Заморозки – в квітні, сніг – у жовтні

28.01.2010, 22:36 Переглядів: 5 476
Примхлива погода 2010 року – за прогнозами народного синоптика з Волині Володимира Лиса.
Фото: Дмитрий Бабец

2010 рік – рік Тигра, що цьогоріч настане аж 14 лютого о 4.50 за київським часом, буде дарувати вельми контрастну погоду. За прогнозами народного синоптика Володимира Лиса, сувора зима закінчиться наприкінці лютого, хоча потім ще слід чекати заморозків. Улітку спекотні дні будуть змінюватися зливами. Народний синоптик каже, що саме дощі будуть супроводжувати курортний сезон. Осінь прийде стрімко, ближче до другої декади вересня. Перший сніг слід чекати  у жовтні. Справжня зима настане в грудні.

На дворі вже кінець січня. Як обіцяють синоптики гідрометеоцентру, мороз протримається до 29 числа, а далі почнеться невеличке потепління. Керівник гідрометеоцентру Микола Кульбіда каже, що наприкінці січня вдень нам слід чекати від 0 до +5 градусів, тоді як вночі будуть господарювати морози.

– Наступну хвилю похолодання очікуємо з 4 лютого, – каже Микола Кульбіда.

Сайт gismeteo.ua прогнозує в Кременчуці на 29 січня від -2 до - 6 градусів морозу вночі та +1 удень. Однак далі нічна температура має впасти до -6 -12 градусів, а денна до 3 – 5 градусів нижче нуля.

Так чи інакше, прогнозувати погоду справа невдячна. Щоправда в Україні є синоптик, чиї прогнози найбільш реальні і справджуються. Це  Володимир Лис. Днями він оприлюднив свій прогноз на 2010 рік і «ТелеграфЪ» знайомить із ним своїх читачів.

Лютий
Початок останнього зимового місяця має бути морозним. І так повинно тривати майже до кінця першої лютневої декади. Ця холодна погода завершиться мокрим снігом і дощем приблизно 8 – 10 лютого. Далі поступово теплішатиме з апогеєм у середині місяця. На початку двадцятих чисел потепління припиниться, а ось в останні дні лютого зима знову, втретє чи вчетверте, повернеться.

Фото: Дмитрий Бабец

Березень
Початок календарної весни видасться засніженим, швидше зимовим, ніж весняним. Нагадають про себе заметілі, які з перервами турбуватимуть майже всю першу десятиденку. Після 8 Березня почне пригрівати сонце, і перше весняне тепло очікується в середині місяця. Його змінять дощі, сльота і, швидше за все, ще одна порція снігу після 22 числа. А потім настане короткочасне потепління.

Квітень
На початку місяця після невеликого похолодання – Пасха (нинішнього року прийде надзвичайно рано – 4 квітня) подарує нам теплі, справді весняні дні. Можливо, вони захоплять і наступний, поминальний тиждень, але, швидше за все, десь саме цього дня погода почне псуватися. Середина місяця – дощова (де-не-де і засніжити може), а потім на тиждень (орієнтовно 18 – 25) – випогодиться. Кінець місяця буде холодним, можливо, навіть з приморозками, особливо в нічні години.

Травень
Після цих холодних днів на початку травня має потеплішати. Тож теплою буде перша п’ятиденка, можливо, аж до 9 Травня. Але саме на День Перемоги (можливо, наступного дня) обіцяє пройти дощ. Середина травня – також із періодичними дощами, похолоданням. Майже вся третя декада буде теплою.

Фото: Дмитрий Бабец

Вересень
Початок вересня, його перша п’ятиденка – типово літня. Час збирання другого, уже картопляного, врожаю. Але треба буде поспішати, бо приблизно числа 6 – 8 очікується несприятлива погода. Особливо прохолодною, можливо, стане середина місяця. Потепління повинно настати після вісімнадцятого числа і третя декада буде знову теплою (за винятком хіба що кінця вересня), з приходом першого «бабиного літа».

Жовтень
Початок його прохолодний, але з поступовим випогодженням. Потепління наростатиме, хоч його перерве дощ 9 – 10 жовтня. Середина місяця буде також теплою. Раптове похолодання настане 17 – 18 жовтня. Можливий перший сніг. Але після нього – нове розкошування золотої осені, напевне, до завершення місяця.

Листопад
Починаючи прогнозування на цей місяць, так і хочеться сказати: увага, можливе все! Погода початку ХХІ століття дуже нагадує погоду початку першого десятиліття другого тисячоліття від Різдва Христового, тобто 1000 – 1010 років. Так от, руські літописи і західноєвропейські хроніки зафіксували, що після кількох тих теплих, навіть спекотних десятиліть, у листопаді 1010 року розпочалася найсуворіша за всю історію людства, будь-коли зафіксована, зима. Тоді лежав сніг і тривав мороз по всій Європі з початку листопада до середини квітня наступного року. Замерзли навіть дуже теплі Середземне та Егейське моря і єдиний раз в історії – річка Ніл у Північному Єгипті. Отож, варто гадати, чи не повториться такий погодний феномен і посеред нинішнього кліматичного потепління?

Усе ж, за довгостроковим прогнозом, приблизно на Дмитра, 8 листопада, таки має знову випасти сніг. Але після нього повернеться тепло, і холодна погода на початку другої половини місяця змінитися типово осінньою. Так триватиме майже до кінця місяця.

Грудень
Холодною має стати перша половина грудня. Цього разу випадання снігу ймовірне на початку другої декади. Після чого – посилення морозів, які відступлять на початку двадцятих чисел.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх