У школу – без підручників

10.09.2009, 15:05 Переглядів: 4 144
Багато хто з учнів сидітиме без книжок аж до кінця вересня.
Дісталися нові книжечки? Значить, пощастило
Фото: Дмитрий Бабец

Особливо напружена ситуація у 9-х класах: їм не встигли надрукувати книжки. Восьмикласникам у Кременчуці теж не вистачає підручників: школярів у цих паралелях більше, ніж торік. Є «книжкові» недостачі й у інших класах. Проте в управлінні освіти просять батьків не панікувати. І поки що не радять бігти по підручники до книгарень. Обіцяють довезти книжки – до кінця вересня.

Восьмикласникам збирають книжки «з миру по нитці»

Юлії, восьмикласниці однієї з кременчуцьких шкіл, на початок року видали менше половини належних підручників. Англійську мову купили батьки. На три дні дівчині у школі додали ще три підручники. Решту сказали чекати, проте домашні завдання слід виконувати вже зараз….

Така ситуація типова для багатьох кременчуцьких шкіл.

– Школи застосовують взаємообмін підручниками, якщо не вистачає комплектів по якихось паралелях, - розповіла «Телеграфу» Наталія Мамон, директор школи №10. 

Тобто якщо у якійсь зі шкіл стало більше шестикласників, а у іншій, навпаки, менше – вихід із ситуації знайдуть бібліотекарі шкіл.

Проте всіх восьмикласників за рахунок резервів міста забезпечити підручниками не вдасться.

– У цьому навчальному році контингент цих учнів виріс на 254 порівняно з торік. А підручники для восьмого класу за новою програмою надходили у школи минулого року – за минулорічним контингентом, - пояснила «Телеграфу» Віра Кутько, методист по бібліотечних фондах методкабінету міського управління освіти.

Проте вона запевняє, що проблему із книжками для восьмикласників вирішать до кінця вересня:

– Підручники для 8-х класів доставлять з інших районів Полтавщини. Бо загалом в області їх вистачає.

Дев‘ятикласникам не встигли надрукувати підручники

Діти 1995 року народження щороку стають заручниками нової шкільної програми. Із них якраз починається перехід на 12-річну освіту. А відтак для цього віку друкують нові підручники – і так щороку.

– Але такої напруженої ситуації, як цьогоріч, ще не було, - констатує Віра Кутько. – Фінансування видання нових підручників запізнилося на півтора місяці. Про це сказано в листі з Міносвіти. За літо Кременчук не отримав жодного підручника для 9-х класів. Перша доставка була 27 серпня. Із 22 основних підручників для україномовних шкіл (державний компонент, який вивчається обов‘язково) на даний час місто отримало тільки п‘ять, для російськомовних – чотири. При цьому підручники з Історії України та правознавства надійшли тільки на 40% від нашого замовлення, тому не всі школи їх отримали.

Попри все, Віра Кутько переконує, що батькам дев‘ятикласників зарано бігти до книжкових крамниць по підручники. Вона посилається на лист з головного управління освіти облдержадміністрації У ньому йдеться про те, що Міносвіти забезпечить друк і доставку підручників за два тижні. Тобто до кінця вересня підручники для 9-х класів таки мають дійти до кременчуцьких шкіл. 
А поки що у школах намагаються хоч якось вирішувати проблему: тимчасово видають книжки, якими користувалися у минулому році. Але тепер вони не відповідають програмі.

Молодших школярів теж «обділили»

Термін використання шкільних підручників складає п‘ять років. Після цього їх мають перевидавати та заміняти. У цьому році якраз настав час перевидавати книжки для 3-го класу. Проте Міносвіти повідомило, що підручники перевидаватися не будуть – на це немає коштів. Тож замість новеньких книжок третьокласники отримають старенькі.

Наостанок – про приємне. Як повідомила Віра Кутько, першокласники забезпечені підручниками на 100%.

До речі

Знайти підручники для 9-го класу непросто.

У одній з найбільших книжкових крамниць міста ми не побачили ні «Рідної мови», ні «Всесвітньої історії» - якраз тих підручників, що не отримали й школи. Алгебра виявилася старою – 2002 року видання. Продавець книг сказав, що нових надходжень для 9-го класу ще практично не було. Ситуація як і у школах.

На замітку

На інтернет-сайтах видавництв будуть розміщені перші параграфи шкільних підручників для 9-го класу. Про це йдеться у листі головного управління освіти Полтавської ОДА, який отримало міське управління освіти Кременчука.

Тож школярі, у яких є доступ до Інтернету, зможуть скористатися підручниками он-лайн.

Ми розміщуємо посилання на інтернет-ресурси видавництв.

Офіційний веб-сайт Державного спеціалізованого видавництва «ОСВІТА» http://www.osvitapublish.com.ua

Видавництво «Ґенеза» http://www.geneza.ua/ua

Видавництво “Підручники і посібники”

http://www.pp.utel.net.ua/

видавництво «Ранок» http://www.ranok.com.ua/

Видавництво «Просвіта» http://www.prosvita.kiev.ua/

Видавничий Дім «Слово» http://slovo.kiev.ua/ukr/slovo/

Видавництво «Гімназія» http://www.gymnasia.com.ua/

Учбово-видавничий центр «Школяр» http://shkolyar.com.ua/

Видавництво «Академія» http://www.academia-pc.com.ua/

Видавничо-торгова фірма «Перун» http://www.perun.com.ua/

Видавництво “Навчальна книга – Богдан” http://www.bohdan-books.com/



 
Автор: editor
Теги: школа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх