У краєзнавчому музеї відкрилася виставка художника Григорія Олешка

24.12.2009, 12:13 Переглядів: 3 147
Картини з красою рідного краю.
Григорій Олешко біля своїх робіт. На виставці їх 33, переважно пейзажі.
Фото: Дмитрий Бабец

Митець без спеціальної освіти не лише пише справжні шедеври, а ще й реставрує картини своїх колег по мистецькому цеху і думає про продаж власних робіт, бо вже не знає де їх зберігати.

– Я не пам’ятаю коли саме вперше взявся за олівець, але чітко усвідомлюю, що величність та краса рідного краю надихнула мене на творчу життєву дорогу. Народився я в мальовничому селі Юрки Козельщинського району 19 серпня на Яблуневий спас. Мабуть це духовне і земне співпадання й наділило мене здатністю творити та дарувати радість. Професійної освіти художника в мене немає, але відчуття прекрасного дозволяє мені відтворити на полотнах той світ, що оточує, – так коротко та скромно про себе розповів кременчуцький митець Григорій Олешко, чия виставка переважно літніх пейзажів відкрилася у понеділок в міському краєзнавчому музеї.

На питання «Телеграфу» чому саме літо найчастіше зображено на його полотнах, пан Олешко відповів, що це найсприятливіша пора року і взимку «літні картини» мають зігрівати людей.

І дійсно, теплі жовті, зелені та рожеві барви на картинах «Соняшники», «Берези», «Хата», «Альтанка» та інших милують не тільки око, а, здається, зігрівають і душу.

– А як довго ви творите такі шедеври?

– Робота має надихати, тож все залежить від цього. Якщо є настрій, то картину пишу за кілька місяців, а буває творю рік.

– Як багато ви написали картин?

– Їх близько ста і всі вони зберігаються вдома. Деякі я вже подарував, бо їх ніде зберігати.

– А чому ви не продаєте їх? Не виставляєте, наприклад, на Інтернет-аукціони?

– Я вже думав про це, але якось ще руки не дійшли.

При цьому Григорій Олешко не назвав суму, за яку міг би продати одну зі своїх картин. Про природну скромність художника та його надзвичайну обдарованість на відкритті виставки говорили і його колеги. Зокрема, головний лікар санаторію «Славутич» пані Король зазначила, що полотна митця прикрасили кабінет психотерапії, фізкабінет лікувального закладу.

– Діти тепер заходять до цих кімнат і посміхаються. Їх зустрічають не голі стіни. А дивовижні роботи Григорія Васильовича, – каже лікар.

Багато добрих слів на адресу пана Олешка сказала і директор музею Алла Гайшинська. Вона розповіла, що вже із 15 років співпрацює з митцем. Виявилося, що він зробив для музею вітрини одного із залів, а ще відреставрував полотно.

– Колись одна художниця принесла до нас на виставку картину. Вона була дещо пошкоджена. Григорій Олешко її так відреставрував, що потім художниця ледь упізнала свою роботу і сказала, що картина стала ще кращою, – каже пані директорка і запрошує кременчужан відвідати виставку митця. Тож подивитися картини і прицінитися до них у міському краєзнавчому музеї можна щодня, крім середи та четверга з 9.00 до 17.00.

Фото: Дмитрий Бабец

«Альтанка». Рожеві відтінки весни завжди притягували автора.

Фото: Дмитрий Бабец

Картина «Соняшники» радує жовтими сонячними кольорами.



 
Автор: bulashev
Теги: виставка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх