Підприємці «штурмують» податкову

21.01.2010, 22:26 Переглядів: 3 348
Щоб здати звіти – доводиться вбивати час у чергах.
18 січня, у податковій - великі черги
Фото: Дмитрий Бабец

Навіть якщо заплатив податки, спати спокійно не зможеш, доки не здаси річний звіт. Підприємці скаржаться, що на це йде година, а інколи й більше. Податківці запевняють, що роблять усе для зручності «підопічних». І радять альтернативу чергам – надсилати звіти звичайною або електронною поштою.

У редакції «Телеграфу» пролунало декілька дзвінків від підприємців. Вони скаржилися на шалені черги у податковій. Адже відомо, що на кожен вид звіту встановлені чіткі терміни здачі. Однак завдяки новорічним святам частина днів була неробочою. Тож після свят у податковій розпочався справжній «Армагедон».

– Коли я здавала звіт, із десяти вікон у податковій, які мали приймати документи, працювало лише два. Що ж це за ставлення до людей? – обурювалася одна з приватних підприємців у телефонній розмові.

18 січня журналісти «Телеграфу» побували у податковій. Звітність приймали в усіх десяти вікнах. Але черги тягнулися від великого кабінету аж у коридор. При цьому підприємці наголосили, що вистоювати доводиться практично дві черги. Тобто, у одному кабінеті перевіряють правильність заповнення звітів та декларацій, а в іншому вже вводять дані в комп’ютер. В основному, товпилися підприємці, які здавали звіт по ПДВ. Вони розповіли, що стоять по 30-40 хвилин, а на прийом ще не втрапили.

– Але ж подивіться, усі вікна працюють, – наголошує Світлана Сучкова, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи Кременчуцької ОДПІ, крокуючи коридором податкової. – Лише два вікна з десяти налаштовані на спеціальні програми: одне – на електронну звітність, інше – на декларації приватних підприємців, що на загальній системі оподаткування. Інші вікна приймають всі види звітності: і звіт по єдиному податку, і декларації щодо прибутку, і ПДВ.

Тим часом підприємці скаржаться вже нашій співрозмовниці:

– Приходила у п’ятницю – не потрапила. Тепер можу не встигнути до перерви, і що, на морозі чекати? Значить, працюйте без обіду, якщо всі свята гуляли!

Проте відмовлятися від обіду податківці не збираються. Світлана Сучкова роз’яснила, що терміни «піджимають» тільки щодо звіту з ПДВ – за законом, його слід подати до 20 січня. Інші звіти можуть зачекати ще.

– Для фізичних осіб-підприємців, що на загальній системі оподаткування, кінцевий термін подачі декларації – 9 лютого. Юридичні особи мають здати звіт по податку на прибуток теж до 9 лютого. 

Пишіть листи до податкової

Щоб не вистоювати у чергах, Світлана Сучкова радить альтернативу: надсилати звітність поштою. Але звертає увагу на суттєві моменти «листування» з податковою:

– Будь-яка звітність має бути відправлена поштою не пізніше, ніж за 10 днів до кінцевого терміну її подання, так передбачено Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та цільовими фондами». Якщо звіт складений невірно і не містить обов’язкових атрибутів, ДПІ повідомить про це платника податків листом. І запропонує усунути недоліки у звіті або подати нову декларацію. На це й відведено 10 днів. Крім цього, в інтересах самого платника податків, щоб лист був із повідомленням про вручення адресату: так підприємець переконається, що декларація дійшла. Обов’язково також має бути опис вкладення (доказ того, що документ вкладений у конверт).

Друга альтернатива черг – звітність електронною поштою. Програмне забезпечення можна отримати безплатно у Кременчуцькій ОДПІ або скачати з сайту ДПІ. Проте електронний звіт ще треба зашифрувати – захиститися від стороннього доступу. Для цього слугують електронні ключі. Їх виготовленням у Кременчуці займається кілька фірм. І ця послуга є платною.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх