Директор 5-ї гімназії подала судовий позов проти журналістки газети «Програма Плюс»

17.02.2012, 15:29 Переглядів: 6 481

Вчителі, ризикуючи власним становищем, прийшли свідчити до суду

Директор 5-ї гімназії подала судовий позов проти журналістки газети «Програма Плюс»

 

Пані Бобер – директор кременчуцької гімназії №5, член партії «Батьківщина», депутат Кременчуцької міської ради, член депутатської комісії з питань бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку – звернулася до суду з позовом про захист честі, гідності, ділової репутації та про спростування недостовірної інформації. Вона вимагає спростувати відомості, які містяться у статті «Гімназія №5. Для обраних чи для всіх? «Відстрілювати буду по одному класних керівників» («Програма Плюс», 28 жовтня 2011р.). Справа розглядається в Автозаводському районному суді. Минулого тижня відбулось перше судове засідання. У якості свідків у ньому брали участь вчителі 5-ї гімназії.


Публікація, відомості з якої директор гімназії вимагає спростувати як недостовірні, розповідає про ситуацію, що склалася у навчальному закладі. Автор друкованого матеріалу стверджує, що він побудований на скарзі батьків учнів гімназії та шкільних викладачів. Батьки кількох учнів поскаржились, що директор гімназії змушує купувати дорогу і незручну шкільну форму. А до тих, хто відмовляється купувати форму, ставиться зверхньо. Крім того, батьки скаржились, що директор поділяє учнів на тих, кому все дозволено, і тих, кому радять пошукати простішу школу – не таку елітну, як гімназія.
Скарги ж вчителів, які звернулися до газети, стосувалися авторитарних, на їхню думку, методів керівництва директора 5-ї гімназії. Крім того, стаття, яка стала предметом позову, містила коментар самої пані Бобер – вона спростовувала будь-яку упередженість та авторитарність зі свого боку, та наполягала, що учні гімназії № 5 попри все зобов’язані носити форму.


Наразі директор гімназії вимагає спростування у судовому порядку значної кількості надрукованої в газеті інформації. Серед фраз, які мають бути спростовані, і така: «Ілона Бобер має неабияку підтримку з боку мера Олега Бабаєва, якого вона підтримувала під час виборів. Тож протекція мера забезпечує директору гімназії своєрідний імунітет». Ми як прочитали вимогу про спростування, так прямо засмутилися – які все-таки непередбачувані ці жінки-директори, і хто їх тільки зрозуміє? Навіщо ж так нечемно відхрещуватись від мера та його підтримки? Наш мер – такий солідний мужчина, так полюбляє порядок і передвиборчі суботники, і так багато справді корисного зробив для 5-ї гімназії, де вчиться його молодша дочка. І оце така директорська подяка? Ех, жінки-жінки.


Чому прийшли вчителі?


Відповідач у справі – журналістка «Програми Плюс» Юлія Билина – викликала до суду свідків – вчителів гімназії №5. Перед початком судового засідання були великі сумніви, що вони прийдуть. Все-таки шкільні вчителі – середовище досить консервативне, тут існує чітка посадова ієрархія. І свідчити не на користь власного директора не заведено – надто це ризиковано. Між тим, двоє вчителів 5-ї гімназії таки прибули до суду.
Вчитель з більш ніж 10-річним стажем розповіла, як посеред уроку в 11-му класі зайшла директор гімназії, підняла учнів, потім дозволила сісти тим, хто був у шкільній формі. А хлопцям, що стояли у светрах, сказала: «Ви одягнуті, як бомжі, не для нашої гімназії. Якщо не буде форми, передайте батькам, що в місті є ще 30 шкіл». Також вчителька розповіла про випадок, коли адміністрація гімназії дала їй лише 4 години навантаження на тиждень (вчительська ставка – 18 годин на тиждень). Та після того, як вона звернулася до начальника міського управління освіти, ситуацію привели у відповідність із законом – дали 9 навчальних годин на тиждень (це півставки).


Наступний свідок розповів, як намагався, коли був класним керівником, захистити учнів від свавілля хлопців-шкільних «мажорів», – і не зміг це зробити. Зате втратив класне керівництво, а директор гімназії висловила сумніви з приводу того, чи має він (вчитель) сертифікат із ПНД (психо-неврологічного диспансеру) про психічну адекватність. На думку свідка, він втратив класне керівництво саме через своє небажання ділити дітей на «блатних» і звичайних.
Це був дуже спокійний, виважений свідок – не з тих, хто відверто наривається на проблеми. Тому «ТелеграфЪ» запитав, що змусило вчителя погодитися дати свідчення в суді і розкрити своє ім’я? Той відповів: «Може, я ще недосвідчений, тому мені хотілося захистити свою честь та гідність».
За попередньою інформацією, наступне судове засідання відбудеться 22 лютого.

 

Директор 5-ї гімназії подала судовий позов проти журналістки газети «Програма Плюс»

 

Це – штатна спідниця учениці 5-ї гімназії. Шкільна форма складається зі спідниці, штанів та піджака. Спідницю подарувала «Телеграфу» мама випускниці 5-ї гімназії. Жінка теж свідчила у суді. Вона багато років була членом класного батьківського комітету. Найбільше мама обурювалась двома речами – тим, як зверхньо з нею розмовляла директор гімназії, і тим, яка тонесенька шкільна спідничка та як холодно дитині було у цій спідниці взимку

 

Фото: Эдуард Аверьянов

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх