„Холоднокровний” друг сім’ї, або Як вибрати кондиціонер

2.06.2006, 09:06 Переглядів: 2 536
У спеку так хочеться прохолоди, а в холод – тепла. Отож-бо, коли “небесна канцелярія” не виправдовує цих забаганок, влаштовуємо власний клімат у своєму помешканні. Вибираємо кондиціонер – так само, як холодильник чи пральну машину. І робимо це хутчіш, бо чим більша буде спека, тим вищими стануть ціни на цей „жарознижувальний” пристрій.

“Скупий платить двічі”

„Кімнатне повітря всотується через фільтри, очищується від пилу, мікробів, запахів. А в деяких марках LG – збагачується екстрактом чайного дерева чи іонізується (такі “навороти” влетять в копієчку). Далі повітря по трубах проходить через компресор і повер

Власне кажучи, родина Богдана придбала собі того “холоднокровного” друга минулого року. Такий собі недорогий китайський віконний кондиціонер. Врізується в раму. І гуркотить, приємно дмухаючи на його власників. Дешево і сердито.
Та от біда – Богдась любить потягати залізяки (гантелі чи штанги там усілякі). Це – аби не втрачати форми перед закоханою в нього дружиною. І саме тут “холоднокровний” друг підкачав – його не вистачало, щоб у спекотний день бодай на йоту наблизити нашого героя в його прагненні до грації. Ну кому сподобається займатися на тренажерах, коли очі застилає піт, гаряче повітря паморочить мізки, а серце ледь не вискакує від фізичних навантажень? Інакше кажучи: навіщо дешева рибка, якщо з неї погана юшка? Набридла, одним словом, Богдасю та історія, яку ми вислуховуємо по дорозі до маркету. Туди він відправився аби купити... ще один кондиціонер.

“Шабашники” гарантію не дають

Варто пам’ятати, що зовнішній блок шумить – кріпіть його подалі від вікон сусідів. Всі премудрості нам пояснює установник Олег

Наступного дня “ТелеграфЪ” слідкував за установкою. Зранку всі меблі були за порадою установника накриті простирадлами. За кілька хвилин від початку робіт ми зрозуміли – навіщо. Від свердління товстої зовнішньої стіни багато пилюки. Через отвір проходитимуть шланги з кімнати назовні. Краще розміщуйте так, щоб вони були не довшими за 5 метрів – будете суттєво відчувати втрату потужності, а заплатите дорожче.
“Установка кондиціонера обходиться відсотків у 20 від його вартості, – розповідає установник Олег. – Та це ще не все. Додайте вартість комплектуючих (приблизно 10%, залежно від марки приладу)”.
Пан Олег довіряє таким маркам, як Samsung, Toshiba, Panasonic. Він працює у спеціалізованій фірмі і переконаний, що монтажні роботи не слід доручати „шабашникам”. Непрофесійно виконана установка здатна за півроку „угробити” найдорожчу річ. Зекономити на цьому, значить, вкоротити віку своїй техніці. Відрізнити фахівців від „шабашників” можна за обладнанням (спеціальні вакуумні насоси) та за гарантіями, які вони дають. Адже гарантію на кондиціонер дає не виробник, а установник. Він же й обслуговує прилад: дозаправляє газом, відкачує вологу і т.і. Втім за фільтрами можна слідкувати особисто – витягти раз на місяць і помити, скажімо, від тополиного пуху.
Увечері погода чомусь вирішила познущатися над Богдасем – на вулиці похолоднішало: нема сенсу випробовувати щойно встановлений прилад. Він побрів у кухню, де кохана шкварила якісь пундики на спекотній кухні. “І чому я не купив мобільний кондиціонер, який можна переносити?..”- почухав потилицю господар.
Повірте, коли буде така оказія, “ТелеграфЪ” розповість що то за диво, яке демонструють у зарубіжному кіно.

Спліт-система – два в одному
У магазинах міста ви знайдете більше десятка приладів різних фірм: Haier, Daikin, LG та ін. Ціна: від 500 до 7000 гривень. Переважно – зібраних в Малайзії, Кореї, Китаї, де розміщують своє виробництво світові монстри побутової техніки. Хоча є й, наприклад, дніпропетровські екземпляри. Про це нам розповідає продавець кондиціонерних установок Андрій. А ось ціна на європейські BOSH, ARISTON – більше 9000 грн. У магазинах міста ви їх не знайдете. Проте, якщо хочете саме такий, можете замовити.
Продавець каже, що актуальною і оптимальною водночас є спліт-система – з двох блоків. Один з “ящиків” кріпиться у кімнаті, інший – на зовнішньому боці фасаду вашого будинку. Є, щоправда, ще й мульти-спліт-система для клімат-контролю у кількох приміщеннях. Та вона надто дорога, тому залишимо її для власників офісів та котеджів.
Працює прилад за принципом холодильника – на рідкому газі (фріоні). Завдяки фріону в приміщення повітря повертається в приємно-охолодженому вигляді. У прохолодну погоду налаштовуєте кондиціонер на обігрів (тільки не при мінусовій зовнішній температурі на вулиці, бо зіпсуєте прилад).

Критерії вибору – потужність
“Для того, щоб правильно вибрати собі кондиціонер, – каже Андрій, – насамперед треба знати площу своєї кімнати. Важлива також її висота, кількість вікон, на який бік вони виходять, кількість людей, які перебувають у приміщенні, кількість оргтехніки”. Підставляємо ті показники (плюс кімнатних котів, собак, папуг) у складні формули, де враховуються маркування на кондиціонерах і виходить потужність. Наприклад, для кімнати площею 20 квадратних метрів з трьома людьми, телевізором і вікном на схід підійде прилад потужністю 2,6 кВт. Але то така марудна справа – рахувати типові одиниці та умовні коефіцієнти... І не факт, що не прорахуєтесь. Та добре, якщо в бік більшої потужності. Пан Андрій радить звернутись до установника-професіонала. Як виявилось, саме так і чинять розумні люди. Так зробив і наш Богдан: запросив чоловіка з ліцензованої фірми до своєї квартири, а потім озброївшись готовими параметрами помандрував до магазину і придбав кондиціонер Delonghi.

Корисна інформація
“Теплий” кондиціонер виділяє тепла втричі більше, ніж використовує електроенергії. Але взимку працювати не може”.

“Сучасні кондиціонери мають однотипний набір споживацьких функцій та режимів роботи, навіть якщо реклама стверджує інше”

“Інверторний (зі змінною потужністю: вмикається і вимикається) кондиціонер зекономить від 30 до 48% електроенергії. Але такий тип приладів якісно виробляють лише європейці та японці”

Не лише корисно, а й шкідливо
Будь-хто, чий заробіток є свідченням вислову “вовка ноги годують”, падаючи в офісне крісло після чергового забігу, що робить? Спотілою рукою натискає на жадану клавішу, підставляючи розпашіле тіло під життєдайний струмінь. За пару днів (а то й на завтра) товариш вибуває з лав працівників на лікарняне ліжко з діагнозом ГРВІ. І чого б то від такої приємності отакі болячки? Про це запитуємо у фахівця.
Михайло Кирчик, начмед ЛДЦ “ВІКОМ”, терапевт: “Різкий перепад температур, переохолодження окремих ділянок тіла часто призводить до захворювання. Ультрафіолет сприяє зниженню людського імунітету. Отож, ми приходимо з-під пекучого сонця малозахищеними. Коли ослаблений організм ще й переохолодити, матимете запалювальні процеси верхніх дихальних шляхів, неврити, меозити. Адже за таких умов, які ви створюєте організму, підсовуючи його під кондиціонер, виникає вірусна інфекція. Саме тому слід остерігатися прямих холодних струменів кондиціонера”.
Таїса Кареліна, головний лікар профілакторію “Берізка”, невропатолог: “За моїми власними спостереженнями, на літо зростає кількість пневмоній та бронхітів. І коли ці хворі (вже з неврологічними ускладненнями – невралгіями та невритами) розповідають мені свої історії, я виявляю, що дуже часто на самому початку був кондиціонер. Чи в офісі, чи в машині, чи в квартирі”.
Висновок “Телеграфа”: не спрямовуйте на себе струмені охолодженого кондиціонером повітря, аби зберегти здоров’я.

Кондиціонер як витвір мистецтва
Дизайн дизайном, але якщо людина – противник стилю техно, то прагнутиме далі
з очей заховати “метало-пластикову” балабайку, хоч вона й задовольняє кліматичні вимоги. На цей випадок існує модель art-cool, яка може мати різні форми і наповнення. Наприклад, прямокутної форми якась там абстракція. У кольорі, звісно. Чи портрет свого супермена (можна змінити на інший, якщо неактуально).



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх