Купила собі головний біль: Після ремонту у кімнаті кременчужанки стало тхнути дохлятиною

23.02.2008, 22:44 Переглядів: 6 914
У спальні, де замінили шпалери, Тетяна Шкарбань не живе вже три місяці. Бо там відчувається неприємний запах. Санстанція виявила повітрі перевищення концентрацій аміаку – у п‘ять разів та фенолу – у півтора рази. Магазин наполягає на дослідженні самих шпалер і збитки не відшкодував.

У квартирі пані Тетяни ми побували місяць тому, 18 січня. Коли господиня відчинила двері спальні, носами відчули: у повітрі явно щось не те. Кілька хвилин ще можна подихати, але спати тут точно не захочеться. Господиня квартири і не спить – з листопада минулого року, коли поклеїла «круті» шпалери по 85 гривень за рулон. Хотілося ж затишку і справжньої європейської якості. Отримала ж головний біль. Розповідає Тетяна Шкарбань:
— Коли ці шпалери поклеїли, наступного дня у квартиру неможливо було зайти – такий сморід. Запах – нібито від дохлятини. Час іде – вже й півтора тижні минуло – а у квартирі смердить. Я ні спати, ні знаходитися у цій кімнаті не можу. Пішла до магазину – мені сказали, що я перша з тих, хто скаржиться. Мовляв, шпалери німецькі, екологічно чисті. Викликала я санстанцію. Вони зробили заміри повітря у квартирі. Згодом витребували гігієнічний висновок на товар. Мені ж цей документ у магазині так і не надали. Головний санітарний лікар, коли я у нього була на прийомі, розпорядився, щоб вилучили рулон шпалер із магазину і відправили у токсикологічну лабораторію Полтави . Але згодом мені зателефонували із СЕС і сказали, що ходили у магазин, але там уже немає таких шпалер з цієї партії, і вони не змогли їх вилучити. Ще сказали, що хочуть зробити повторні заміри повітря. Навіщо? Думаю, в мене немає іншого виходу, ніж подати до суду на магазин. Мене ці провітрювання у квартирі настільки доконали, що вже температура підскочила до 37,7. Звичайно, такого запаху, як був спочатку, вже немає, але таке враження, ніби часником тхне. А мені все кажуть, що все повинно вивітритися, мовляв, навіть ртуть „улетучивается”.

Аналізи зробили, але не всі

Санстанція виявила у повітрі відремонтованої кімнати перевищення концентрацій по фенолу – у півтора рази (0,015 одиниць при нормі 0,01) і аміаку 1,0 (при нормі 0,2). Далі ж, за словами Тетяни Шкарбань, почалися непорозуміння із магазином. Там не визнавали, що повітря «зіпсували» саме шпалери. Санстанція запропонувала відправити зразки шпалер і клею до токсикологічної лабораторії обласної СЕС – міська СЕС таких аналізів не робить. Пані Тетяна слухняно зібрала залишки шпалер і понесла на експертизу. Та минув місяць, а результатів вона так і не дочекалася. За цей час уже й магазин переїхав із «німецького дому» у район
ринку Троїцький, але споживач так і не дочекалася другого аналізу, з яким мала іти Ми теж потелефонували до токсикологічної
лабораторії обласної СЕС, де нам відповіли:
— Нам потрібно зробити моделювання, а для цього нехай споживач виміряє площу кімнати.

Усе так розумно і солідно. Крім одного: чому споживача у санстанції не попередили одразу, що треба вказати додаткову інформацію? Микола Закіпний, завідувач відділення комунальної гігієни міської СЕС, з цього приводу «нестиковки» двох служб міста й області так нічого й не пояснив. «Телеграфу» лише продемонстрували гігієнічний сертифікат на шпалери від 11.01.06 року.

Коментар магазину

«Для мене важливий висновок СЕС»

Наталія ТЕЛИЧКО, власниця магазину:
— Це шпалери німецької фірми RASH. До речі, фірма попереджує, що вінілові шпалери гарячого тиснення якийсь час виділяють запах
у приміщенні – але у межах допустимих норм. Виробник не рекомендує клеїти вінілові шпалери у дитячих кімнатах. Для мене важливо, щоб у споживача був висновок санепідемстанції про те, що шпалери цієї серії не придатні до використання чи виділяють речовини, шкідливі для здоров‘я. Тільки-но цей документ у споживача буде – ми повернемо гроші і пред‘явимо, в свою чергу, претензії нашим постачальникам, якщо партія шпалер виявиться бракованою. Потрібен аналіз самих шпалер, заміри повітря ні про що не говорять.

На замітку споживачу

На що ми маємо звертати увагу, купуючи товар:

Любов КОЛЕСНИК, головний спеціаліст відділу міськвиконкому з питань захисту прав споживачів:
— На упаковці товару має бути зазначена дата виготовлення, назва фірми-виробника, його адреса, визначений нормативний документ, згідно з яким виготовлений товар. Інформація про товар на упаковці має бути українською мовою. Повинен бути  сертифікат відповідності, а на імпортний товар – гігієнічний висновок, виданий державною службою СЕС. Споживач має право вимагати ксерокопії цих документів.



 
Теги: ремонт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх