Портфель школяра вдвічі важчий за норму

17.11.2011, 15:57 Переглядів: 18 788

«ТелеграфЪ» перевіряв, чи відповідає вага учнівських ранців санітарним вимогам

Портфель школяра вдвічі важчий за норму

 

Учням постійно нагадують, що не можна сидіти на уроках та ходити зі скоцюрбленою спиною. Та як же слідкувати за своєю поставою, якщо важелезний портфель змушує долати дорогу до школи у напівзігнутому стані? «ТелеграфЪ» пересвідчився, що рюкзак школяра і здорова постава – речі несумісні. Завітавши до школи
№ 10, ми зважили портфелі учнів молодших, середніх та старших класів, і були приголомшені цифрами.

 

Більше норми і на колесах


Середня вага портфеля другокласника - 4,5 кілограми. Це майже вдвічі більше, ніж норма для молодшого школяра. Якщо старші учні можуть носити одну книжку на парту, то що ж робити молодшим класам?


– До четвертого класу носити одну книжку на парту неможливо - дітям буде важко працювати з одним підручником. Вони ще формують навички читання, і книжка має лежати чітко перед очима, – пояснює вчителька молодших класів школи №10 Тетяна Настина. - Та й що робити, коли сам портфель без книжок важить півтора кілограми?


Стандартний набір необхідного для молодшого школяра: 2-3 книжки, зошити, пенал та щоденник. Але два рази на тиждень буває фізкультура. Форму діти залишають в класній кімнаті, тому хоч її не потрібно тягати, бо це ще додатково кілограми зо два! У цьому випадку рятують хіба що сумки на колесах… Таке диво ми побачили у 2-Б класі. Вже ніби й не учень, а студент, який везе у гуртожиток харчі від матусі. Втім, володар "самохідного" портфеля задоволений.

 

Портфелі кавалерів важчі, ніж у дам


Середня вага портфеля шестикласника – така, як і в молодших школярів – 4,5 кілограми. Але при цьому рюкзаки хлопців важили в середньому 6 кг, а дівчат – удвічі менше. Пояснення просте: дами користуються галантністю кавалерів, а самі носять лише половину книжок.


Найбільш нас приголомшив учень, вага портфеля якого становила 6 кг 800г, а в його віці він повинен носити не більше 3,5 кг. Одразу ж виникає запитання: що ж він туди поклав? Але нічого «підозрілого» в портфелі не знайшли. Ані цегли, ані каштанів, лише «граніт науки». Там лежали книжки, необхідні для занять, зошити, щоденник та художня книжка з бібліотеки.


- Колись я склав лише книжки за розкладом - їх було шість штук - та зошити. Потім зважив портфель, вийшло майже вісім кілограмів.
Але якщо подумати, можна знайти й плюси цієї важкої ноші. Повертатися пізно зі школи учневі не так страшно, бо за плечима найкраща зброя проти злодіїв.

 

Тягаємо, а потім хворіємо


Кілька років тому міський відділ охорони здоров'я проводив поглиблений аналіз стану здоров'я дітей у Кременчуці. Тоді медики дійшли висновку, що здоров'я дітей значно погіршується за період перебування у школі. Разом із погіршенням зору, лідируючу позицію займає порушення постави.

 

Ортопедичні хвороби серед дітей посідають «почесне» перше місце. Друге - за хворобами органів зору, і третє - за органами шлунково-кишкового тракту. Втім, Міністерство освіти продовжує справно рекомендувати зошити з друкованою основою, збірки з додатковими завданнями та інформацією. Батьки ці зошити так само справно купують, а діти - носять. А потім лікують спини.

 

Американські діти портфелі не носять


– В Америці у дітей ранців немає, – розповіла колишня кременчужанка Олександра, яка зараз мешкає в Штатах. – Нам дають домашнє завдання на папірцях. Щоб його зробити, підручники не потрібні. Всі книжки та зошити зберігаються в школі.

 

Олександра розповіла, що і домашніх завдань дають – мінімум. З собою діти носять маленькі сумки, в яких лежать найнеобхідніші речі – ручка, олівець, можливо, блокнот. 
– А якщо б навіть доведось носити ранець, то і це для американських дітей не стало б проблемою, бо, як правило, приїжджають на шкільних автобусах – від дому до школи.

 

Фото:rukzack.ruФото:rukzack.ru

 

Батьки винайшли новий спосіб полегшити ношу дитини – рюкзак на колесах.

 

Чотири кіло з косметичкою

 

Старшокласники (для експерименту ми взяли 10-й клас) занадто вагою ранця не переймаються. Беруть найнеобхідніше: щоденник, зошити, ручку, олівець і, якщо портфель ще не дуже важкий, то й декілька книжок. Тому вага ранців (або дамських сумочок) не більша, ніж у молодшій школі. Важать вони приблизно 4 - 4,5 кілограми. Підручник можна брати один на парту, вчителі не сваряться. Якщо, звичайно, взагалі не забути про «багаж знань», систематично залишаючи підручники вдома. При невеликій вазі портфеля у 10-класниць там лежать не лише шкільні речі. Обов'язковий атрибут дівчини – косметичка. Щоправда, і тут доводиться йти на жертви.

 
- Заради того, щоб сумка важила менше, навіть вміст косметички зменшила, – каже учениця 10 класу Вікторія.

 

Старшокласники, на відміну від своїх молодших колег, вклалися у санітарні вимоги до ваги портфеля.

 

Скільки повинна важити учнівська «торба»
(згідно з санітарними нормами)

 1-3 класи - 1,5 - 2 кг

4-5 класи - 2 - 2,5 кг
6-7 класи - 3 - 3,7 кг

8-11 класи - 4 - 4,5 кг

 

Портфель школяра вдвічі важчий за норму

 

«ТелеграфЪ» запрошує до обговорення проблеми педагогів, батьків та лікарів

 

Юлія ВОЛИНСЬКА, учениця 10-А класу  школи №10, Анна ДАНИЛОВА

Автор: danilova
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх