Чи святкують українці Миколая та хто вірить у Діда Мороза

19.12.2018, 14:32 Переглядів: 3 014

 

А ви яке свято любите найбільше?

З 16 по 25 листопада соціологічна група «Рейтинг» опитала 2000 українців старших 18 років, щоб дізнатися про звички та традиції зустрічання новорічних свят.


 


За результатами дослідження, майже 70% опитаних українців мають традицію дарувати подарунки на День Святого Миколая. Близько 30% – такої традиції не мають.


  

Найбільше прихильників традиції дарувати подарунки на День Святого Миколая на Заході (більше 80%). У Центрі і на Півдні таких дві третини опитаних, на Сході - половина. Більшою мірою підтримують дану традицію жителі сіл, молодь та більш забезпечені.


   

43% вказали, що вірять у Святого Миколая (проти 37% у 2016). Водночас половина заявили, що не вірять в нього. Найбільше вірять у Святого Миколая на Заході (63%), в інших регіонах таких трохи більше третини. Чим молодші та чим більш забезпечені респонденти, тим більше вони вірять в Святого Миколая. Цікаво, що більше половини опитаних віком від 30 до 50 років зазначили про свою віру у святого. Також більше їх серед жінок і мешканців сіл.


    

У свою чергу, в Діда Мороза вірять чверть опитаних українців, майже 70% – не вірять. У Діда Мороза більше вірять молодші й більш забезпечені українці.


 

Більше 40% відзначили як найулюбленіші новорічні свята Новий Рік та Різдво. Ще для 7% опитаних таким є День Святого Миколая, 3% – Старий Новий рік. Тільки 3% не подобається жодне з перерахованих свят. За період опитувань серед новорічних свят зменшилася кількість тих, хто любить Новий рік (з 49% у 2011 до 43%).


 

На Півдні, Сході та в Центрі більше люблять Новий рік, на Заході – навпаки найулюбленішим святом є Різдво. Більша прихильність до Нового року - серед чоловіків, мешканців міст, молодших та забезпеченіших опитаних. Відповідно Різдво більше люблять в селах, старші опитані й жінки.

Яке з цих новорічних свят ви любите найбільше?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх