Поверни свої гроші

18.01.2007, 14:01 Переглядів: 2 804
Цього року отримати «компенсацію» за податковим кредитом зможуть і ті, хто погашає іпотечний кредит на житло..

З 1 січня розпочалась чергова деклараційна компанія. Для когось це час звітуватись перед державою за сплачені податки, а хтось зможе отримати гроші за податковим кредитом. Особливість цьогорічної кампанії у тому, що тепер право на виплату коштів за податковим кредитом мають ті, хто погашає іпотечний кредит на житло.

Іпотечні правила
Скористатись правом на податковий кредит не означає, що вам повернуть гроші, які ви витратили на купівлю квартири. Держава «компенсує» за вас лише маленьку частину  банківських відсотків, які «капають» за кредитом. Однак і ці гроші в повному обсязі  отримають не всі «іпотечники». Як пояснила начальник відділу зв’язків з громадськістю Кременчуцької податкової інспекції Ольга Тіщенко, якщо площа вашого житла більша за 100 квадратних метрів, до вас застосують понижуючий коефіціент. «Крім цього, скористатись правом на отримання коштів за податковим кредитом можна лише один раз на десять років», – каже пані Тищенко. Фахівці агентства центру нерухомості «Гарант» додають, що в тому разі, коли строк погашення кредиту більший за 10 років, а ви надумали взяти новий, то компенсацію не отримаєте доти, доки повністю не погасите попередній.
Якщо ж ви взяли участь у програмі молодіжного кредитування, і держава повністю компенсує вам банківські відсотки, то права на податковий кредит ви не маєте.
Крім того, як кажуть фахівці центру нерухомості «Гарант», правом на податковий кредит не можуть скористатись підприємці та ті, хто не одержують доходів у вигляді заробітної плати. «Також податковий кредит не можуть отримати військовослужбовці та інші особи, які одержують доходи, відмінні від заробітної плати», – каже фахівець агентства.
Однак правила видачі податкового кредиту за іпотекою зараз устатковуються і податківці чекають на більш детальні роз’яснення.

Схема, за якою рахують податковий кредит:
Заробітна плата за рік – 20 000 грн.
Сплатили податок:
20 000 *13%= 2 600  грн.  
Сплатили за банківськими відсотками – 3 000 грн.
Перерахунок за податковим кредитом:
20 000  – 3 000  =17 000 грн.
17 000 * 13% = 2 210 грн.
Скільки повернуть: 2 600 - 2 210 = 390 грн.
 
Які документи взяти в податкову
Квитанцію про сплату банківських відсотків
Довідку з банку про суму сплачених відсотків
Довідку про заробітну плату за минулий рік
Паспорт
Ідентифікаційний код
Свідоцтво про одруження
Довідку про загальну фактичну площу
Ксерокопії цих документів

Не прогав!
Податковий кредит до вас сам не прийде. Якщо ви хочете його отримати, маєте звернутись до податкової. Зробити це потрібно до 1 квітня. За законом, протягом 60 днів після подачі Декларації вам мають повернути гроші. Однак перед тим, як іти у податкову,  зателефонуйте у довідкову за тел: 007.
Якщо ж ви не використали своє право на податковий кредит цього року, то з витратами яких ви зазнали у 2006 році ви «пролетіли» – наступного року ці кошти вам не повернуть.

Кому дадуть
Цього року право на податковий кредит мають ті, хто витратив частину коштів на:
Страхування життя;
Благодійність (у податковий кредит можна включити 2-5% річного доходу)
Операцію по штучному заплідненню;
Навчання в середніх та вищих закладах незалежно від рівня акредитації та форми навчання (звісно, якщо студенти не працюють)
Купівлю житла за іпотечним кредитом
Оформлення документів по всиновленню дитини

Тим, хто одержує зарплату, справно сплачує податки, має паспорт та код, і зазнав витрат, включених у перелік податкового кредиту, держава повертає частину сплаченого податку.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх