Випускники рвуться в діловоди і не прагнуть в інженери

13.08.2010, 13:32 Переглядів: 2 491
«Абітурієнти не знають фізики й математики», – констатують у КДУПідсумки вступної кампанії: у Кременчуцькому державному університеті – аншлаг на гуманітарні спеціальності. У той же час майбутніх інженерів «добирали» на так званому «ярмарку вакансій»..

10  серпня – останній день вступної кампанії у вишах. Цього дня абітурієнти мали остаточно визначитися, куди подавати оригінали документів. Бо за правилами прийому до ВНЗ вони мали можливість претендувати  на п’ять спеціальностей одночасно і подавати копії документів. І в останній день вступу біля приймальної комісії Кременчуцького «політеху» людно. На дошці – оголошення зі списками та підкресленими прізвищами щасливчиків, які навчатимуться за держзамовленням (тобто безплатно). Тут же – оголошення-звернення до абітурієнтів, які не рекомендовані до зарахування «на бюджет»: про додатковий конкурс на заповнення вакантних місць на інші спеціальності. 

Абітурієнтка Аня – тепер вже студентка факультету механіки. Вчитиметься за держзамовленням.

– Я задоволена, – розповідає дівчина. – Хоча й прагнула вступити на спеціальність «Облік та аудит», але запропонували іншу спеціальність, і я не відмовилася. 

Як розповів «Телеграфу» Володимир Усатюк, проректор з науково-педагогічної роботи та економіки КДУ, найбільшим попитом серед абітурієнтів, як і в минулі роки, користуються гуманітарні та економічні спеціальності. – На спеціальність «Документознавство» в нас 25 місць, з них 10 бюджетних, а було подано 139 заяв. На психології теж 25 місць, бюджетних взагалі немає. Але подано 83 заяви, – розповідає Володимир Усатюк. 

У той же час, техніч­ні спеціальності: «Машино­будування», «Інж­енерна механіка», «Електроме­ханіка», – попитом у випускників не користуються. Інженерів якраз і добирають на так званому «ярмарку вакансій». Тобто через додатковий конкурс серед тих абітурієнтів, які не втрапили на економіку, маркетинг чи інші спеціальності. Звичайно, за умови, якщо вони мають відповідні сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання. Проте втрапити на навчання «в інженери» ще не означає отримати диплом.

Студентка другого курсу КДУ Ольга (майбутній фахівець з радіоелектроніки), розповіла, що після першого курсу «відсіяли» чотирьох студентів з числі тих, хто навчався на бюджетних місцях. Бо вони не змогли успішно скласти на сесії математичні дисципліни.

– Випускники середньої школи, на жаль, не знають фізики та математики. А інколи вони навіть заяву на вступ по шість разів переписують. Не вміють грамотно написати! При цьому батьки влаштовують «сімейну раду» прямо у приймальній комісії, бо навіть перед вступом не визначилися зі спеціальністю, – розповідає пан Усатюк про рівень підготовки нинішніх абітурієнтів.

У коледжах теж був конкурс

У медичний коледж на базі 11 класів претендентів було по 2 на одне місце, а на спеціальність «Лікувальна справа» (на фельдшерів) – по 2,5. Так що теж був конкурс сертифікатів та атестатів. Про це повідомив  Володимир Литвиненко, директор медколеджу. 

Технікум залізничного транспорту приймає випускників 11-х класів одразу на 2-й курс. За інформацією директора закладу Сергія Коваля, конкурс по 2 чоловіки на місце був на машиністів локомотивів та вагонне господарство. На колійне господарство та заочне відділення конкурсу не було. 

– У нас конкурс серед випускників шкіл був буквально на всі спеціальності, –повідомили  у приймальній комісії Кременчуцького льотного коледжу. Проте яким саме був конкурс – не уточнили. Ще підбивають підсумки. Проте у  коледжах та технікумах зауважують: вступити до них на базі 11 класів усе ж легше, ніж після 9. Серед випускників з неповною середньою освітою конкурс вищий. 



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх