Кременчужани півроку не можуть зареєструвати будинковий комітет

8.02.2013, 16:54 Переглядів: 3 681

Схоже, влада не зацікавлена у тому, щоб люди контролювали якість компослуг у своєму будинку

Кременчужани півроку не можуть зареєструвати будинковий комітет

Мешканці будинку на вул. 50 років СРСР, 29 уже півроку не можуть легалізувати будинковий комітет. Навіщо він їм потрібен? Люди хочуть контролювати якість житлово-комунальних послуг. Таке право надається Законом «Про органи самоорганізації населення»: будинковий комітет має право узгоджувати обсяг робіт з утримання будинку із управителем житла, контролювати рух коштів, підписувати акти виконаних робіт тощо.

 

Кременчужани півроку не можуть зареєструвати будинковий комітет

– У нашому будинку дуже багато «запущених» робіт, які не виконує ТОВ «Добробит». Наприклад, ремонт даху: мали зробити хоча б поточний, бо вже минули два терміни для капітального ремонту – а дах тече. У під’їздах обіцяли поставити подвійне скло на вікна, як належить за нормами – дали письмову відповідь, що роботи намічені на друге півріччя 2012 року. Але їх досі не виконали, – розповідає Валентина Гордєєва, голова будинкового комітету.

 

На підтвердження вона демонструє комунальні негаразди у будинку та показує листування з керуючою компанією «Добробит». Свіжа відповідь від управителя – про те, що він не визнає акту-претензії щодо неналежного надання послуг, складеного мешканцями. У той же час, викликані для складання акта представники компанії відмовилися його підписати…

Для ефективного захисту своїх прав громадяни й вирішили організуватися. Зробили все належне за законом: провели збори, обрали ініціативну групу, отримали дозвіл Крюківської райради на створення будинкового комітету як органу самоорганізації населення. Наступним кроком мала стати його легалізація. Лише тоді (за законом) ОСН може вступати у правовідносини з місцевою владою та іншими організаціями.

 

І тут почалися непорозуміння: який орган має видати свідоцтво про реєстрацію будинкового комітету? Валентина Гордєєва написала купу листів до органів влади, аби прояснити це питання. Їй вказали на відділ державної реєстрації (який реєструє підприємців). А там фактично запропонували оформити підприємницьку діяльність, яку не збирався здійснювати будинковий комітет. Бо мета в іншому: це можливість ефективно представляти інтереси громади (мешканців будинку) та контролювати роботу підприємства з обслуговування житла.

 

Врешті у реєстрації будинковому комітету відмовили, посилаючись на те, що подані не всі документи, передбачені ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

 

«Вважаю таку відмову необґрунтованою й безпідставною, оскільки реєстрація будинкових комітетів регулюється Законом «Про органи самоорганізації населення», і відповідно до нього документи подали в повному обсязі», – написала пані Гордєєва до прокуратури міста.

 

Та з прокуратури надійшла відповідь, ніби «списана» з попередніх відповідей міськвиконкому та відділу реєстрації…

 

 

 

Як реєструють будинкові комітети в інших містах?


Відповідь ми шукали в інтернеті. У Києві видається розпорядження Київської міської державної реєстрації – і будинковий комітет отримує свідоцтво про реєстрацію. Одночасно його вносять до реєстру таких організацій. І все – ніякої підприємницької діяльності.

 

У Сумах громадянам детально роз’яснюють, як створити й зареєструвати ОСН. Інструкція міститься на офіційному сайті міста у розділі «Інформаційні матеріали з питань ЖКГ». «Подані документи розглядаються в структурних підрозділах Сумської міської ради, готується відповідний проект рішення виконавчого комітету Сумської міської ради про легалізацію органу самоорганізації населення», – це заключний абзац роз’яснень.

 

Про позитивний досвід цього міста, зокрема, щодо роботи тамтешнього центру адмінпослуг, часто говорять представники влади Кременчука. То чому б його не запозичити, розпочавши з органів самоорганізації населення?

 

Бо, натомість, у нашому місті пані Гордєєва марно домагається рішення виконкому про легалізацію ОСН. І, до речі, до цього часу в Кременчуці немає жодного офіційно створеного будинкового комітету – бо чітко не визначена процедура реєстрації таких органів. Так, 31.05.11 р. міська рада ухвалила рішення «Про затвердження порядку створення будинкових комітетів». Та рішення про порядок реєстрації не приймалося! Невже міська влада не зацікавлена в тому, щоб громада взаємодіяла з управителями житла і здійснювала громадський контроль?

 

У будинку на вул.50 років СРСР, 29 текло з даху – залило квартири мешканців та сходові клітини. ТОВ «Добробит» не привело все до ладу. Будинковий комітет хоче впливати на плани компанії та контролювати, куди йдуть кошти за екс витрати.

 

Наостанок. «ТелеграфЪ» звертається до міської влади й персонально до керуючого справами виконкому Руслана Шаповалова. Було б дуже доцільно розмістити повну інформацію (по кроках) про порядок створення та легалізації ОСН  на інтернет-сайті міської ради (як це зроблено у Сумах), і на інформаційному стенді УЖКГ– адже саме якість житлово-комунальних послуг хочуть контролювати мешканці. «ТелеграфЪ» готовий дати владі право на відповідь та опублікувати цей Порядок у рубриці «Зворотній зв'язок».

Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх