«Приват» закріпився на «Укртатнафті»

2.07.2009, 09:31 Переглядів: 1 811

«Приват» закріпився на «Укртатнафті»Група Приват докупила на аукціоні 18,3% акцій «Укртатнафти» за 2,1 млрд грн..

«Приват» закріпився на «Укртатнафті»

Без шуму і пилу. За 10 хвилин аукціонна комісія продала акції НПЗ
Фото: Олег Булашев

27 червня у Кременчуці відбувся аукціон з продажу 18,3% акцій «Укртатнафти». Він був організований підприємством на виконання рішення Господарського суду Полтавської області, який зобов’язав компанію реалізувати цей пакет своїм акціонерам. ТОВ “Корсан”, афілійоване з “Приватом”, купило акції за 2,1 млрд грн при стартовій ціні в 1,5 млрд. Другий потенційний учасник - Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” - подала заявку, але не внесла заставу і, таким чином , не брала участі в аукціоні. Татарські акціонери навіть не заявили бажання брати участь у торгах.

Журналістів, які прибули для висвітлення заходу, провели в кабінет голови правління Павла Овчаренка, де до 10-00 вже зібралася аукціонна комісія. Самого голови правління в кабінеті не було, а ось до складу комісії входили його заступники та інші компетентні особи. У президії - начальник управління з корпоративних прав підприємства Ігор Лещенко. Він і проводив аукціон. З самого його початку Ігор Лещенко поінформував присутніх, що наприкінці травня Господарський суд Полтавської області виніс рішення, згідно з яким “Укртатнафта” зобов’язана реалізувати 18,296% акцій своїм акціонерам.

2 червня підприємство оголосило про проведення аукціону та направило всім акціонерам запрошення для участі. Брати участь в аукціоні висловили бажання лише акціонери ТОВ «Корсан» і Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”. Однак остання недооформила документи і не внесла заставу. До 26 червня НАКу було дозволено ще раз внести документи. Повторна заявка була оформлена, але заставу так і не внесли, пояснюючи це тривалістю процедури зміни фінплану НАК, який повинен переглянути Кабмін. У зв’язку з цим НАК не був учасником аукціону.

- Беручи до уваги, що метою аукціону є отримання максимального прибутку, і з огляду на те, що до участі в аукціоні допущена лише одна компанія, пропонується для отримання максимального зиску для компанії «Укртатнафта» збільшити стартову вартість лота з первинної 1,5 млрд грн до 2,1 млрд грн . Отже, оголошена ціна лота 2,1 млрд грн., - сказав Ігор Лещенко і оголосив старт продажу. У цю мить руку з табличкою № 1 підняв Геннадій Корбан.

- Я повідомляю, що цей пакет акцій «Укртатнафта» за 2,1 млрд грн проданий компанії «Корсан». Термін оформлення договору до 5 днів. Строк оплати до 10 днів з моменту укладення договору, - сказав Ігор Лещенко.

Увесь аукціон тривав не більше 15 хвилин. Після цього журналісти змогли поставити запитання як членам аукціонної комісії, так і Геннадію Корбану.

Останній на прес-конференції сказав, що компанії “Корсан” належало менше 2% акцій підприємства. Тепер «Корсан» став власником майже 20% акцій НПЗ. При цьому він висловив бажання купити ще акції у тих акціонерів, які готові їх продати.

- Ми готові купити акції у Татарстану, якщо вони від них відмовляться. Ми готові купити акції і в інших акціонерів. Але за умови: вся процедура має бути відкритою і публічною, і ціна повинна бути висока. Повертати свої вкладення ми можемо двома способами - через отримання дивідендів або через продаж пакета акцій. Планів щодо контрольного пакета акцій ми поки що не маємо, - заявив Геннадій Корбан.

Спірні акції 

18,296% акцій, які були реалізовані на аукціоні, раніше належали американській компанії SeaGroup International Inc. і швейцарській AmRuz Trading AG, але так і не були ними оплачені. З 2001 року розпочався процес відбору цих 18,3% у AmRuz Traiding і SeaGroup і повернення їх акціонерному товариству «Укртатнафта».

В кінці травня 2007 року фінансова компанія “Укрнафтогаз” (колишній реєстратор “Укртатнафти”) списала 18,3% акцій з рахунків “ІНГ Банку Україна” (номінальний утримувач акцій “Укртатнафти” в інтересах AmRuz Traiding і SeaGroup International) на рахунок “Нафтогазу” .

9 січня Господарський суд Дніпропетровської області зобов’язав “Інформсистему” списати спірні 18,3% акцій заводу з рахунку “Нафтогазу” на рахунок НПЗ.

А наприкінці травня Господарський суд Полтавської області виніс рішення, згідно з яким “Укртатнафта” зобов’язана реалізувати 18,296% акцій своїм акціонерам, що і сталося.

Проведення аукціону не призвело до суттєвого перерозподілу впливу на підприємство. Його найбільшими акціонерами, як і раніше, залишаються НАК “Нафтогаз України” - 43,05% акцій, Міністерство майна Татарстану - 28,78%.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2009/07/02/privat_8924.html -->
 
Автор: bulashev
Теги: Приват
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх