Кременчуцькі козаки побували на двох середньовічних турнірах

5.08.2010, 21:46 Переглядів: 4 621
Лицарі – зі списами, козаки – з гарматами: кременчужани занурились у середньовічні турніри.

Кременчуцькі козаки відправились у середньовіччя – цього літа вони побували аж на двох турнірах, що проходили у Києві та в Судаку. У подорож вони прихопили і гармати. Адже з ними беруть участь в баталіях, що розгортаються на подібних заходах.

 – У Мамаєвій Слободі (Київ) ми побачили бої на конях. До України приїхали лицарі зі Швеції та Італії. Вони були у справжніх обладунках і змагались один із одним списами, намагаючись вибити супротивника з сідла, – розповідає кременчужанин Олексій, представник козацької організації «Нащадки Богдана Хмельницького». 

Він каже – попри все травмованих не було. Лицарі вивчають це мистецтво років сорок, тож мають достатньо досвіду, аби уникнути неприємностей на святі. До речі, лицарський вік також чималий – одному з іноземців незабаром виповниться 70 років, проте він добре виглядає та вправно володіє своєю зброєю. 

Як козаки фортецю брали

Судак – місто, куди з усієї країни влітку з’їжджаються шанувальники давнини, адже в ньому, в Генуезькій фортеці, проводяться середньовічні турніри. Кого тут тільки немає – і лицарі в справжнісіньких латах, і прекрасні принцеси, і козаки, і навіть відомий пірат Джек Горобець...

І звичайно ж, це видовище приваблює глядачів, які якраз відпочивають на морі. Цього разу їх розважали не лише боями на списах та мечах, але й великою битвою – фортецю брали штурмом.

– Ми там створювали масовку, – ділиться із нами пан Олексій. – У середині фортеці зроблена імпровізована стіна, яку ми «брали штурмом». Звичайно ж, ми йшли у бій із гарматами, з яких стріляли. А вів наше військо султан. Далі відбулися турніри на мечах, списах та сокирах, звісно ж, затуплених.Серед тих, хто одягнув лати, були маленький хлопчик і молода дівчина. Остання, до речі, не дивлячись на неймовірну спеку і на те, що обладунки важать майже 20 кілограмів, навіть перемагала у поєдинках!

– Люди, які цим займаються, захоплюються своєю справою. Вони, як правило, самостійно виготовляють свої обладунки по зображеннях. Мають усе справжнє: шолом, кольчугу, наколінники та налокотники. Коштує екіпіровка під дві тисячі доларів, – розповідає пан Олексій. Ніч кременчуцькі козаки провели в середині фортеці.

Там оселилися й інші учасники середньовічного шоу. Однак розкласти звичайний намет лицарям та їх дамам не дозволяли – він мав бути обов’язково стилізованим під ті часи. Козаки кажуть, що атмосфера їм сподобалась, люди знайомилися між собою, і, переважно, говорили про давнину.



 
Автор: yaremko
Теги: козаки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх