Бензинова криза

1.11.2007, 15:11 Переглядів: 1 776
Стрімке подорожчання топлива призведе до збільшення вартості проїзду у таксі та міжміських маршрутках. Міські маршрутки також хочуть збільшити ціну квитка.

За останні два тижні ціни на бензин стрімко росли угору. Кременчуцькі фахівці кажуть, що на це є декілька факторів. По-перше, вартість одного барелю нафти на світовому ринку «зашкалює». По-друге, ми поступово втрачаємо пільги, які мали з боку Росії і переходимо на ринкові відносини. По третє, Кременчуцький нафтопереробний завод, що забезпечує 35% ринку, більше ніж удвічі зменшив обсяги переробки нафти. «Раніше  'Укртатнафта' переробляла на добу  16-17 тисяч тонн нафти. Теперь через призупинення поставок нафти з Татарстану з 19 жовтня підприємство переробляє на добу лише 6-7 тисяч тонн української нафти», – зазначив Тарас Ткаченко, начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації.
Все це призвело до дефіциту нафтопродуктів, а, отже, і до їхнього подорожчання. Найбільше постраждало дизельне паливо – його вартість підскочила найвище. Фахівці кажуть, що для цієї пори року це зовсім не характерно: зазвичай у жовтні воно дешевшає. Давати прогнози щодо подальшого зростання цін мало хто береться. 'Складно давати точні прогнози, але гадаю, що ціни зростуть не більше ніж на 3 відсотки», – зазначив директор енергетичних програм Українського центру економічних та політичних досліджень ім.  Разумкова, Володимир Саприкін. Експерти прогнозують, що бензин марки А-95 зростатиме щотижня на 2%, а дизпаливо та низькооктановий бензин –  на 4-6%.
Поміж тим у Мінтопливенерго відзначають, що до першого листопада ціна на бензин марки А-95 має становити 4,66 грн./л, дизпалива — 4,24 грн./л.

Що буде з цінами?

Маршрутки.
ПП «Ямщик» подало до міськвиконкому прохання підвищити вартість перевезень на маршрутах до 1,50. Однак фахівці кажуть, що їх навряд чи затвердять. До речі, у Полтаві вартість проїзду у маршрутці становить 75 коп.
Міжміські сполучення.
Перевізники підвищили вартість проїзду до Полтави на 5 гривень, до 25 вже у середу. «Збільшувати у найближчі півтора-два місяці вартість проїзду до Києва чи Дніпропетровська ми не плануємо, бо нещодавно підвищили.  Ціна проїзду до Дніпропетровська зросла до 35 гривень, бо тепер доводиться їздити в об’їзд через Світловодськ, а це зайві 60 кілометрів. Вартість проїзду до Києва зросла десь з місяць тому і складає 45 гривень»,– розповіли в одній із фірм-перевізників. Підвищення фахівці пояснюють зростанням цін на пальне та запчастини.
Таксі.
Міські фірми таксі вже за кілька днів планують підвищити вартість проїзду. Вони  збільшать суму подачі автомобіля, або копійок на 20 підвищать ціну на проїзд одного кілометра. Про це «Телеграфу» розповів керівник одного з таксомоторних парків. А поки одні таксисти лише готуються до підвищення ціни, фірма «Міні-таксі» вже з 21 жовтня підняла ціну. Вартість подачі автівки до клієнта у них збільшилася на гривню і зараз складає чотири гривні.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх