Пенсійний фонд дурить людей?

19.11.2009, 20:44 Переглядів: 9 547
Крапку в історії з недоплаченими пенсіями може поставити тільки суд, вважають юристи.
Фото: Дмитрий Бабец

За законом, людина, яка офіційно пропрацювала два роки після виходу на пенсію, має право звернутися до Пенсійного фонду за перерахунком. Його роблять за формулою. Проте люди скаржаться: Пенсійний фонд у 2009 році підставляє у цю формулу менші показники, ніж ті, які передбачає закон.

«Облом» для пенсіонерів

Кременчужанка Ніна Василівна добре знає Закон «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування». А саме: пенсіонер, який легально пропрацював два роки після виходу на пенсію, має право на її перерахунок. Роблять його за формулою. Одна з її складових – показник середньої середньомісячної заробітної плати (доходу) на одну особу за рік, що передує року перерахунку пенсії. Наприклад, пенсіонер звернувся за перерахунком у 2009 році. У цьому випадку пенсію йому мають перерахувати, застосовуючи показник середньої зарплати за 2008 рік. І тут починається «облом» для пенсіонерів. Ось що розповіла «Телеграфу» Ніна Василівна:

– Я пропрацювала чотири роки після виходу на пенсію, і вже вдруге подаю на її перерахунок. Яким же було моє здивування, коли я з‘ясувала, що в цьому році для перерахунку взяли показник середньої зарплати не за 2008 рік (як за законом), а за 2007-й. У районному управлінні Пенсійного фонду це пояснили спільним листом Міністерства праці та Пенсійного фонду. Але ж це – внутрішній документ, а не закон. Я порахувала, що на такому перерахунку втрачаю 500 гривень! Мої права порушені.

«ТелеграфЪ» звернувся до управління Пенсійного фонду Крюківського району за офіційними роз‘ясненнями особливостей перерахунку пенсій. При цьому ми попросили зіслатися на відповідні законодавчі акти.

Що відповів Пенсійний фонд

На запит «Телеграфа» надійшла відповідь із управління Пенсійного фонду Крюківського району, яке, в свою чергу, керувалося роз‘ясненнями головного управління Пенсійного фонду. Так зазначено в листі. До речі, він ідентичний спільному листу Міністерства праці та Соціальної політики та Пенсійного фонду (від 11.03.09), про який говорила наша читачка. Ніби писаний під копірку.

Але, щоб збагнути досить заплутану (через багато посилань на закони) суть відповіді ПФ ми звернулися до юриста Олени Дмитриченко. З її допомогою «ТелеграфЪ» продерся у законодавчих нетрях. У таблиці ми представили «Історію хвороби» пенсійного закону.

Хвороба у розпалі

Пенсійний фонд, вірно описавши юридичні нюанси, тим не менш робить висновок, який на них не базується. Цитуємо заключну частину відповіді ПФ:

«До законодавчого врегулювання питання визначення показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, перерахунки пенсій у 2009 році відповідно до підпункту третього пункту 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 №530 проводяться із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії за 2007 рік (1197, 91 грн)». Стоп. Звідки ж урешті «виплив» показник занижений на рік? Слово юристу.

Фото: Дмитрий Бабец

Коментар

Олена ДМИТРИЧЕНКО, адвокат:

– У постанові №530, на яку посилається Пенсійний фонд, сказано про показник, який застосовується для перерахунку пенсій за «календарний рік, що передує року перерахунку пенсії». Якщо пенсіонер звертається за перерахунком у 2009 році – відповідно має йтися про показник 2008 року. У офіційному тексті Постанови немає жодного посилання на показники 2007 року. Тобто дана Постанова цитується Пенсійним фондом із перекрученням її змісту. Оскільки це призвело до заниження пенсій, то на даний час тільки суд може ставити крапку в цьому питанні.

Пенсійний фонд доплатив різницю

«Газета по-українськи», посилаючись на точку зору юриста, теж пише про те, що перерахунок пенсій із застосуванням показника середньої зарплати за 2007 рік – неправомірний. За даними видання, у Вінниці люди вже виграють позови до Пенсійного фонду.
– Це стопроцентно виграшна справа, – цитує «Газета по-українськи» Миколу Савченка, юриста однієї з фірм, яка здійснювала юридичний супровід у суді таких справ. – У мене вже було кілька подібних позовів. Ми їх легко виграли. Суд призначав перерахувати пенсію від дати подачі заяви про перерахунок пенсій, і Пенсійний фонд доплатив різницю.

Уповноважений з прав людини вимагає відновити права пенсіонерів на справедливий перерахунок пенсій

У квітні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова направила міністру праці та соціальної політики України Людмилі Денісовій подання «Про усунення порушень прав громадян на перерахунок пенсії». Ніна Карпачова, зокрема, зазначила, що порушення прав пенсіонерів виникло через те, що при перерахунку пенсій органи Пенсійного фонду керуються спільним листом ПФ та Мінпраці (від 11.03.09), зміст якого не відповідає вимогам чинного законодавства.

Проте порушення, яке Уповноважений Верховної Ради з прав людини пропонувала усунути, і досі існує.

Тим часом пенсіонери таки почали звертатися у суди. За нашими даними, позови щодо перерахунку пенсій є й у Кременчуці. В Інтернеті ми знайшли зразок позовної заяви на неправомірні дії, щодо перерахунку пенсії та стягнення недоплаченої щомісячної державної пенсії за віком. Можливо, вона стане в нагоді й іншим пенсіонерам:

http://io.ua/s78779



 
Теги: пенсії суд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх