Гетто у центрі міста: мешканці ветхого житла домагаються людських умов існування

2.03.2012, 15:30 Переглядів: 3 604


У центрі міста, поміж двох шикарних супермаркетів, розташувалися два будинки з вигрібними туалетами

Гетто  у центрі міста: мешканці ветхого житла домагаються людських умов існування
У центрі міста, поміж двох шикарних супермаркетів, розташувалися два будинки з вигрібними туалетами. Усього в місті 40 ветхих споруд, непридатних для житла. Мешканцям справно нараховують квартплату, але жити вони змушені у свинячих умовах.

Гетто в центре Кременчуга (ВИДЕО)

 

Гетто  у центрі міста: мешканці ветхого житла домагаються людських умов існування
Будинок на вулиці Воровського, 23


Кременчук - місто контрастів. Оточений з  двох боків супермаркетами «Білла» і «АТБ»,  на вулиці Воровського, 23/2 стоїть двоповерхова завалюха барачного типу. Це найстаріший із ветхих будинків у Кременчуці, збудований ще у 1884 році. А в 1993 році виконком визнав його непридатним для житла і ремонт - недоцільним.


Валентина та Віктор Розгуляєви - старожили цього будинку: вони мешкають тут 40 років, виростили двох дітей, зараз мають онуків. 27 років сім'я перебуває на квартирній черзі. Останнім часом  живуть серед борошна, цукру та вермішелі, бо сусіди перетворили свої кімнати на склади: здають їх в оренду підприємливим оптовикам з центрального ринку. Таке середовище - рай для пацюків та мишей. А з вікон видно лише взуття перехожих: кажучи по-науковому, підлога першого поверху знаходиться на півметра нижче нульової відмітки - тобто будинок загруз у землі.


Та головна проблема мешканців - повна антисанітарія у дворі, де їм доводиться існувати (повноцінним життям це не назвеш). Житло «без зручностей». На першому поверсі жильцям заборонили користуватися газом - аби чого не вийшло, бо будинок аварійний. Убога вбиральня з відірваними дверима - на вулиці. З неї тече руда «річечка».


Поряд - смітник. Контейнеру у дворі немає, і мешканці змушені кидати непотріб прямо під старий цегляний паркан.


– Всі нечистоти стікають у двір. Туалет не прибирається, хоча кошти ми сплачуємо. Контейнерів для сміття немає, зливної ями - теж. Один час ми не платили за послуги. За що ж платити, як навіть сміття не вивозиться? Потім почали вивозити - ми стали платити. Хіба можна жити в таких умовах? До сусідки приїхала гостя з Москви і питає: «Бабусю, а куди в туалет ходити?». А вона їй: «У відро»… І це в той час, коли космічні кораблі бороздять простори Всесвіту, - намагається жартувати Віктор Розгуляєв.


Хоча, судячи з відписок, які отримують мешканці у відповідь на свої звернення, їм не до жартів. Ось яку відповідь їм надіслали управляюча компанія

«Житлорембудсервіс» з приводу туалету:


«Під час проведення огляду встановлено, що проведення робіт по розмиванню та відкачуванню нечистот з зовнішнього туалету біля житлового будинку №23/2 по вулиці Воровського, які були здійснені в червні місяці 2011 року, не дають бажаного результату. Оскільки дана конструкція вичерпала свій ефективний термін експлуатації та потребує капітального ремонту».


Валентина Розгуляєва підкреслює: скільки не зверталася до міської влади, на їхні скарги не зважають – відповідають, що немає сенсу робити ремонт, бо будинок вже давно непридатний для житла.


У 2003 році сім'я отримала відповідь з міськвиконкому, що відселити всіх мешканців цього ветхого будинку (на той час тут було прописано 36 осіб) планують у 2004 році. Але, як кажуть, не так робиться, як мовиться.


Коли почали будувати «Біллу», мешканці сподівалися: нарешті їм дадуть житло!


– Глухов казав мені, що на цьому місці збудують 14-поверхівку, а нас розселять, - згадує свою розмову з екс-мером міста Валентина Розгуляєва. - Звели «Біллу» - і нічого. Потім нам казали: «АТБ» збудують, і вас розселять. Збудували, поставили огорожу та ще й завалили стару цеглу на нашу територію – і все!


У цьому ж дворі ще одна розвалюха за адресою вулиця К. Маркса, 4. Смердючий туалет тут спільний на два будинки. Світлана Ніколаєва живе в таких умовах 30 років. Виростила доньку. Тетяна Іщенко зараз ростить в антисанітарному будинку 2-річну дитину. Жінки скаржаться, що нікого не можуть запросити в гості - соромно!


– Читали у газетах, що нині проводиться конкурс на кращий двір: дають гроші на благоустрій. Виходить, гроші є! А чому ж нам не виділять хоча б на туалет?! Я звертався до мера Бабаєва, писав і про туалет, і про квартирні умови, і про склади. Але у виконкомі закривають на це очі. Хоча стаття 6 Житлового кодексу передбачає, що у житлових будинках забороняється розміщувати виробничі приміщення. Допоможіть, будь ласка! - звертається до міської влади через газету Віктор Розгуляєв від імені мешканців свого  та сусіднього будинків.


У 2007 році «ТелеграфЪ» писав про те, що міськвиконком дав дозвіл ТОВ «Альгор» відселити мешканців будинків по вулицях Воровського 23/2 та К. Маркса, 4 за їх згодою - за кошти підприємства (замість ветхого житла планували новобудову). Останнє, що пам'ятають жильці двох будинків: тоді приходили якісь люди, брали ґрунт на аналіз. Нібито дійсно хотіли щось будувати замість їхніх розвалюх. Але так усе й «заглохло».

 

Гетто  у центрі міста: мешканці ветхого житла домагаються людських умов існування
Мешканці не мають навіть баків для сміття: змушені викидати відходи прямо під стіну. В УЖКГ ми з'ясували, що керівнику КАТП-1628 влада надавала доручення встановити баки, але цього не зробили і досі

 

Гетто  у центрі міста: мешканці ветхого житла домагаються людських умов існування
А це кошмар існування - місцевий туалет, за очищення якого люди ще й сплачують кошти. Мешканці хочуть, аби його побачив мер Олег Бабаєв, який так опікується чистотою. Нагадаємо, ремонт вбиралень у мерії коштував півмільйона гривень. То чому б і людям не створити гідні умови: наприклад, поставити біотуалет?

 

Якою буде доля ветхих будинків? 

 

Усього у Кременчуці 40 будинків, які визнані ветхими - тобто непридатними для житла. На відселення кошти у міському бюджеті не передбачені - як і в минулі роки.


30 березня 2010 року сесія міської ради ухвалила рішення про порядок відселення з ветхих будинків комунальної форми власності. Згідно з цим документом, інвестори (юридичні та фізичні особи) можуть брати участь у конкурсах на право відселити мешканців із ветхого житла. Тобто людям підбирають більш пристойне помешкання і отримують право будувати нову споруду (будинок чи офісний об'єкт) на місці завалюх. На процедуру відселення відводиться два роки.


У грудні 2010 року виконком затвердив черговість відселення із ветхих будинків, в залежності від ступеня їх зношеності. Проте Оксана Кийло зауважує: ця черговість є суто умовною. Оскільки в бюджеті коштів на відселення катма, доводиться розраховувати лише на інвесторів. А їх цікавить не ступінь зношеності житла, а інвестиційна привабливість земельних ділянок. Тому конкурс УЖКГ призначає тоді, коли на горизонті з'являється потенційний інвестор.


У 2011 році був проведений інвестиційний конкурс на право відселення з будинку на вулиці Красіна, 35. На даний час готується конкурс на право відселення із будинку на вулиці Карла Маркса, 15/29. До інших міських завалюх, більшість з яких знаходиться у центрі міста, інвестори ще не дійшли. Без них шанси на житло у людей примарні. Герої нашої публікації, Розгуляєви, 183-ті на загальній черзі, повідомили у квартирному управлінні. Житло ж у Кременчуці не будується. То чому ж, зважаючи на це, у бюджеті не передбачають кошти хоча б на ремонти ветхого житла? Чи міська влада чекає, що воно поховає під уламками мешканців?

 

Черговість відселення будинків:
1. вул. Шевченка, 31
2. вул. Красіна, 35
3. вул. Гоголя, 4/8
4. пров. Тополевий,10
5. вул. К. Маркса, 5
6. вул.   К.Маркса, 4
7. пров.  Новохатського, 37
8. пров.  Новохатського, 1
9. вул. Виноградна,1
10. вул. Автозаводська,19
11. вул. Воровського, 23/2
12. вул. К. Маркса, 15/29а
13. вул. Чкалова, 184
14. вул. К. Маркса, 15/29б
15. вул. Виноградна, 2

 

ПОВНИЙ СПИСОК КАЧАЙ ТУТ vse-vethie.doc [13 Kb] (cкачиваний: 46)

 

Фото:Эдуард Аверьянов

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх