Як «підгодувати» власний гаманець, не докладаючи зусиль. Посібник для початківців

23.03.2007, 19:03 Переглядів: 2 381
Чи не кожна людина на Землі мріє отримувати прибуток «на халяву». Як не дивно, способи пасивного заробляння грошей дійсно існують. Щоправда, зовсім не докладати для цього зусиль не вийде. Для початку ви повинні мати хоча б певний стартовий капітал.

«Здам у найм квартиру…
Можна купити квартиру, а потім здавати її в оренду. Візьмемо для прикладу однокімнатну у центрі (вулиця Перемоги). Коштує вона у середньому 150 тисяч гривень. Якщо ви маєте таку суму, вперед, купуйте! Але не забувайте, що житло, яке здається у найм, повинне мати «товарний вигляд». Для цього вам необхідно буде зробити, якщо не капітальний, то хоча б косметичний ремонт (коштуватиме це мінімум шість тисяч гривень). Та закупити набір основних меблів: шафу, диван, кухонний комплект, холодильник, телевізор – при бажанні можна «вкластися» у тисяч сім.
Отже, зробили з квартири «канхветку», перейдемо до найцікавішого – отримання грошей.
Віддавати у найм житло зараз вигідно, ціни ростуть буквально на очах. Нині за таку «однокімнатку» у центрі просять у середньому 700 гривень на місяць. Якщо здавати її поденно, можна отримати 50-60 гривень, погодинно – 20-30.
– Пускаємо у квартиру мінімум на п’ять годин – 100 гривень. Або ж до ранку – 120, – говорить Олег, орендодавець «погодинної» квартири.
Окупиться квартира при помісячній здачі лише через 18-20 років. Щоправда, якщо діяти у відповідності з законом, то певну частину прибутку доведеться віддати державі у вигляді податків.
Дуже вигідно квартиру здавати під офіс, особливо якщо вона знаходиться на першому поверсі. У центрі Кременчука – 80-125 гривень за кв. м., залежно від устаткування приміщення. Тобто щомісяця орендодавець (наприклад, 50 кв.м) буде отримувати від 4000 до 6250 гривень. Непогано. Але ж тяганина з переведенням квартири до нежитлового фонду обійдеться мінімум у 5000 гривень. Зате прибуток за рік – від 46 тис. грн. Щоправда, власнику квартири потрібно буде ще й сплачувати щорічний податок з доходів фізичних осіб (15 відсотків). Тобто із 46 тисяч у нього залишиться 39100. Таким чином, здана під офіс квартира при такому прибутку окупиться приблизно за шість з половиною років, якщо здаватиметься безперервно.
Отримати «навар» можна і на перепродажі квартири. За словами представника одного з кременчуцьких агентств нерухомості, на сьогодні робити це вигідно. Ціни на квартири щомісяця підіймаються мінімум на 1 відсоток. Наприклад, якщо квартира коштує 200 тисяч гривень, за місяць вона подорожчає на 2 тисячі гривень. А за рік  - на 24 тис.

…авто…
Візьмемо за приклад нині найбільш розповсюджений та порівняно недорогий автомобіль «Daewoo Sens». Щоб придбати це авто «з нуля», потрібно викласти близько 50 тис. грн.
– Машини таксисти винаймають в основному на метані. У середньому орендна плата за день пробігу такого авто складає 70-80 гривень, приблизно 2000 на місяць. Але сама установка обладнання, за допомогою якого машина споживатиме метан, влетить власнику у чотири тисячі гривень. На бензині ця машина приноситиме орендодавцю менший прибуток – 46-50 грн., – роз’яснює таксист Євген. – В обов’язки власника входить придбання ліцензії на пасажирські перевезення (біля 700 грн) та ремонт авто.
За словами Євгена, водій самостійно заправляє машину, сплачує службі таксі, у якій працює, оренду рації та відсоток від переданих замовлень. Штрафують «драйвера» також за його рахунок.
Окупиться авто вам трохи більше ніж за два роки. Далі (три-чотири роки) отримуватимете лише прибуток. По закінченні цього терміну «знавці справи» радять продати це «барахло», інакше – не машина буде працювати на вас, а ви на неї. Щоденні поломки гарантовані.

…і гараж»
Останнім часом набув популярності і «гаражевий» спосіб заробляння грошей. Не маючи машини, ви можете придбати гараж та здавати його в оренду.
– Є гаражі трьох видів: цегляні, металеві та залізобетонні, – розповідає Анатолій, власник гаража. – Цегляні в основному будують у приватних секторах. Вони надійні, проте зараз не дуже розповсюджені. Металеві не дуже користуються популярністю – метал має властивість іржавіти та легко різатись. Найбільш надійні та найдорожчі – залізобетонні. До того ж, їх можна складати та переміщати з місця на місце. В об’явах про продаж іноді навіть написано: продам з/б гараж розбірний, без місця. Тобто – купуй і став, де хочеш.
Нині в Кременчуці «стійло» для авто можна «найняти» за 100-200 гривень на місяць залежно від розташування гаража. Так, в районі зупинки «Московська» ви можете придбати залізобетонний гараж за 25 тис грн., а здавати в оренду – за 200 грн. на місяць (2400 на рік). Окупиться такий «товар» вам через 10,5 років.

Найбільш «ледачий» спосіб заробітку – вкладання стартового капіталу до банку
Припустимо, у вас є 10 тисяч гривень. Хоча це може бути і 1000 (мінімальний вклад). Одразу виникає думка: «Може, поміняти на долари? Чи взагалі перевести у євро?»
Дехто із спеціалістів банківської справи радить нічого не робити з вище перерахованого. Ріднесенька гривня, як виявилося, – найприбутковіша. Натомість «зелені» називають більш стабільною валютою, хоча і відсоток прибутку вони приносять менший. Щодо євро, то деякі банки взагалі не приймають вклади у такій валюті. Інші – видають біля восьми відсотків через 12 місяців.
– Вигідніше вкладати гроші у гривнях – найбільший річний відсоток, – говорить Тетяна Дзюман, завідувач безбалансового відділу №4 філії «Відділення «Промінвестбанку» в місті Кременчук».
У різних банках різні відсоткові ставки. Прибуток за рік коливається від 13 до 17 відсотків. Гроші ви можете отримувати як у кінці терміну, так і щомісячно. В останньому випадку відсоток менший. Найвигідніше, звісно, вкладати гроші під найвищий відсоток на рік (у деяких установах це – 13 місяців). Так, з вашою сумою у 10 тисяч гривень у підсумку ви одержите на кінець року 1300-1700 гривень прибутку відповідно до відсоткової ставки. Чим більша сума, тим більший прибуток. «Окупляться» ваші 10 тисяч приблизно через вісім-шість років.
Тепер поговоримо про ризики. Банкрутство «вашого» банку, наприклад. За словами спеціаліста з «Приватбанку», на сьогодні держава трохи допомогла клієнтам «безболісно» пережити банківський «провал». Вона створила спеціальний Фонд гарантійних виплат, до якого поважаючі себе та вкладників банки відраховують певну суму. Якщо якийсь із них прогорить, його клієнти отримають компенсації з цього фонду.
– Клієнт отримає суму, яка була на його рахунку на момент банкрутства, – пояснює начальник відділення №1 Полтавської філії «Акціонерного комерційного інноваційного банку» «УкрСиббанк». – Але не більше 25 тисяч гривень.
Отже, перед тим, як зробити вклад, поцікавтеся, чи відраховує «ваш» банк у Фонд гарантійних виплат. Якщо ні – тримайтеся від такої «серйозної» установи подалі. І взагалі, спеціалісти не радять тримати всі свої гроші лише в одному банку.

Школярі, студенти та пенсіонери також можуть заробити гроші
Усі вище перераховані способи заробітку підходять лише для людей, котрі мають початковий капітал. До таких не входять школярі, студенти та пенсіонери. Хоча дехто з останніх може й «накопив» за життя трохи грошенят.
У нашому видавничому домі працює чоловік, дочка якого нині навчається у школі. Він говорить, що зараз уже не радянські часи, коли все робилося безкоштовно. Сьогодні учні примудряються заробляти на взаємовигідних умовах: беруть гроші за те, що чергують замість однокласників, навіть списувати дають за 2 гривні.
До речі, учням та студентам можна також попрацювати під час літніх канікул на громадських роботах з благоустрою та озелененню міста. За місяць такої праці вони отримують мінімальну заробітну плату.
Люди пенсійного віку дуже часто займаються «бізнесом»: торгують старими речами – медалями, значками тощо, іноді продають смажене насіння, горішки. Дехто влаштовується на роботу для додаткового заробітку – розповсюджують пресу, рекламні листівки, розносять пошту тощо.

Ще кілька «цінних» порад заробітку для кременчужан
1. Придбати човен для перевезення пасажирів під час закриття мосту.
2. Зайнятися розведенням породистих котів, собак.
3. Продавати сім-карти, отримані на аукціонах.
4. Здати порожні пляшки
5. Відвідайте бабусине (дідусеве) горище. Можливо, там «завалялася» старенька швейна машинка «Zinger».



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх