Гроші найкращим: міністерка Новосад пояснила, як надалі фінансуватимуть виші в Україні

31.10.2019, 13:03 Переглядів: 2 036 Коментарів: 1

 

Зміни відбуватимуться поступово, і з наступного року заклади вищої освіти отримуватимуть 80% колишнього фінансування, а от за інші 20% доведеться «поборотися»

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад нещодавно повідомила про те, що в нашій країні зміниться система фінансування вищих навчальних закладів. Основним критерієм має стати той факт, як випускники того чи іншого вишу потім зможуть працевлаштуватися. Однак йшлося також про те, що будуть й інші критерії, за якими кошти надаватимуть освітянському закладу або ні.


Як відбуватиметься у подальшому фінансування закладів вищої освіти, пояснювала у інтерв'ю одному з українських видань Ганна Новосад. Тож планується, що держава підтримуватиме найкращих. Що ж мається на увазі?


– Система фінансування, яку ми будемо пропонувати, буде базуватися на підтримці тих, хто кращий. Це підхід, який застосовується у багатьох країнах, - так зване фінансування за результатами. Механізм, який ми хочемо впровадити, наступний: якщо університет, маючи фінансову, управлінську автономію, докладає зусиль аби мати кращі програми, мати кращих викладачів, бути більш активним у міжнародній, науковій діяльності, має більший масштаб (бо він підтягнув до своєї мережі менші заклади, вони домовилися про об’єднання) – такі заклади заслужено мають мати більше фінансування. Це заслужено, - зазначила міністерка освіти і науки.


За словами Ганни Новосад, така система має стимулювати університети і надалі покращуватись, бути більш якісними.


– Що таке якість у розумінні звичайної людини? Вища освіта, крім того, що вона має місію розвитку нового інтелектуального знання, вона також направлена на підготовку випускників до працевлаштування на ринку праці, де потрібна вища освіта. Зараз так не є. Університети, досить часто, протягом 5 років «зберігають» студентів, які потім виходять на ринок праці і не можуть себе знайти. Це означає, що вища освіта не дала їм тих навичок, знань і вмінь, які потрібні на ринку праці. Тоді питання: навіщо ми витрачаємо кошти платників податків і основне – час цих молодих людей? Такого бути не має, - наголосила Ганна Новосад.


Вона підкреслила, що університети мають прагнути до того, щоб їхні випускники отримували кращі можливості для працевлаштування і могли створювати нові інтелектуальні продукти. Аби простимулювати виші, у Міністерстві освіти і науки пропонують наступну систему:


– Ми будемо пропонувати систему, яка буде заснована на певних критеріях якості. Це буде дуже поступовий механізм. Відразу скажу: не буде такого, що наступного року усі розпочнуть із нуля. Ні. Університети отримають більше 80% того фінансування, яке вони отримують зараз. Але будуть впроваджені певні критерії, за якими решта 20% будуть їм нараховуватися, базуючись на цих індикаторах якості, - пояснила пані Новосад.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: rubryka.com
Теги: вузы МОН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

938
31 жовтня 2019 13:43

Скажу за себе

В 2006 закінчив наш універ по автомобільному господарстві. Перед тим в 2003 закінчив технарь Крюківський. Так от - по спеціальності мені технарь дав більше знань ніж універ, але і від того мені лише 20% пригодилось в роботі, все інше - вода. Причому найбільше води було в універі. Розрахунок червяка підйомника, траекторія руху напівпричепа з тягачем, евольвенту, програми на монохромних ІВМах, прольоти ферм може комусь були і цікаві, але в роботі вони були "мертві". В результаті випхали з універа, дали диплом, іди гуляй. Шукаєш роботу - а шо ти вмієш? - а шо я вмію якщо я токо ось? - а нє, нам треба з досвідом. І ти бігаєш, і розумієш шо той диплом до дупи. тому і йдуть в таксі, слюсарями, продавцями в МО, і одиниці хто по спеціальності. Але ж ти напиши шо вже влаштувався!!...


8 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх