Всенародна самооборона: Особливості використання особистої зброї

2.03.2008, 12:23 Переглядів: 8 094
«ТелеграфЪ» дізнавався, яким чином простим кременчужанам можна законно «запастися» зброєю для самооборони: якою саме, у яких випадках її краще НЕ використовувати та яка відповідальність чекатиме на людину у разі перевищення меж необхідної оборони….
Мисливські дробовики. Для купівлі гладкоствольної зброї (дробовиків) не потрібно бути мисливцем. Отримав дозвіл (якщо вже є 21 рік) – і можеш користуватися: або для тренувань, або для захисту своєї оселі.

Українська держава визнає за своїми громадянами право на захист, проте досі не може визначитися, чи дозволяти людям користуватися для цього вогнепальною зброєю. Статистика країн із «озброєними громадянами» свідчить, що кількість правопорушень зменшується, але ці аргументи ніяк не впливають на наших законотворців. Українці, аби захистити себе, можуть користуватися газовими «пшикалками», холостими «бабахалками», пневматичними «іграшками» та розрядженими і захованими у
сейфи мисливськими дробовиками. Пістолети ж із гумовими кулями, що найефективніше підходять для оборони, дозволяють мати державним службовцям, правоохоронцям, охоронцям громадського порядку, але не простим смертним...

Із вулиці - до зброярні…

Щодня у Кременчуці грабують людей, щотижня до лікарень потрапляють ті, кому не пощастило: зустріли «недоброго малознайомого» або просто хуліганів, що вештаються вулицями у пошуках пригод. Якщо халепа спіткає фізично здорового чоловіка – він ще зможе за себе постояти. Але злочинці зазвичай обирають беззахисних: підлітків, молодих жінок, людей у віці. Яким чином їм захищати себе та
своє майно? Звісно, можна чимдуж волати про допомогу, але ефективніше було б застосувати зброю…
Нашим консультантом при огляді дозволеного законодавством арсеналу виступив продавець магазину «Шериф» Володимир.

зброя, на яку потрібен дозвіл

Газовий пістолет „Шмайсер” (1300-1500 грн). При пострілі його ефективність не більша, ніж у газового балончика.

Газові пістолети

Цивільне населення за дозволом може придбати лише газову зброю. Це, зазвичай, пістолети й револьвери калібром 8 та 9 мм. Призначення та дія. У боєприпасі міститься газ у вигляді порошку. Дія – точнісінько, як і у газового балончика. Система - така ж, як і у бойової зброї, тільки вилітає не куля, а газовий струмінь – приблизно на два метри. Є недоліки при використанні: таким пістолетом бажано не стріляти проти вітру або в закритих приміщеннях, бо газ може подіяти і проти самого стрільця.
Дозволені (за дозволом міліції) газові пістолети у продаж з 18-ти років. Зараз ця зброя великим попитом не користується - люди частіше беруть газові балончики.

Модифікацій пістолетів для стрільби гумовими кулями багато, але всі вони або українського виробництва, або перероблені з бойових моделей СРСР – пістолета Макарова чи нагана. Найбільш цікаві моделі – Форт-12, Форт-17 (полегшений варіант – деякі частини з пластмаси).

Зброя для «обраних», або спецзасіб для стрільби гумовими кулями

Зараз таку зброю часто купують працівники правоохоронних органів та представники козацтва -  громадських формуваннь з охорони порядку.

Призначення та дія. Ефективність цієї зброї значно вища, якщо застосовувати її на відстані до 6 – 7 метрів. «Гуму» вже, дійсно, можна використовувати як засіб для самооборони. Нападнику дістаються легкі або доволі сильні гематоми – войовничий запал швидко зникає.

зброя, на яку не потрібен дозвіл

Газові балони «Терен» та «Шанс» розпилюють газ – його їдка складова вивільнюється і діє на слизові оболонки очей та дихальні шляхи.

«Пневматика»

Без дозволу правоохоронних органів кременчужани можуть купити пневматичну зброю калібру 4,5, або зі швидкістю кулі до 100 м/сек. - це пневматичні гвинтівки та пневматичні газобалонні пістолети. Носієм енергії снаряда є газовий балончик, в якому під тиском 70 атмосфер знаходиться вуглекислота. Вона і є двигуном кульки або пульки, що вилітає з пістолета.
Дозволена ця зброя у вільний продаж з 18 років. Відкрите носіння (не в кобурі) та застосування у межах міста заборонено. А ось тренуватися вдома, за містом, на природі – будь ласка. Носити «пневматик» можна при наявності документів про купівлю у магазині – щоб було видно, що зброя не крадена.

Бойовий наган 40-х років випуску в руках наших умільців перетворився на чудову іграшку, яка може когось налякати. За раритетність ціна зростає. Турецькі чи італійські «бабахалки» коштують дешевше, а деякі можуть навіть «шуміти» чергами, як справжні автомати.

 

Сигнальні пістолети

Зараз з’явилися копії бойових пістолетів з обоймами, що, як годиться, споряджаються холостими патронами 9 або 8 мм.
Призначення та дія. Має суто шумовий ефект. Постріл за гучністю - як із бойової зброї, але куля з дула не вилітає. Наприклад, хтось лізе у сарай – можна вийти, постріляти. Дивишся – когось і налякав…
Дозволені ці пістолети у вільний продаж із 18 років.

Закон суворий

Старший помічник прокурора міста Кременчука Роман ЯРОМЕНОК:
– Кожен має право на оборону, але у людини мають бути реальні підстави для застосування зброї – на особу повинне здійснюватися посягання. У будь-якому разі, заподіяна нападникові шкода має відповідати обставинам захисту. Тобто, якщо людина бачить із вікна, що хтось лізе в його автомобіль, то стріляти з дробовика по злодію на ураження буде неправильно. Також не варто стріляти в обличчя із пневматичної зброї або гумовими кулями.

Якщо перевищити межі оборони…

Якщо громадянин, захищаючись, заподіяв тілесні ушкодження або вбив нападника, перевищивши при цьому межі необхідної оборони, він нестиме кримінальну відповідальність. Але при обороні вона буде значно м’якшою, ніж при нападі. Умисне вбивство загрожує виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк до двох років (стаття 118 ККУ). За заподіяння тяжких тілесних ушкоджень передбачаються виправні роботи на строк до двох років, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі до двох років (стаття 124 ККУ) .

Буква закону

Згідно із статтею 36 кримінального Кодексу України (ККУ) необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту прав та інтересів особи, яка захищається від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння шкоди тому, хто посягає. Ця шкода має бути необхідною і достатньою для негайного відвернення чи припинення посягання, звичайно ж, якщо при цьому не було перевищення меж необхідної оборони.

Довідка 'Ъ'

Старший інспектор дозвільної системи Автозаводського райвідділу міліції Ігор КАРПЕНКО:
Для отримання дозволу на зброю необхідно зібрати такі документи:
• Письмове клопотання щодо видачі дозволу на зброю на ім‘я начальника райвідділу міліції;
• заповнену картку-заяву;
• медичну довідку форми 127/о (30 – 50 грн);
• копію договору страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі, чи її майну (51 грн);
• довідку про відсутність судимості (55 грн);
• довідку про проходження вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування (118 грн за навчання володіння мисливською зброєю, 75 – газовою);
• три фотокартки розміром 3 х 4;
• квитанцію про сплату коштів за послуги дозвільної системи (20грн 40 коп. та 40грн 20 коп.).
Усього оформлення газової зброї обійдеться приблизно у 300 грн, а мисливської – у 350 грн. Раз на три роки зброю належить перереєстровувати.



 
Автор: konstantinov
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх