Язик до лікаря доведе

15.05.2008, 14:19 Переглядів: 43 431
Язика показувати – не ввічливо. Але лікарю можна. І собі можна. Ми б навіть сказали, не тільки можна, а й треба.
Поглянувши на язик, можна не тільки поставити діагноз, а й дізнатися про стиль життя його «хазяїна».
Фото: Дмитрий Бабец

Не забувайте регулярно показувати язика самому собі, щоб не пропустити сигнали про те, що в організмі не все добре.

– У народі язик вважають дзеркалом внутрішніх органів, – каже Людмила Лобановська. – Все, що ми їмо, п’ємо, вдихаємо, відображається на язику. Тому, якщо в організмі щось раптом піде не так, язик обов’язково дасть про це знати.

Це – норма
«Нормальний» язик – чистий, вологий, симетричний, із нормальними ниткоподібними сосочками, поміж яких розсипані дрібні, добре помітні яскраво-червоні грибовидні сосочки.

Наліт про все розповість
Про різноманітні запальні процеси в організмі свідчить поява нальоту на язику. Він, до речі, може бути будь-якого кольору – у природи фантазії вистачає.
• Жовтий наліт свідчить про порушення роботи органів травлення.
• Чорний наліт вказує на грибкове ураження організму. Так, язик може потемніти через аспергилез (захворювання органів дихання) чи кандидоз (грибкове захворювання).
• Язик із нальотом коричневого кольору – супутник курця. Коричневий наліт також може вказувати на проблеми з легенями та шлунково-кишковим трактом.
• Наліт на основі язика вказує на порушення роботи кишківника та нирок.
• Білий, «товстий» наліт , що покриває увесь язик, вказує на загальну зашлакованість організму.
• Виражений сірий наліт вказує на гастрит або виразку шлунка.

 

Язик-ворожка

– Інколи досвідченому лікарю буває достатньо поглянути на язик пацієнта, щоб поставити йому діагноз і без аналізів, – розповідє пані Лобановська. – Такий от красномовний орган.
• Сухий язик – ознака зневоднення організму. Таке часто трапляється за високої температури при інфекційних захворюваннях, інтоксикації організму, проносі та блюванні. Сухий язик може також бути супутником нежиті. Коли у людини закладений ніс, вона змушена дихати ротом, і, як наслідок, – слизова язика висихає.
• Чорний «волохатий» язик – науковою мовою «гіпертрофія ниткободібних сосочків на середині язика» – може бути всього лише побічним ефектом від перорального прийому антибіотиків.

У такому випадку хворому хвилюватися не варто – коли він вилікує своє основне захворювання, колір язика відновиться сам собою.
• Збільшений язик може бути ознакою низького рівня гормонів щитоподібної залози, тобто гіпотиреозу.  Після вдалого лікування язик зменшується до своєї норми.
• Складки на язику у вигляді рівчачків ( рос. – бороздок) свідчать про запалення слизової язика – глосит. Таке запалення може виникнути унаслідок травми: людина прикушує язика або ранить його рибною кісточкою, і в цю малюсіньку ранку проникає інфекція. А далі – у найгіршому випадку – на язику можуть утворитися гнійнички, що спричинять масу незручностей – від підвищеної температури тіла і до збільшення лімфовузлів  підборіддя.   

До речі, трапляється і таке, що складки на язику – ніяка не ознака хвороби, а просто природна вроджена особливість тієї чи іншої людини.
• Білі висипання на язику розміром із макове зернятко – ознака молочниці язика.
• Так званий географічний язик, що нагадує гравюру зі старого атласа світу з океанами та континентами, вказує на захворювання підшлункової залози, печінки або цукровий діабет.
• Жорсткий, «волохатий» з боків язик – ознака СНІДу.
• Несиметричний язик або його відхилення у той чи інший бік може бути ознакою нервового захворювання.

 

Орган різнокольоровий

Колір самого язика – не менш інформативний за колір нальоту, що його покриває.
• Почервоніння кінчика язика – ознака слабкої серцевої діяльності, початку ішемічної хвороби серця.
• Блідий язик вказує на виснаження.
• Червоний язик супроводжує серцеві і легеневі захворювання, захворювання крові та інфекції. При темно-червоному язику – хвороби ті самі, а от стан хворого вже значно серйозніший.
• Червоний, гладенький, ніби покритий лаком язик – ознака анемії, авітамінозу, виснаження організму.
• Фіолетовий язик вказує на серйозні захворювання серцево-судинної системи та легенів. * Синій колір язика може сигналізувати про серйозні проблеми з серцем, легенями та нирками. Якщо ви помітили, що ваш язик посинів, не зволікайте зі зверненням до лікаря.

Оглядини
Для того, щоб оглянути свій язик, як треба, висуньте його якнайдалі, так щоб і корінь роздивитися. Оглядати язик слід тоді, коли він чистий. Привести його до ладу можна м’якенькою зубною щіточкою. Крім гігієнічної користі така процедура, завдяки масажу, скажеться на роботі усіх органів організму – вважають, що кожна ділянка язика відповідає певному органу нашого організму. Так, складка, що пролягає посередині язика, відображає роботу хребта. Серцю та печінці належить передня третина язика, середину відводять шлунку, підшлунковій залозі та селезінці. За станом нижніх відділів кишківника «стежить» корінь язика. А бокові його ділянки відповідають за печінку  та нирки.

Потовщення нальоту свідчить про те, що захворювання прогресує. Якщо наліт зменшується і світлішає – це ознака того, що ви пішли на поправку.

Навіщо нам жувальна гумка
Жувальна гумка – один із найбільш розповсюджених у світі харчових товарів. Нині на її батьківщині, в США, продається більше 100 сортів гумки, яку виготовляють десять транснаціональних корпорацій і тьма-тьмуща дрібних виробників. Щороку американці витрачають на гумку два мільярди доларів, і приблизно чверть цієї суми припадає на дітей та підлітків. Середньостатистичний мешканець США вживає 300 жувальних пластинок на рік. За даними американської Національної асоціації виробників жувальної гумки, якщо попит на шоколад чи цукерки може коливатися  залежно від моди чи пори року, то на гумку він завжди залишається стабільним.

Смола та парафін
Та жування гумки – це феномен не американський. Древні греки жували смолу мастикового дерева, індіанці й деякі сибірські народи – смолу хвойних дерев. Вважається, що звичку жувати європейські колоністи перейняли у індіанців.  

Гумка-тренажер
З точки зору стоматології, гумка – корисна штука. Стоматологи радять жувати її протягом 20-ти хвилин після прийому їжі, адже гумка – це тренажер для порожнини рота. Вважається, що через те, що ми жуємо зазвичай м’яку їжу, наш пародонт не навантажується, а завдяки гумці покращується кровопостачання пародонту та процеси обміну. Окрім того, гумка стимулює виділення слини, тобто тієї рідини, яку природа придумала, щоб утримувати порожнину рота у здоровому стані. Слина очищує, у ній містяться мінерали, які насичують зуби, та різноманітні ферменти. От тільки гумку не можна жувати тим, у кого зуби в роті дуже рухливі та порушене слиноутворення. Її також не можна жувати безперервно.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх