Щоб ваші речі не викинули через паркан...

31.08.2012, 00:06 Переглядів: 2 242

Як захистити свої права, орендуючи житло. 

Кременчуцька родина, винайнявши будинок, заплатила гроші наперед, а залишилась без житла, без коштів та ще і з пошкодженими речами

Ця історія сталась кілька тижнів тому неподалік нашого міста. Молода кременчуцька сім'я із маленькою дитиною винайняла будиночок у Червоній Знам'янці (відразу за Молодіжним).

 

– Ми знайшли житло через газету, – розповів «Телеграфу» кременчужанин Сергій Черних. – Нас влаштувала ціна. Чоловік, що пропонував житло, сказав: у будинку нормальні умови та ремонт.

 

Родина погодилась і переїхала.

 

– Те, що ми побачили в цьому домі – зовсім не те, що нам обіцяв господар, – каже Сергій Черних. – Ніякого ремонту, а умови – непридатні для життя з дитиною, там навіть підлога була сирою.

 

Таке «щастя» господар будинку здавав за 1 тисячу гривень на місяць. Але проблема в тому, що він вимагав передоплати, і пан Сергій змушений був розрахуватись за два місяці наперед.

 

– Коли ми звернулись до господаря з претензією щодо умов, він відповів: «Не подобається – виселяйтесь», – говорить Сергій.

 

Родина знайшла інше житло через п'ять днів.

 

Звичайно, попросили повернути гроші, які заплатили за два місяці наперед (заплатили 1900 гривень). Господар наче погодився, сказав, що вирахує за дні оренди будинку. Проте не повернув.

 

– Ми звернулись до міліції, – розповідає Сергій Черних. – Правоохоронець склав протокол, а господар йому заявив, що він сам нас вигнав, бо ми не платили гроші...

 

Та найнеприємніше сталось пізніше. Речі, які залишились у будинку, господар викинув через паркан.

 

– Ми приїхали і побачили зачинену калитку. Поки я шукав машину, дружина з малюком сиділи на вулиці без їжі і памперсів. Навколо лежали наші пошкоджені речі, – говорить Сергій.

 

Міліцію викликали знову. І знову написали заяву, адже ноутбук та меблі виявилися пошкодженими...

 

Тепер родина чекає відповіді правоохоронців, бо вважає, що їх права порушили.

 

 

У порушенні справи Сергію Черних відмовили

Сергій Лях, дільничний міліціонер Кременчуцького району:

– За обома заявами ми відмовили Сергію Черних у порушенні кримінальної справи. По-перше, немає свідків факту передачі грошей господарю будинку. Тим більше, господар стверджує, що коштів за оренду йому не давали. Для того, аби довести факт передачі грошей, має бути принаймні розписка.


Щодо другої заяви громадян: немає доказів, що речі пошкодив саме господар будинку. Меблі та комп'ютер можна було пошкодити і під час перевезення. Родині я порадив вирішити спірні питання в приватному порядку або звернутись до суду. 

 

Від подібних халеп може врятувати лише договір

Олена Куроп'ятник, директор агентства нерухомості «Світ нерухомості»:

– Захистити всі сторони – як орендодавця, так і орендаря – може лише угода, завірена у нотаріуса. Взагалі-то людина, яка здає нерухомість, повинна сплачувати податки. Сьогодні ж більшість громадян орендують та здають житло на свій страх і ризик.

 

Що можна порадити в таких випадках? Знову-таки – лише договір. І хоч він, можливо, і не стане таким переконливим доказом у суді, як нотаріальний, це знизить ризик шахрайства та заспокоїть обидві сторони.

 

Отже, у договорі варто вказати:

• Адресу житла, яке здається/винаймається.

• Термін, на який воно здається.

• Сума оплати (вказати, що в неї входить, чи передбачена оплата послуг за лічильниками).

• Терміни оплати за оренду.

• Бажано мати ксерокопії паспортів обом сторонам, а тому, хто винаймає житло – переконатись, що вам здають саме свою житлову площу.

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх