Логісти, психологи і „технарі”, на вас чекають роботодавці

10.03.2006, 10:03 Переглядів: 2 295

Рано чи пізно з проблемою, яку професію обрати стикаються всі. І підштовхує до цього не лише вступ до вузу. Можливо, хтось хоче отримати другу вищу освіту, змінити місце роботи, шукає нові можливості кар’єрного росту. Ринок праці диктує свої умови, і цього не можна не враховувати.

Сучасні кадри повинні постійно розвиватися
Надія Блінова, декан факультету перепідготовки кадрів та підвищення кваліфікації Кременчуцького інституту Дніпропетровського університету економіки та права, за напрямком своєї діяльності постійно стикається з людьми, які вирішили змінити професію. Більше того, на цьому факультеті відслідковують працевлаштування своїх студентів, що дає можливість чітко окреслити сучасні тенденції щодо попиту роботодавців на спеціалістів тієї чи іншої професії.
– Чи звертаються до вашого вузу підприємства міста з проханням підготувати для себе спеціалістів певного профілю?
– На мою думку, це один із напрямків роботи майбутнього. Раніше ми тісно співпрацювали у цьому плані з міським центром зайнятості і з центрами регіону. Через призупинення фінансування наша співпраця закінчилася, але я вважаю, що треба шукати інші шляхи. Це дуже перспективно – готувати саме таких спеціалістів, які потрібні тому чи іншому підприємству. Тобто, працювати під замовлення роботодавця, тримати з ним зв’язок, а з іншого боку, готувати тих спеціалістів, яких на сьогодні потребує ринок праці. У нас уже є позитивний досвід співпраці такого плану з колісним заводом. Вони зверталися до нас з метою підвищення кваліфікації своїх керівників щодо психології ділових стосунків.
– На яких спеціалістів спостерігається зниження попиту?
– Ринок праці нашого міста перенасичений, зокрема, екологами – міські підприємства не потребують такої кількості спеціалістів цього профілю. Також, як не дивно, важко знайти роботу тим, хто опанував будівельні спеціальності. Ті випускники вузів, що закінчили факультети машинобудування, теж наразі „поза бортом”.
– А як щодо економістів та юристів – чи не перевищує пропозиція попит?
– Навпаки, економісти скрізь потрібні. А юристи взагалі потрібні будь-де. І, на мою думку, так буде продовжуватися і надалі. Головне – це кваліфікація спеціаліста.
– Чому сьогодні люди намагаються отримати другу вищу освіту? Невже однієї недостатньо?
– Я можу говорити лише про своїх випускників. Друга освіта на сьогодні – це не розкіш, а необхідність. Щоб мати пристойну роботу і бути матеріально забезпеченим, людина повинна постійно підвищувати свій освітній рівень. Люди обирають другу освіту, коли докорінно змінюють сферу своєї діяльності і їм необхідні фундаментальні знання у новій області. Або вони бажають  розширити спектр своїх знань для того, щоб отримати додаткові знання як додаток до своєї першої спеціальності. Сучасні кадри мають постійно розвиватися – це запорука успіху.
– Які професії є найперспективнішими на сьогодні?
– Головне, що я можу порадити молоді, яка тільки обирає майбутню професію, це вчасно і правильно зорієнтуватися. У найближчому майбутньому на ринку праці матимуть попит спеціалісти з економічної кібернетки, програмісти, психологи, маркетологи -  особливо логісти, а також спеціалісти з IT-технологій. За ними XXI сторіччя. Але люди поки що не поспішають отримувати такі професії. І я вважаю,  що це від нерозуміння. Найближчими роками ми також спостерігатимемо стійкий попит на менеджерів – керівники потрібні скрізь. З огляду на розбудову вітчизняної банківської системи попитом ще довгий час користуватимуться  спеціалісти з банківської справи, а також, на мою особисту думку, - бухгалтери.
– Наскільки досвід роботи має значення при працевлаштуванні?
– На сьогодні кожен роботодавець хоче брати на роботу спеціалістів з досвідом. А де ж взяти досвіду людині, яка щойно закінчила вищий навчальний заклад? Я вважаю, що це не правильно. Кожне підприємство має думати про своє майбутнє, а в молодих працівників надзвичайні перспективи для навчання і росту. Як не дивно, людей, яким за 40, теж не дуже охоче приймають на роботу. Тому, для того, щоб утриматися на робочому місці, їм, як нікому, необхідно підвищувати власну кваліфікацію, освоювати нові галузі знань, розвиватися. Місто у нас хороше, підприємств багато – вчитися обов’язково потрібно.

Спеціаліст має бути кваліфікованим
До кадрових агенцій міста звертаються як роботодавці у пошуках спеціалістів, так і люди, що бажають працевлаштуватися. Щоб окреслити коло проблем, з якими стикаються і ті, і інші, „ТелеграфЪ” звернувся до директора кадрової агенції „Пошук” Сергія Качковського.
– Яких спеціалістів на даному етапі не вистачає на ринку праці?
– На сьогоднішній день складно знайти фармацевтів, інженерів-технологів харчової промисловості, бухгалтера-аудитора торгового профілю, землеупорядників і спеціалістів по кадастру. Перспективною є спеціальність психолога, у тому числі для роботи менеджером у торгівлі і інших сферах діяльності, де передбачається робота з людьми, яких треба переконувати будь в чому. Також потрібні спеціалісти усіх будівельних і робітничих професій.  Єдине зауваження – вони мають бути кваліфікованими.
– Чому молодь стикається з проблемами при працевлаштуванні?
– Не остання причина, через яку виникають проблеми – це низька якість підготовки молодих спеціалістів як у вузах, так і в середніх спеціальних навчальних закладах. За відносно високими розрядами приховується низька кваліфікація. Основні причини такого явища – це як недостатність практичних занять, так і безвідповідальне ставлення тих, хто навчається до освіти. Як би там не було, факт залишається фактом – роботодавець не бажає починати навчання кадрів з нуля.
– Як розвиватиметься ситуація на ринку праці в майбутньому?
– Недостатня кваліфікація – це проблема не тільки безробітних, а й роботодавців. Можна з упевненістю сказати, що надалі ситуація тільки загостриться.

Головне не досвід, а ефективність
Приходячи на співбесіду з метою працевлаштуватися, не дивуйтеся, якщо вам запропонують пройти тестування у психолога. Такий метод практикують не на всіх підприємствах міста, але, наприклад, на вагонобудівному заводі воно є обов’язковим для всіх нових співробітників. У тонкощах системи нам допоміг розібратися психолог заводу Федір Піддубний.
– У чому полягає суть тестування?
– Воно включає в себе оцінку як інтелектуальних здібностей, так і індивідуальних особливостей людини. Наприклад, якісь певні якості – можуть бути плюсом для тих, хто претендує на посаду керівника, і мінусом, скажімо, для конструктора. Ця система також спрощує прийом на роботу молодих спеціалістів. Зазвичай, коли вони приходять влаштовуватись на роботу, то самі не знають своїх особливостей. А система дозволяє їх виявити. На основі отриманих результатів комп’ютер сам рекомендує посаду, на яку слід взяти цю людину. Можна навіть робити певні прогнози – наскільки людина „впишеться” в ту чи іншу посаду.
– А як щодо досвіду – чи  має він значення?
– Щоб спеціаліста взяли на роботу, він має бути ефективним. А ефективність не завжди визначається досвідом. Людина може мати просто величезний досвід, але бути, як то кажуть, ні рибою, ні м’ясом. Ефективний спеціаліст – це людина гармонійна, впевнена у собі, здатна розвиватися. Така людина повинна мати сильну мотивацію до роботи.
– Ефективні кадри зараз дефіцит?
– Так, безумовно. Роботодавці зараз замінюють ефективність кількістю. Щоб було зрозуміло, наведу приклад – продавці. Їх приймають на роботу не за рахунок ефективності. Просто продавці змінюються, як на потоці – взяв, звільнив, на його місце вже претендує наступний.
Взагалі ж, за моїми спостереженнями, на даному етапі у вузах добре готують менеджерів, чого не скажеш про „технарів” чи тих же психологів. Якість освіти занизька. І що б там не казали, диплом має значення. З „корочкою” столичного або харківського чи дніпропетровського вузу більше шансів влаштуватися на роботу. Але, знову ж таки, безперспективного спеціаліста не візьмуть на роботу навіть зі столичним дипломом.
– Чи всі підприємства міста приймають нових співробітників через таке тестування?
– На нашому заводі – це закон. А взагалі, для нашого міста це екзотика. На деяких підприємствах цю систему тільки починають використовувати.
– Чи є у системи тестування перспективи?
– Вони є, але широкого розповсюдження ця система набуде тоді, коли ринок праці стане більш стабільним, і коли люди почнуть розуміти, що запорука успіху – це ефективна команда. На сьогодні більшість роботодавців продовжують робити бізнес по-старому. Все залежатиме від культури керівника За психологією – майбутнє, але до нього ми ще не скоро доростемо.

Поради фахівця
Для тих, у кого є певні труднощі з працевлаштуванням, Сергій Качковський дає наступні рекомендації:
• Шукайте роботу активно, тобто використовуйте всі можливі засоби – станьте на облік у центрі зайнятості, скористайтеся послугами кадрових агенцій, опрацьовуйте відповідні рубрики періодичних видань, шукайте через знайомих. Ті, хто претендує на керівні чи інженерні посади, можуть розіслати своє грамотно складене резюме по підприємствах з профілем, який їх цікавить.
• Усіма доступними засобами підвищуйте свою кваліфікацію.
• Реально оцінюйте свої цілі та запити.
• Збираючись на співбесіду, приведіть у порядок свій зовнішній вигляд, зачіску, особливу увагу приділіть зубній щітці. Будьте пунктуальними.Тим, хто палить, рекомендую утриматися від сигарет хвилин за 15-20 до співбесіди. Під час співбесіди не дозволяйте собі фамільярностей, не жуйте гумку. Проявляйте увагу до співрозмовника, але не замикайтеся. Намагайтеся коротко розповісти про все, що вмієте робити.
• Не опускайте руки, якщо ви отримали відмову, а продовжуйте активний пошук. Якщо пошук затягується, то можна знайти тимчасову роботу з гіршими умовами і паралельно продовжувати пошук бажаного місця. Чим довша перерва, тим складніше знайти бажану роботу.

 



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2006/03/10/2326.html -->
 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх