ) серед школярів останнього тижня значно зросла. Що ж ховається за складною абревіатурою ГРВІ і чи введуть у школах карантин “ТелеграфЪ» з'ясовував у епідеміологів. Консультує лікар-епідеміолог Лариса Коровіна..

– Що таке ГРВІ?
– Гостра респіраторно-вірусна інфекція – це цілий ряд захворювань, що викликаються різними вірусами. Парагрип, аденовірусні, отораспіраторні, вірусні інфекції – все це відноситься до ГРВІ. Ще ми відокремлюємо грип. Ця група вірусних інфекцій поєднана механімом передачі. Вони передаються повітряно-крапельним шляхом і можуть швидко поширюватися серед людей. Раніше вважалося, що на ГРВІ хворіють лише люди, про це написано в усіх підручниках та довідниках. Але нещодавно виявилось, що на грип можуть захворіти і тварини.
– Чому восени та взимку ми хворіємо більше?
– В осінньо-зимовий період кількість хворих на ГРВІ дійсно зростає. Насамперед, це пов'язано з погодою. Коли настають холоди, зростає і ймовірність “підхопити” ГРВІ, знижується рівень імунітету. Вірус ГРВІ може жити в організмі людини, але не проявляти себе. Щоб людина захворіла, потрібен провокуючий фактор. Наприклад, переохолодження. Людина вдихає холодне повітря, і якщо у неї немає захисного бар'єру - мигдалин, то холодне повітря потрапляє далі. Внаслідок цього вона отримує трахеїт, бронхіт. Якщо ж переохолонуть запалені мигдалини, то холодне повітря може спровокувати гострий або хронічний тонзиліт. Вогнище інфекції – тонзиліт, хронічний отит, каріозні зуби – ще один провокуючий ГРВІ фактор. Коли в організм потрапляє вірус, частина інфекції може активізуватися, і людина захворіє. Втім, захворієте ви чи ні, вирішує імунітет. Більшість заражається через повітря. Від хворої людини підхопити ГРВІ  можна контактно-побутовим шляхом.
– Як уберегти себе від інфекції?
– По-перше, потрібно позбутися всіх вогнищ хронічної інфекції. По-друге, не переохолоджуватися, не перебувати у зачинених приміщеннях, що погано провітрюються. Наприклад,  кінотеатрах, клубах. У передепідемічний період, тобто зараз, варто вживати вітаміни. Добре допомагає оксалинова мазь.
– Що відбувається в організмі під час хвороби?
– Перший період – інкубаційний. Це час відколи збудник потрапив до організму до появи перших клінічних ознак. Він дуже короткий, може тривати від кількох годин до п'яти днів. Чим менш сприйнятливий організм до хвороби, тим довший інкубаційний період. Клінічні ознаки захворювання – це, як правило, слабкість, нездужання, підвищення температури. Може бути ломота у суглобах, м'язах, головні болі, нежить, з'являється біль у горлі, кашель. Якщо збудник ріновірусна інфекція, то спочатку захворіє “ніс”, а  кашель з'явиться згодом. При аденовірусній інфекції страждають очі, може виникнути  кон'юктивіт.
– Чи очікується подальше зростання захворюваності?
– Так, я вважаю, що зростання буде. Ми прогнозуємо його в січні-грудні, але не можна бути впевненими на сто відсотків.
– Чи буває, коли лікар ставить хворому діагноз ГРВІ, а насправді у нього грип?
– Так, це можливо. Адже будь-який діагноз базується на даних епідеміологічного аналізу, клінічній картині та лабораторних дослідженнях. Щоб підтвердити діагноз грипу, потрібно провести лабораторне дослідження. Ці аналізи у нас проводяться лише в Полтаві. Були випадки, коли кров на аналіз давали з діагнозом ГРВІ, а виявлялося що у хворого грип.
– До критичної межі захворюваності серед школярів залишилося 6,5%. Якщо кількість хворих дітей зростатиме чи буде введено карантин у школах?
– Якщо показник зросте до епідпорогового значення, санепідемстанція не запроваджуватиме карантин у школах наступного ж дня. Ми маємо якийсь час почекати та поспостерігати, можливо, цей показник коливатиметься. Рішення про запровадження карантину приймається тоді, коли захворюваність чітко встановиться вище за епідпороговий показник, і ми побачимо чітку динаміку на збільшення. Тоді міськвиконком приймає рішення про карантин.

За останній тиждень захворюваність на ГРВІ серед школярів зросла на 32,5%. Зараз цей показник лише на 6,4% менший за епідпороговий.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх