На голодному пайку: ситуація з банками у Кременчуці

18.03.2014, 10:38 Переглядів: 6 031

На голодному пайку: ситуація з банками у Кременчуці

Більшість банків встановила ліміти на зняття готівки, а деякі почали затримувати депозити у гривні. Разом із тим, обмеження НБУ стосуються лише операцій у валюті. У самих банках пояснюють ситуацію ажіотажним попитом на готівку. Нацбанк заспокоює людей та обіцяє всім банкам рефінансування.

НА ФОТО: 11 березня обурені клієнти «АвтоКрАЗбанку» прийшли вимагати свої гроші в кабінет до керівника установи

 

Клієнти «АвтоКрАЗбанку» взяли в облогу кабінет керівника

 

Наприкінці лютого серед населення прокотилася хвиля паніки: люди хутко побігли знімати гроші в банкоматах та достроково розривати депозити. Нині черги схлинули, проте банківська система досі не може оговтатися від одночасного попиту на готівку.

 

Більшість банків одразу ввела ліміти на зняття готівки через банкомати та через каси, в багатьох із них ці ліміти діють і зараз. Крім цього, як і під час кризи 2008-2009 років, є випадки, коли затримують виплату депозитів. Минулого тижня про таку ситуацію «ТелеграфЪ» сповістили вкладники «АвтоКрАЗбанку». Люди обурювалися: банк не віддавав гроші не лише тим, хто хотів розірвати депозит достроково, але й вкладникам, в яких закінчився термін дії договору.

 

Клієнти «АвтоКрАЗбанку» залишилися без грошей і на свята. 11 березня велика черга стояла до каси. Люди скаржилися, що не можуть отримати в повному обсязі ні депозити, ні пенсії, ні зарплати.

 

– Я теж тут із 21 лютого. Обіцяли повернути гроші наприкінці тижня. Але повертають усім то по 300 гривень, то по 500. Сьогодні ось 200, навіть з пенсійних карток! Літні люди, які ледве на ногах стоять, приходять сюди щодня. Минулого тижня Вадим Корольов, заступник голови правління банку, нас запевнив, що ми отримаємо гроші, обіцяли нам передзвонити. Ніхто не дзвонив, і гроші не повертають, – обурюється Валентина Дмитренко.

 

– Я навіть пенсію за лютий не отримала! Кожен божий день ходжу. Дадуть 100 гривень, а мені, щоб за квартиру заплатити, потрібно 500! – підтвердила літня пенсіонерка.

 

На голодному пайку: ситуація з банками у Кременчуці 

 

Невдоволення клієнтів сягнуло апогею – найбільш активні взяли в облогу кабінет Вадима Корольова, першого заступника голови правління ПАТ «АвтоКрАЗбанк» (на фото), і заявили, що не підуть доти, доки не отримають чітку відповідь: коли їм видадуть гроші, та скаржилися, що в банкоматах банку їх просто немає, навіть у межах ліміту – 500 грн.

 

Вадим Корольов запевнив, що конфліктна ситуація з обмеженням виплат – тимчасова і пов’язана з ажіотажним попитом населення на готівку. Проте чітких термінів, коли будуть зняті обмеження, назвати не зміг.

 

– Ми звернулися в Національний банк України. НБУ, враховуючи ситуацію в банківській системі, 24 лютого прийняв Постанову, яка дозволяє банкам претендувати на кредити рефінансування для підтримки своєї ліквідності. Третього березня ми оформили відповідне клопотання. Зараз воно на стадії розгляду. Конкретні терміни я назвати не можу. Але існує дуже висока ймовірність, що ми отримаємо кредит цього тижня. З урахуванням отримання цього кредиту, в найближчі день-два банк стабілізує свою роботу, що відіб’ється на повному виконанні зобов’язань перед кожним із присутніх тут вкладників, – пообіцяв у присутності людей Вадим Корольов.

 

Він підтвердив, що банк ввів обмеження на зняття готівкових коштів: 500 грн у банкоматі і 200 грн – у касі (тобто 700 грн) та порадив знімати пенсії і зарплати з карток у банках-партнерах (без комісії в межах ліміту): «Дельта Банк», «Форум», «Креді Агріколь», «Правекс банк», «Банк Росії».

11 березня «АвтоКрАЗбанк» тимчасово не приймав і комунальні платежі.

 

– Як бачите, в установі підвищений емоційний фон, і для того, щоб не страждали клієнти, які приходять платити, ми ці платежі тимчасово призупинили, – пояснив Вадим Корольов.

 

НБУ обмежив видачу вкладів у валюті

 

Нацбанк своєю Постановою № 104 від 27 лютого ввів обмеження на зняття депозитів у іноземній валюті. Однак, підкреслюємо, ці обмеження не стосуються депозитів у гривні – це неодноразово підкреслював голова НБУ Степан Кубів у інтерв’ю ЗМІ.

 

Що стосується валютних вкладів, то тут, відповідно до Постанови Нацбанку, клієнту надається можливість або отримати одразу всю суму в гривневому еквіваленті, або – частками в іноземній валюті – не більше 15 тис грн на день (в еквіваленті за курсом НБУ).

 

Однак на практиці люди не завжди можуть скористатися цими можливостями.

 

– Не віддають не те що депозит і достроково, а банально – валюту з поточного карткового рахунку, взагалі ніскільки – немає доларів і все! Служба підтримки напружено замовкає, коли ставиш прямі питання, – таку інформацію ми отримали від клієнта VAB-банку.

 

– Якщо в касі немає необхідної суми, пропонуємо клієнтам або забирати кошти в гривневому еквіваленті, або звертатися пізніше, – коментує ситуацію Юрій Іващенко, начальник відділеня ПАТ VAB-банк у Кременчуці. – Поточні рахунки клієнтів теж довелося обмежити сумою в еквіваленті 10 тисяч гривень на день. Ажіотаж є, але ми справляємося. Нині така ситуація, що практично всім банкам доводиться підкріплюватися готівкою у Нацбанку – в усіх спостерігається відтік депозитів. Ажіотаж завжди впливає на банківську систему. Кредитний та депозитний портфелі мають бути урівноважені, а зараз спостерігається дисбаланс. Тому банки й вводять обмеження: якщо на ринку спостерігається паніка, то це породжує дії у відповідь, щоб утримати систему.

 

Пан Іващенко додає, що за три останні тижні жодного долара в касу люди не принесли, щоб продати. І навпаки, щодня цікавляться можливістю купівлі.

В інших банках теж дефіцит іноземної валюти – є інформація про курси, але самих доларів та євро в обмінниках та касах – катма. А звичайна відповідь вкладникам: гроші треба замовляти.

 

в тему


Закон на боці вкладника


Вкладники банків, яким не повертають їхні гроші, мають 100-відсотковий шанс відстояти своє право у суді. І в 2008-2009 роках, коли була подібна ситуація, такі процеси були непоодинокі і завершувалися на користь клієнтів – навіть тоді, коли діяли обмеження на видачу готівки, каже адвокат Олена Дмитриченко. Адже Закон (у даному випадку Цивільний кодекс) має вищу силу, ніж Постанови про обмеження обігу готівки або внутрішні розпорядження банків. Зокрема, слід звернути увагу на ст.526 ЦК (обов’язковість виконання зобов’язань за договором), ст. 1060 ЦК, де сказано: «За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором. Умова договору про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною».


НБУ запевняє: ситуація під контролем


– Що стосується поточної ситуації, то, незважаючи на всю складність, вона знаходиться під контролем, – зауважила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.


Її цитує прес-служба Нацбанку.


– Національний банк України посилює свою присутність на ринку та підтримує ліквідність усіх без винятку банків, – сказала Олена Щербакова та пояснила, що для цього використовуються як традиційні монетарні інструменти, так і нові, розроблені останнім часом. Зокрема, у лютому банкам було надано кредитів рефінансування на суму 22,3 млрд грн, у січні – 8,4 млрд грн.


Крім того, у лютому були послаблені вимоги до банків щодо формування обов’язкових резервів, що дало їм додатково понад 5 млрд грн оперативної ліквідності.

 

Ліміти на готівку

 

У банках кажуть: не встигають підвозити готівку, щоб поповнювати банкомати. Подібна інформація розміщена на сайтах багатьох банківських установ. У «Промінвестбанку» телефоном нас запевнили, що обмеження в банкоматах діють «винятково з метою безпеки клієнтів», та порадили звертатися в касу, якщо потрібна сума, більша за ліміт. Причому часто банки пояснюють обмеження турботою про клієнтів – аби якомога більша кількість їх могла отримати готівку. У свою чергу, клієнти скаржаться на незручності.

 

– 1000 грн на день у «Приватбанку» на зняття з банкомату. Мені треба платити кредити – 3000 грн, тож три дні знімав гроші, – пише читач сайту telegraf.in.ua.

 

«Приватбанк» – лідер ринку по зарплатних проектах та картковому сервісу. Станом на 12 березня ліміт був уже вищим – 1500 грн та 3000 грн для елітних карт. Інший лідер у Кременчуці – банк «Фінанси і кредит», через який отримують зарплати бюджетники, теж ввів ліміти – 2500 грн на добу.

Ми поцікавилися інформацією по низці інших банків – ситуація з обмеженнями, які почали вводити в 20-х числах лютого, усе ще в силі . Ліміти, в основному, коливаються в межах 1000-2500 грн на добу. Хоча потроху вже починається «відлига»: банки ВБР, UniCredit Bank повідомили на своїх інтернет-порталах, що тимчасові обмеження скасовані.

 

У той же час практично всі банки використовують інші, більш цивілізовані способи для збереження готівки. Зокрема, радять клієнтам використовувати безготівкові платежі: розраховуватися в магазинах через термінали, використовувати інтернет-банкінг для оплати комунальних послуг та інших платежів.

З’явилося багато акційних пропозицій: вкладникам повернуть відсотки, втрачені через дострокове розірвання договору, якщо вони знову покладуть гроші на депозит. Або приваблюють клієнтів додатковими відсотками чи підвищують ставки за депозитами. Наразі можна зустріти пропозиції й під 27% річних у гривні. Проте фінансисти, не пов’язані з роботою у банках, радять вибирати «середньозважені» пропозиції та цікавитися репутацією банку: якщо він нині не виконує зобов’язання перед клієнтами, то чи варто «купуватися» на пропозицію захмарних відсотків?

 

Тут є інша сторона медалі: високі ставки за депозитами неодмінно тягнуть за собою подорожчання кредитів (адже банківська система має врівноважуватися) та свідчать про інфляційні процеси.

 

30 млрд грн або 7% усіх вкладів – такий відтік депозитів лише за 3 дні (18-20 лютого, з початку ажіотажного попиту).

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх