Закон про місцеві податки та збори: «свиня» дрібному бізнесу?

15.02.2007, 16:02 Переглядів: 2 753

Закон про місцеві податки та збори: «свиня» дрібному бізнесу?У листопаді минулого року народний обранець-регіонал пан Хомутиннік вніс на розгляд Верховної Ради проект нового Закону про місцеві податки та збори. Прихильники законопроекту вважають, що він допоможе суттєво підвищити надходження до місцевих бюджетів. Противники такої «законотворчості» стверджують, що вона ані дрібним підприємцям, ані споживачам нічого доброго не принесе..

Закон про місцеві податки та збори: «свиня» дрібному бізнесу?

Новий законопроект пропонує встановити десять місцевих податків і зборів: комунальний податок, податок за використання місцевої символіки, податок на спеціально відведені місця для ринку та податок на спеціально відведені місця для паркування транспортних засобів, податок на майно, рекламний збiр, туристичний збір, збори з торгової дiяльностi та сфери послуг і грального бізнесу, будівельний збір та збір із власників собак. Законотворці також планують підвищити ставки, за якими доведеться платити, якщо проект пройде.
Останнім фактом наразі найбільше переймаються дрібні підприємці, що мають місця на ринках. Занепокоєння виказує і міська влада. З одного боку, збільшення ставок має призвести до кращого наповнення міського бюджету. З іншого - за таких високих ставок може статися так, що бюджет буде просто нікому наповнювати.
Законотворці пропонують на заміну ринковому збору встановити податок на спеціально відведені місця. Платником податку виступатиме ринок, але весь головний біль дістанеться підприємцям. За кожне торгове місце пропонується встановити диференційовану ставку залежно від виду продукції та сфери діяльності торгівлі – оптова вона, роздрібна чи оптово-роздрібна. Запропонований розмір ставки складає від 0,3 до10 %, тільки тепер він буде нараховуватись не від мінімального неоподаткованого мініму, тобто від 17 гривень, а від мінімальної заробітної плати, тобто від 400 гривень. «Містове» на ринках розраховують, виходячи із кількості погонних метрів. Тож відповідно до нового законопроекту підприємцям, які, наприклад, займаються роздрібною торгівлею сільськогосподарською продукцією, доведеться щоденно сплачувати 1,05 грн. податку за погонний метр, а тим, хто здійснює торгівлю транспортними засобами, – 35  грн.
Законотворці пропонують ринкам сплачувати податок до бюджету авансом. І нікого не хвилюватиме, чи будуть торгові місця працювати, чи ні. Щоправда, законопроект передбачає повернення коштів, але для того, щоб їх отримати, доведеться довго доводити, що місця з тієї чи іншої причини заповнені не були.
Така політика у сфері ринків, на думку начальника управління розвитку підприємництва, торгівлі та побутового захисту населення Людмили Жорняк, неминуче приведе до стихійної торгівлі на вулицях – хто ж піде на ринки, якщо містове там буде утридороги. А ті, хто таки наважаться вийти на ринки, «відіграються» на покупцях, піднявши ціни на товар.
Законопроект Верховна Рада розглядатиме 15 лютого. Якщо народні обранці його ухвалять, він набуде чинності уже у 2008 році.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2007/02/15/4710.html -->
 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх