Вступна кампанія 2006 – гра за новими правилами

14.04.2006, 12:04 Переглядів: 2 480
Сьогодні одинадцятикласники стоять на порозі чи не найвирішальнішого етапу свого життя. Школа позаду, що далі? Навчатися у вузі – престижно, тому більшість випускників подадуться випробовувати долю саме туди. Щоб це випробування не закінчилося одразу біля дверей приймальної комісії, важливо знати – правила прийому дещо змінилися..
Шанси абітурієнтів на безкоштовне навчання цього року збільшилися. Держава має намір „укомплектувати” вузи 60 відсотками бюджетників.

Умови прийому абітурієнтів до вищих навчальних закладів цього року вже затверджено – Міністерство освіти і науки визначило їх спеціальним наказом від 1 січня. Всі вузи, незалежно від того, державні вони чи приватні, розроблятимуть „вступні” правила не на свій розсуд, а відповідно з цим наказом. Цього року вузи навіть не зможуть запровадити різні критерії оцінювання вступних робіт за одним і тим же напрямом в залежності від форми навчання – бюджетної чи контрактної. Єдині стандарти гарантуватиме держава.
У прес-службі міністерства повідомляють, що прийом документів на перший курс денної форми навчання у вищих військових навчальних закладах закінчується 20 червня, у вузах, які мають статус національних – 8 липня, у вузах ІІІ-ІV рівнів акредитації (інститути, університети, академії) – 15 липня, а 22 липня – у вузах І-ІІ рівнів (технікуми, коледжі, училища).
Найважливіша новина нинішньої вступної кампанії – держава має намір збільшити кількість студентів, які навчатимуться за «казенні» гроші до 60 відсотків. Про це «Телеграфу» повідомили у департаменті  вищої освіти при Міністерстві освіти та науки. Тож цього року абітурієнти мають більше шансів поступити на безкоштовне бюджетне навчання.
Вступна кампанія 2006 має ще деякі відмінності від минулорічної. Всі екзамени при вступі на перший курс проводитимуться у письмовій формі за тестовими технологіями.  Абітурієнту доведеться пройти випробування правильними відповідями. Їх необхідно буде знайти серед запропонованих або вписати самому у випадку, якщо тестові форми – закриті. Так звані творчі випробування залишаться лише на окремих напрямках, таких як мистецтво, архітектура, фізичне виховання тощо. Кількість іспитів визначатиме сам заклад, але українська мова є обов’язковою для всіх. Виняток зроблять тим учням, що українську не вивчали і не мають атестації з цієї дисципліни.
Окрім того, у загальному конкурсі на програми спеціалістів і магістрів зможуть взяти участь і випускники-бакалаври, незалежно від того, на контрактних чи державних місцях вони навчалися.  Також за ними залишається право вибору вузу для подальшого навчання.

Цьому пільги дам, а цьому – не дам
Цього року сільська молодь вперше отримає квоти - 50 відсотків місць держзамовлення на навчання у вузах залізничного транспорту. Поза конкурсом зараховуватимуться діти-інваліди віком до 18 років. Взагалі, на пільгове навчання мають право одинадцять категорій громадян. Серед них чорнобильці, інваліди першої та другої груп, діти-сироти, батьки яких загинули при виконанні службового обов’язку, тощо. Для зарахування у вуз вони мають отримати на екзаменах позитивні оцінки.
Випускники довузівської підготовки теж матимуть певні преференції – їхні випускні іспити зараховуватимуться, як вступні. Але для них вузи можуть резервувати не більше 40 відсотків місць державного замовлення.
Пільги меділістам кожен вищий навчальний заклад надає за бажанням і сам визначає умови прийому такої категорії випускників.

Всі на тестування
Уже декілька років поспіль проводиться експеримент з незалежного тестування випускників. За його результатами напередодні екзаменів видаватиметься сертифікат з оцінками. Вони зараховуватимуться одночасно як випускні шкільні та вступні іспити до вищого навчального закладу. Проходити тестування чи ні – це справа індивідуальна, на даному етапі воно не є обов’язковим. Зате обіцяють, що воно буде максимально об’єктивним, а тому має задовольнити як шкільну адміністрацію, так і спеціалістів вузів – тестувати учнів будуть „чужі” вчителі з інших закладів. Єдине, що вимагає від вузів Міністерство освіти, це узгодити шкалу переведення балів сертифікатів абітурієнтів, які проходили зовнішнє тестування, з Українським центром оцінювання якості освіти. Учні матимуть певний зиск з такої перевірки знань. Випускникам не доведется нервувати двічі – під час складання випускних іспитів в рідній школі і вступних до омріяного вищого навчального закладу.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх