Гепатит А: діти знаходяться у зоні ризику

11.11.2019, 14:32 Переглядів: 4 659

 

Кременчуцьке міськрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує, що робити, щоб не захворіти

Кременчуцьке міськрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області розповіло основні факти про гепатит А: як передається хвороба, які її симптоми, як лікують гепатит А і що робити, щоб не захворіти.


Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба, яка уражає печінку і травний канал.

На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю.


За даними Всесвітньої організації здоров'я, майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.


Як передається гепатит А


Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).


Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє Всесвітня організація здоров'я, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалось через воду, фіксуються нечасто.


В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук. Вірус також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.


Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалі інкубаційну та субклінічну стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.

 

Які основні симптоми


Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. У більшості випадків хвороба починається гостро і характеризується:

  • підвищенням температури до 38°С протягом перших 2-3 днів;
  • ломотою в тілі;
  • можливим першінням у горлі;
  • хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту;
  • іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї;
  • на третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива);
  • можливе свербіння шкіри.


Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі.


Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%.


У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.


Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання.

 

Хто у зоні ризику


Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з’являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен.


Основні фактори ризику:

  • погані санітарні умови;
  • відсутність очищеної води;
  • прийом рекреаційних препаратів;
  • проживання з інфікованою людиною;
  • сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А;
  • поїздки в райони з високою епідемічністю.

 

Що робити, аби не захворіти


Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегтись від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.


Профілактика гепатиту А включає:


1. правила особистої гігієни – обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;

2. споживання кип'яченої води – перед вживанням кип'ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їй відстоятися;

3. чисті фрукти і овочі – ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням;

4. відмова від самолікування – лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.


Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби.


У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом двох місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.


Тож основними профілактичними заходами є покращення комунального благоустрою міст та сіл, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: knews.by
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх