Обережніше на 8 Березня! Надмірне вживання шоколаду та яблук може призвести до порушення роботи нирок

8.03.2017, 15:30 Переглядів: 4 501

Обережніше на 8 Березня! Надмірне вживання шоколаду та яблук може призвести до порушення роботи нирок

До чого може призвести захворювання нирок у дітей

Здоров'я і добре самопочуття людини не можливі без нормального функціонування сечовидільної системи. За допомогою неї з організму виводяться шкідливі речовини, підтримується на потрібному рівні водний і сольовий баланс. Крім того, нирки утворюють біологічно активні речовини, відіграють роль у регуляції кров'яного тиску, тобто виконують масу необхідних функцій.

За словами лікаря-нефролога Кременчуцької міської дитячої лікарні Наталії Коваль, серйозне переохолодження, застуди, ангіни, гнійничкові інфекції шкіри, аутоімунні захворювання - все це може привести до серйозних захворювань сечостатевої системи, у тому числі, нирок.

- Перш ніж почати розмову про захворювання нирок і сечовивідних шляхів, необхідно згадати про те, як вони функціонують. Сама нирка складається з чашечки й миски, в яких, власне, і утворюється сеча. Новоутворена сеча по сечоводах потрапляє в сечовий міхур, а вже звідти виводиться з організму людини назовні. Наповнення сечового міхура відбувається поступово, тому позиви до сечовипускання з'являються у людини тільки тоді, коли його сечовий міхур заповнений більше, ніж наполовину. У тому ж випадку, якщо відбувається порушення нервової регуляції даного процесу, виникають всілякі дисфункції сечовивідних шляхів, - розповіла лікар-нефролог.


Види захворювань нирок і сечовивідних шляхів

На сьогодні сучасній медицині відомо понад 30 різних захворювань нирок і сечовивідних шляхів. У даній статті ми зупинимось лише на тих, які найчастіше зустрічаються у дітей.


• Нетримання сечі
Якщо дитина не здатна утримати сечу в сечовому міхурі і не відчуває позивів до сечовипускання, можна говорити про таке порушення, як нетримання сечі. Подібне порушення приносить чималу кількість проблем, як самій дитині, так і його мамі. Однак необхідно мати на увазі, що дитина здатна контролювати своє сечовипускання не раніше, ніж їй виповниться два роки. До тих пір діагноз «нетримання сечі» не ставиться.

 

• Нетримання сечі
Нетримання сечі хоч і має співзвучну назву з попереднім порушенням, але за своєю суттю відрізняється від нього. Дитина відчуває позиви до сечовипускання, проте не може утримувати сечу і не встигає добігти до туалету.

 

• Енурез
Енурезом називається нічне нетримання сечі. У денний час дитина повністю контролює своє сечовипускання, а ось вранці він прокидається в мокрий. Причому подібне порушення без належного лікування може зберігатися у дитини все його життя.

 

• Патологічне розширення мисок нирок (пієлоектазія)
Існує досить велика кількість причин, які можуть викликати пієлоектазію. Такими причинами можуть стати та рефлюкси, що викликають закид сечі з сечоводу назад в нирку, і судинні аномалії нирок, що призводять до патологічної зміни ниркової тканини й вроджені вади розвитку нирок.

 

- Всім маленьким дітям протягом першого року життя необхідно провести ультразвукове дослідження нирок. І в тому випадку, якщо у малюка буде виявлено розширення мисок нирок, надалі необхідно регулярне спостереження за станом здоров'я дитини. Контрольні ультразвукові дослідження необхідно проводити кожні три місяці. Подібна тактика дозволить вчасно виявити всі порушення і своєчасно прийняти необхідні заходи, спрямовані на запобігати погіршенню стану дитини, - додала Наталія Коваль.


• Інфекції сечовивідних шляхів
Інфекції сечовивідних шляхів є найбільш розповсюдженою патологією нирок, яка зустрічається у дітей з захворюванням сечовивідних шляхів. Як правило, ними хоча б раз у житті хворіє кожна третя дитина. За частотою виникнення дане захворювання стоїть на другому місці після гострих респіраторних інфекцій.

 

Існує кілька видів подібних інфекцій:
1. Пієлонефрит. Запальний процес, що зачіпає тканини нирки.
2. Цистит. Запальний процес, що зачіпає тканини сечового міхура.
3. Уретрит. Запальний процес, що зачіпає оболонку сечівника.
4. Безсимптомна наявність патогенних бактерій в сечовивідних шляхах.

 

• Гострий гломерулонефрит
Гострий гломерулонефрит (гломерули - це крихітні судинні клубочки) виникає, найчастіше після ангіни, тонзиліту та інших інфекційних захворювань. Також він може розвинутися як ускладнення пневмонії, в результаті переохолодження організму, під впливом вірусної інфекції.


• Ниркова недостатність
У тому випадку, якщо дитина страждає від ниркової недостатності, його нирки, залежно від ступеня тяжкості захворювання, можуть частково, або зовсім перестати виконувати свої функції. Повне припинення виконання функцій нирок призводить до гострої ниркової недостатності - станом, що ставить під загрозу життя дитини і вимагає негайної медичної допомоги.

 

При нирковій недостатності в організмі дитини відбувається порушення електролітного балансу, а в крові накопичується значна кількість сечової кислоти.


Лікарі виділяють дві форми ниркової недостатності: хронічну і гостру.
- Хронічна форма ниркової недостатності, як правило, є прямим наслідком деяких хронічних захворювань, наприклад пієлонефриту, цукрового діабету або вродженої аномалії нирок і сечовивідних шляхів.
- Гостра ж ниркова недостатність практично завжди виникає в результаті впливу на нирку або отруйних речовин, або великих доз лікарських препаратів.

 

• Нефроптоз
Лікарі називають нефроптозом таке порушення будови нирки, при якому вона не зафіксована в певному положенні, а рухлива. У народі це захворювання також носить такі назви, як рухлива нирка, блукаюча нирка або опущення нирки.
У тому випадку, якщо рухлива нирка опускається, існує величезний ризик того, що вона повернеться навколо своєї осі. Подібне явище вкрай небезпечно, оскільки відбувається порушення кровообігу нирки.

 

• Підвищений вміст солей в сечі
У тому випадку, якщо у дитини порушений нормальний обмін речовин, дуже часто в сечі збільшується кількість сольових кристалів в сечі. Найчастіше зустрічаються фосфати, урати й оксалати. Крім порушення обміну речовин чинником, що провокує підвищений вміст солей в сечі, може стати неправильне збалансування харчування дитини, при якому нирки не встигають розчиняти солі.


Вміст оксалатів у сечі підвищується в тому випадку, якщо в раціоні у великій кількості присутні такі продукти, багаті вітаміном С і щавлевої кислоти. До таких продуктів відносяться шпинат, буряк, селера, петрушка, кислі яблука, смородина, редис, какао, шоколад, сир, бульйони, та ін.).


Підвищений вміст в сечі уратів викликається раціоном харчування малюка, насиченим пуриновими сполуками. До таких продуктів відносяться субпродукти, печінка, бульйони, свинина, жирна риба, сардини, томати, міцний чай, кислі мінеральні води.


Вміст фосфатів в сечі підвищується в тому випадку, якщо раціон дитини рясніє багатими фосфором продуктами, наприклад сир, риба, ікра, перлова, гречана, вівсяна і пшоняна крупи, горох, квасоля, лужні мінеральні води.


Як правило, в подібних випадках, зміни в сечі у дітей мають тимчасовий характер. При своєчасно проведеному коригуванні раціону харчування дитини, склад сечі дуже швидко нормалізується. Проте ні в якому разі неприпустимо ігнорувати дану проблему, вважаючи її чимось несерйозним. У тому випадку, якщо батьки в терміновому порядку не переглянуть раціон харчування своєї дитини, великий ризик утворення піску і навіть каменів, як у нирках, так і в сечовому міхурі. А сечокам'яна хвороба є досить серйозним і вкрай неприємним захворюванням, що вимагає тривалого і складного лікування.

 

Обережніше на 8 Березня! Надмірне вживання шоколаду та яблук може призвести до порушення роботи нирок


Симптоми захворювання нирок і сечовивідних шляхів у дітей

Як правило, помітити захворювання нирок у дитини для уважних батьків не складе ніяких труднощів. Всі захворювання мають певний ряд симптомів:
• Хворобливі відчуття в області попереку. Причому біль може бути як гострою, так і тягнучою.
• Зміна кольору і запаху сечі, її помутніння і поява крові.
• Підвищення температури тіла без видимих на те причин.
• Різкі больові відчуття в момент сечовипускання - дитина може боятися йти на горщик і плакати.
• Значне почастішання або, навпаки, дуже рідкі сечовипускання.
• Дитина мочиться маленькими порціями, чого раніше за нею ніколи не помічалося.
• Поява набряків обличчя, особливо в ранкові години, після пробудження дитини.
• Поява так званих «мішків» під очима.
• Відчуття слабкості, швидка стомлюваність дитини.
• Відчуття сухості в роті, постійне відчуття спраги.

 

Однак, іноді деякі захворювання нирок протікають у прихованій формі, без стандартних симптомів. Саме тому батьки повинні звертати увагу на абсолютно будь-які зміни в самопочутті дитини.


Якщо вам здається, що у дитини захворювання нирок - звертайтеся до лікаря негайно, не тягніть. Аналізи покажуть, що саме не в порядку, якого роду інфекція присутня в організмі, яке необхідне лікування.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх