Як зекономити на компослугах

11.06.2009, 09:07 Переглядів: 4 713
Навіщо платити більше? «ТелеграфЪ» вивчав способи, як зменшити навантаження на гаманець.
Улітку будинок Немченків радує прохолодою, а взимку добре тримає тепло.

Уряд лякає нас то підвищенням ціни на газ, то новими тарифами на електроенергію. До того ж, доки Київ ще невдоволено «ковтає» нові тарифи на компослуги, Кременчук уже з минулого року по них живе. Витрати на житло зросли удвічі, а то й утричі (залежно від складу сім’ї, площі оселі). Влітку якраз час готувати автономне опалення. Але якщо на глобальні перетворення не вистачає фінансів – зекономте хоча б на електриці та воді.

За пінопластовою стіною

Прислів’я «вдома і стіни допомагають» якнайкраще підходить до оселі сім’ї Немченків. Проте свого часу господарям довелося добряче намучитися. Головна причина відома багатьом мешканцям приватного сектора: неможливо включити опалення «на повну котушку» – через низький тиск газу в мережі. Почалося це відтоді, як приватних будинків побільшало (як і поверхів у них) – мережі ж залишилися старі.

– Три роки тому, коли взимку температура була мінус 20 і нижче, у хаті температура вище плюс 15-ти не піднімалася (нормою вважається не нижче 18 градусів – ред.), хоча котел радянського зразка на повну працював, – розповідає господар оселі Михайло Немченко. – Потім вирішили зробити усе, щоб тепло зберегти. Спочатку поставили насос на котел – аби ганяв воду по трубах . Та це себе не виправдало. Довелося робити все взагалі по-новому, у кілька етапів: замінили вікна на склопакети, батареї та котел – на сучасні і, нарешті, утеплили самі стіни будинку.

Секрет теплих стін такий: зверху цегли – пінопласт, потім шар спеціальної плівки і нарешті – усе обшите сайдингом (це вже оздоблення).

Будемо відверті: перебудова потягнула на велику суму: близько 30 тисяч гривень, ще вісім тисяч – двоконтурний італійський котел (одночасно і на тепло, і на гарячу воду). Проте зараз витрати на газ різко скоротилися.

Наталія Немченко всю домашню бухгалтерію ретельно записує у книжечку:

– Ось подивіться. Якщо раніше витрати газу взимку доходили до 400 кубометрів, і ми при цьому ще й мерзли, то тепер – максимум 315 (у найхолоднішому січні цього року). За опалювальний сезон витрати газу скоротилися майже вдвічі (порівняно зі старим котлом). Тобто фактично ми зекономили на оплаті за три місяці!

Лічилка «Телеграфа»

Економія на газі

Варто пам’ятати, що за газ ми платимо залежно від того, скільки використовуємо за рік. Населення, в основному, підпадає під дві категорії:

- До 2,5 тис кубометрів – 48,38 коп за кубометр.

- Від 2,5 до 6 тис кубометрів – 73,2 коп за кубометр (ціни вказані за наявності лічильника).

Сім’я Немченків, установивши сучасний котел, одразу перейшла до категорії найменших споживачів. Порахуємо витрати за рік, користуючись книжечкою пані Наталі (опалювальна площа будинку – 90 м2):

Опалювальний сезон-2007 – 73,2 коп x 2750 м3 = 2013 грн

Опалювальний сезон-2008 – 48,38 коп х 1500 м3 = 725,7 грн

Різниця – 1287, 3 грн

Резюме: за суто математичним підрахунком, вкладення у будинок окупляться за рахунок економії на газі за 29 років. Але це буде раніше, оскільки будматеріали дорожчають. До того ж, уряд весь час лякає підвищенням ціни на газ.

А якщо тільки котел?

Іван Данько мешкає у будинку, що в провулку Зональному – у трикімнатній квартирі площею 72 квадратні метри.

Минулого року ці двоповерхівки перевели на індивідуальне опалення. Ми порахували (без пільг) його економію на опаленні (плюс на гарячій воді – на двох членів сім’ї). За півроку вийшло 982 грн. Ціна імпортного котла – шість тисяч гривень – окупиться за чотири-п’ять років (якщо врахувати, що гарячою водою люди користуються увесь рік).

Фахівці з газової техніки зауважують, що зараз можна підібрати котел, який працює при низькому тиску газу – він більш економний. Тобто перетнути межу у 2,5 тисяч кубів газу на рік (і почати платити за більшим тарифом) – майже нереально, якщо опалювальна площа сягає до 100 кв метрів.

Для порівняння з особистого досвіду: використовуючи старий радянський котел і колонку для підігріву води, я плачу за тарифом «від 2,5 до 6 тисяч кубів» – тобто по 73, 2 коп, при опалювальній площі 70 кв метрів.

Економія – не до лампочки

Тепер поговоримо про електроенергію. Ми всі захопилися сучасними приладами, без яких не уявляємо життя: кондиціонер, пральна машина-автомат, комп’ютер, мікрохвильова пічка….Список можна продовжувати. Результат – платимо щомісяця удвічі (а то й утричі) більше, ніж колись за радянських часів. Суджу по собі: якщо раніше нормальним споживанням вважала 100 кіловатт щомісяця, то тепер радію, коли не перебираю за 150. Від мікрохвильовки не відмовлюсь, але майже всі лампи освітлення поміняла на економні. Коштує така лампа 22-30 гривень (залежно від потужності та виробника). На них дають гарантію два-три роки, а сам ресурс служби обіцяють до восьми років. Останнє не перевіряла, але у мене є лампа, яка три роки вже пережила і продовжує служити.

Лічилка «Телеграфа»

Припустимо, у вас на кухні висить лампа-сотка (потужність 100 ватт). У середньому ви проводите на кухні десь години по чотири на день. Ми порахували споживання звичайної лампи на рік – 144 кВт, і «економки» (20 ватт світить, як звичайна сотка) – 28,8 кВт.

Тепер порахуємо за рік (один кіловатт коштує 24,4 коп):

Звичайна лампа «Економка»

144 х 24,4 = 35 грн 14 коп 28,8 х 24,4 = 7 грн

Таким чином, за рік на одній лампі економимо 28 грн. А вона ж у домі не одна!

Корисно знати

1 При виборі побутової техніки звертайте увагу на її клас. За європейськими стандартами, є класи від А до G. «Перші букви алфавіту» коштують дорожче, але й енергоспоживання у них менше.

2 Не залишайте електроприлади в режимі очікування – «stand by», вимикайте прилади з розеток. Це дозволить зекономити до 300 кіловатт на рік.

3 При неповному завантаженні пральної машини перевитрати електроенергії складають до 10-15 %, при неправильній програмі прання – до 30%.

Люди – не риби, або Про ціну водних процедур

За нормами, які діють у Кременчуці, одна людина споживає на місяць аж 10,5 кубометрів (тобто 10 з половиною тонн!) живильної вологи. Із них 3,15 кубометра – гаряча вода, решта – холодна. Насправді, щоб усе це використати, людині, певно, потрібно було б повернути назад процес еволюції і перетворитися на рибу. На сесіях міськради і на засіданнях виконкому неодноразово піднімалося питання адекватності норм. Проте «віз і нині там» – у водоканалу і тепловиків є методики розрахунку – і все тут! Ніхто не приховує, що на наші з вами кишені лягають витоки з дірявих мереж. Вони теж у тарифі.

А якщо в живете у приватному секторі і маєте трішки земельки, яка значиться як сад-город – із вас неодмінно візьмуть ще й за полив: 39 грн 24 коп на місяць за одну сотку. Соток тих у межі міста зазвичай дві-три – от і рахуйте, на скільки ви влітаєте. При цьому водоканал вважає, що ви поливаєте, незалежно від того, йде дощ чи ні. На аргументи, що в городі під час злив «і так жаби квакають», ніхто не зважить. Вам лише скажуть: встановіть лічильник.

– На двох ми в середньому використовуємо щомісяця два кубометри холодної і три кубометри гарячої води, – розповідає кременчужанин Стас. – Тобто два лічильники окупляться менше, ніж за рік!

Лічилка «Телеграфа»

4 грн 30 коп – тариф на воду та водовідведення, 43 грн 50 коп – тариф на одну людину за підігрів води (за нормою, без лічильника).

(4,3 х 10,5 + 43,5) х 2 = 177,3 грн – витрати на холодну і гарячу воду на двох на місяць (без лічильника).

4,3 х 2 + 13,83 х 3 = 50, 09 грн – реальне споживання (за даними сім’ї з двох осіб).

Як бачимо, з лічильником економія (на даному прикладі) – у три рази!

Монтаж двох водомірів (разом із ціною приладу) коштуватиме десь 500 грн, повідомили на підприємстві, де надають таку послугу. Таким чином, лічильники окупляться за п’ять місяців.

Це терморегулятор для котла. За його допомогою у приміщенні підтримується температура плюс 23 градуси. Тобто котел нагрів приміщення – і автоматично вимкнувся, у тому числі не працює й електричний насос. Терморегулятор зводить до мінімуму витрати газу й електроенергії. Загалом же у подружжя Немченків споживання електроенергії з новим котлом збільшилося на 15-20 кіловатт у місяць.

Сучасний котел і місця багато не займає, і газу мало їсть. Але варто врахувати: він має електричну автоматику. Тобто зростають витрати електроенергії. До того ж, немає електрики – «вирубиться» і котел.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх