Мешканцям Занасипу таки пообіцяли економію на опаленні

5.03.2009, 20:23 Переглядів: 3 938
Влада підкреслює: люди платитимуть за тепло тільки в опалювальний сезон.
Людей стурбувала висока оплата за опалення

Проте «пощупати» економію у гаманцях можна буде тільки наприкінці опалювального сезону, визначивши середню оплату за даними лічильників за всі шість місяців і порівнявши її з нормативним тарифом (без лічильника).

27 лютого у приміщенні школи на Занасипі секретар міськради Василь Івко та віце-мер Микола Порицький зустрічалися з мешканцями мікрорайону. Також на запитання людей відповідало керівництво управляючої компанії «Добробит» та підприємства «Теплоенерго». Тема розмови була гарячою – оплата за тепло за новими тарифами (підвищення відбулося якраз із січня) та по даних лічильників тепла. Нагадаємо, на Занасипі реконструювали котельню, замінивши котли, а також встановили лічильники у будинках і ввели комп’ютеризовану систему обліку спожитого тепла. Тобто наразі постачальник тепла – КП «Теплоенерго» – має можливість контролювати, скільки теплової енергії спожив кожен конкретний будинок. Рахунки за січень людям уже виставили «по-новому», ось тут і почалися непорозуміння.

– У цьому місяці за двокімнатну квартиру ми заплатили 750 гривень, – розповідає «Телеграфу» Олена, мешканка будинку №29 по вулиці 50 років СРСР. – Із цієї суми 320 гривень – оплата за тепло. Це вдвічі більше, ніж ми платили раніше. Звідки ж така сума?
Подібні питання під час зустрічі з владою задавали й інші мешканці мікрорайону.

– В одній з міських газет ви говорили про «значну економію газу» на Занасипі, – сказав чоловік пенсійного віку, звертаючись до Миколи Порицького. – І ось ми отримали квитанції. Де ж та економія?

Микола Порицький підтвердив, що економія газу на Занасипі склала 18-20% після реконструкції котельні. Представники влади роз’яснили мешканцям, що економію у своїх гаманцях вони побачать наприкінці опалювального сезону. Пояснення можна коротко сформулювати так:

1. Тариф є сезонним. Тобто люди платитимуть за тепло за фактом використаного лише в опалювальний сезон (тому наразі тариф і може бути удвічі більшим, ніж зазвичай). Але, починаючи з 15 квітня, рахунки за опалення не виставлятимуться.

2. Тариф буде «плаваючим». Тобто оплата по місяцях не співпадатиме, все залежатиме від споживання. Наприклад, у холодному січні на виробництво тепла піде більше газу, ніж у березні. Дані зафіксують будинкові прилади обліку тепла, а мешканцям виставлять рахунки за фактом. (Наприклад: 6,36 грн у січні і 4,22 у березні). Судити про економію можна буде наприкінці опалювального сезону: склавши оплату за шість місяців та визначивши середній тариф.

Так, за даними Миколи Порицького, у Крюкові, в одному з будинків на вулиці Лейтенанта Дніпрова, обладнаному лічильником тепла, реальна економія складає 30%.

До речі

У січні лише в дев’яти будинках на Занасипі лічильники тепла були під’єднані до єдиної комп’ютеризованої системи обліку. І мешканцям цих будинків виставили оплату за даними лічильників, пояснила Катерина Шевченко, начальник відділу збуту теплової енергії КП «Теплоенерго». Фактична оплата у цих будинках склала від 7,14 до 8,62 грн за квадратний метр. Всім іншим мешканцям Занасипу за січень нарахували оплату за нормативним тарифом: 6 грн 36 коп за квадратний метр (при оплаті тільки в опалювальний сезон). Як запевнили у КП «Теплоенерго», донарахувань не буде. Проте у лютому всі заплатять за даними лічильників, дані вже є. Враховуючи, що місяць був теплим (а відповідно, менше споживання теплоносія), лише чотири будинки «вискочили» за нормативний тариф 6 грн 36 коп. У більшості ж вийшла економія.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх